Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-05-2014, 00:58   #1
Harrison
ford::beginner

Model: Mondeo mk2 sedan
Silnik: Pb 2.0
Rocznik: 2000
Domyślnie Zbiornik paliwa - demontaż

Nie mogę rozłączyć rury wlewu od zbiornika paliwa. Odkręciłem pasy, bak praktycznie wisi na wlewie. Nie wiem co jest grane, czemu nie schodzi. Muszę ten biały plastikowy pierścionek jakoś przesunąć? W górę lub w dół?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Podobny problem mam z szybkozłączkami na filtrze paliwa (silnik benzynowy). Nie wiem jak zsunąć wężyki paliwowe.

Harrison jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-05-2014, 09:56   #2
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
Domyślnie Odp: Zbiornik paliwa - demontaż

Z fotki wynika, że należy wcisnąć końcówki tych plastikowych wąsów tak aby schowały się w prostokątnych gniazdach i całą tuleję plastikową wyciągnąć do góry lub obrócić a następnie wyciągnąć. Nie wiem jakie są szybkozłączki w benzyniaku ale z reguły powinny mieć też jakieś dwie wypustki po wciśnięciu których można rozłączyć przewody.
Pozdrawiam
Stary 25-05-2014, 12:42   #3
Harrison

Już tak próbowałem robić. Wciskałem zaczepy tak aby ten biały pierścień wyszedł do góry. Trudność polega na tym, że pierścień ma na obwodzie tych zaczepów 4. O ile ze 2 jestem w stanie wcisnąć (od strony koła i tylnego zawieszenia), to do dwóch pozostałych (od strony siedzenia) nie ma dostępu.

Na szybkozłączkach są wypustki, które się naciska i złączka niby ma zejść... ale nie zchodzi. Mogę złączką obracać do okoła, ale nie mogę jej zsunąć. Boję się, że plastik pęknie. K#$%a nie mogli dać normalnej opaski zaciskowej...
Stary 25-05-2014, 13:01   #4
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał Harrison Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wciskałem zaczepy tak aby ten biały pierścień wyszedł do góry.
Mówisz o tym zaczepie, który zaznaczyłem na czerwono?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zbiornik.jpg (66.1 KB, 150 wyświetleń)
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2014, 14:08   #5
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002

Cytat:
Napisał Harrison Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na szybkozłączkach są wypustki, które się naciska i złączka niby ma zejść... ale nie zchodzi.
jak nie byly nigdy ruszane to makabra aby je wyciagnac, wcisnij wypustki i ciagnij kobinerkami, wez kogos do pomocy i niech uzyje jakiejs dzwigni i wyskoczy. Drugi raz wychodzi juz bez problemu.
Stary 25-05-2014, 16:37   #6
Emmm

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Innych zaczepów raczej wcisnąć nie można bo ich nie ma.
Pozdrawiam
Stary 25-05-2014, 16:59   #7
Harrison

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, dokładnie o tym. Są takie zaczepy 4 na całym obwodzie.

Rzecz w tym, że nie wiem jak poprawnie należy to rozłączać. Stosuję metodę prób i błędów. Wiem, że jest tam uszczelka. Może ta uszczelka tak mocno trzyma?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Harrison ; 25-05-2014 o 17:08
Stary 25-05-2014, 19:04   #8
Emmm

Spróbuj może wciskać zaczepy i jednocześnie obracać tę plastikową tuleję.
Pozdrawiam
Stary 26-05-2014, 23:25   #9
Harrison

Dokładnie, aby zwolnić zaczepy trzeba ten biały pierścień przekręcić.
Przyznaję się, że już wcześniej próbowałem tak robić, ale jakoś nie dałem rady go obrócić.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pan Etzold w swojej książce nic o tym nie wspomina, ale tak jak kolega Juzek napisał w [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], musiałem ściągnąć wydech z haków i odsunąć na bok. Oraz opuścić belkę poprzeczną tylnego zawieszenia - inaczej nie da się zdjąć opaski z węża odpowietrzającego zbiornik. Ta cienka rurka obok grubej. (Pan Etzold napisał, że robi się to przez otwór w belce, ale to bzdura.)

Warto wspomnieć, że szybkozłączki na wężykach paliwowych przy czujniku poziomu paliwa rozłącza się inaczej niż te przy filtrze paliwowym. Też naciska się wypustki, ale szybkozłączka zostaje w zbiorniku, a nie na wężyku jak przy filtrze. Jak długo nie ruszana to ciężko schodzi i dobrze jest wiedzieć co ciągnąć aby nie pęknąć plastiku.
Stary 05-08-2014, 15:07   #10
Emmm

Cytat:
Pan Etzold w swojej książce nic o tym nie wspomina, ale tak jak kolega Juzek napisał w tym wątku, musiałem ściągnąć wydech z haków i odsunąć na bok. Oraz opuścić belkę poprzeczną tylnego zawieszenia - inaczej nie da się zdjąć opaski z węża odpowietrzającego zbiornik. Ta cienka rurka obok grubej. (Pan Etzold napisał, że robi się to przez otwór w belce, ale to bzdura.)
Czy któryś z Kolegów orientuje się jak jest w dieslu kombi? Też trzeba zrzucić wydech z haków i opuścić belkę zawieszenia? Może jeszcze jakieś triki trzeba wykonać? Podzielicie się doświadczeniem?
Pozdrawiam

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania