Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-06-2014, 11:06   #1
mishtall
ford::amateur

Imię: Michal
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie kontorlka wymiany oleju pojawiajaca sie po przejechaniu 2-4 tys km

Witam Forumowiczow,

Nie znalazlem watku dot. mojego problemu, wiec pisze o co chodzi.

Auto ma obecnie przejechane 130 tys km, kupione jako nowe w w polskim salonie.

Zaczelo sie od informacji "Awaria silnika" przy przebiegu ok 110 tys km co zostalo zdiagnozowane i w ASO i w niezaleznym serwisie jako zapchany filtr PDF. Filtr zostal wymieniony w ASO na niby nowy ale po regeneracji, na ktory mam 2 lata gwarancji wg ford Rewo Lubin (polowe ceny). Wymieniony zostal rowniez ten czujnik, ktory powinno sie razem z PDF wymienic.

Po wymianie PDF (przy przebiegu ok 120 tys km) wymienialem rowniez olej ze wszystkimi filrtami. Po przejechaniu jakis 2 tys km zapalila sie kontrola wymiany oleju. Mechanik (nie aso FORD) zaobserwowal rowniez mniejsza gestosc oraz wieksza ilosc oleju niz bylo po wymianie.

W serwisie Forda powiedzieli, ze po wymianie PDF moze byc takie zjawisko, bo komputer musi sie dostroic i PDF rowniez. Tlumaczenie dosc pokretne, ale ok. wymienilem olej po tych 2 tys km. Po 4 tys problem znowu sie pojawil. Pojechalem do ASO Ford, myslac ze jest to zwiazane z tym nowym filtrem PDF - tym razem powiedzieli, ze byc moze wadliwy jest jeden z czujnikow, ktory informuje o wymianie oleju . Tlumaczyli mi, ze sa tam dwa, wymienia jeden, ktory wg nich jest wadliwy i wysyla wadliwe komunikaty - wymienili. Wymienilem rowniez po raz 3 olej w aucie. 2 dni temu znowu pojawil sie komunikat wymiany oleju i po sprawdzeniu gestosci znowu ten sam objaw, mniejsza gestosc oraz wieksza ilosc oleju.

Pomozcie forumowicze, czy ktos spotkal sie z takim problemem. Niezalezny mechanik, mowi ze w ta wiekszy poziom oleju moze byc spowodowany obecnoscia paliwa w ukladzie. (inna gestosc i wikesza ilosc) po 4 tys km - nie jest to normalne.

Czy faktycznie zyjemy w czasach, gdzie trzeba kupic dobrego starego Mercedesa W124 i to co obencie jst robione to złom??

Jest to moj 2 diesel w nowym fordzie - i ostatni, zarowno diesel jak i ford.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

mishtall jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2014, 11:26   #2
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: kontorlka wymiany oleju pojawiajaca sie po przejechaniu 2-4 tys km

Moim zdaniem coś kręci REWO
1. Wymieniony filtr adoptuje się przez komp.
2. Zwiększona ilość oleju w 99% świadczy o uszkodzonym filtrze
3. Możesz mieć niedrożny układ wydechowy-ale na pewno sprawdzili toGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
4. Skoro oleju jest więcej i zmienił gęstość-to czujnik był dobry, więc zmienili dobry na nowy za Twoje pieniądze.
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2014, 11:52   #3
mishtall

Domyślnie Odp: kontorlka wymiany oleju pojawiajaca sie po przejechaniu 2-4 tys km

witam,

Dzieki za szybka odpowiedz. Czy te 99%, o ktorych piszesz, masz na mysli filtr oleju czy PDF?

Jesli to PDF to jak im udowodnic, ze to wlasnie w nim tkwi problem? Oni oczywiscie zaslaniaja sie tym, ze nie moga brac odpowiedzialnosci za wymiane oleju nie w ASO, ale nie przejmuje sie tym co mowia, bo oleje i filtry mam oryginalne wg specyfikacji Ford Polska, na co mam faktury, wiec moge im to udowodnic. Czy myslisz, ze moge sie stawiac za to ze kazali wymienic ten czujnik, ktory okazal sie prawdopodobnie dobry?

Dzieki i pozdrawiam
Stary 14-06-2014, 12:20   #4
MIREKTERAZPOLSKA

DPF kolego.
Nie wiem jak oni podchodzą do takich sytuacji- ale za niedługo wymienią Ci połowę czujników za Twoje pieniądze a efekt ten sam.
Sama wypowiedź ich-że komputer musi zaadoptować zmieniony filtr już jest zagraniem poniżej pasa.
Może postaw im samochód i powiedz że chcesz zapłacić za dobrze wykonaną usługę a nie za loterię-może to może tamto.
Jak pisałem wcześniej-wymienili dobry czujnik na nowy- to tylko moje zdanie
Stary 14-06-2014, 12:30   #5
mishtall

Wielkie dzieki Mirku,

PDF wymieniali jakies pol roku temu, wiec w razie czego powolam rzeczoznawce, zeby im to wytluscil i niech go wymieniaja bo mam jeszcze 1,5 roku gwarancji.

Wiele razy dalem sie im naciac, dlatego odpuscilem przeglady u nich, ale z PDF nie mialem wyjscia. Dobrze, ze jest na niego gwarancja. I jesli sie okaze, ze to PDF to bede sie szarpal o zwort kasy za wymiane tego ostatniego czujnika.

Bede wdzieczny rowniez za opinie , kogos kto byc moze przechodzil przez taki sam przypadek jak ja, zeby wiedziec jakich argumentow uzywac w ASO.

Nie dosc, ze robia chlam, kasuja jak za zboze - to jeszcze brak fachowosci.

Dziekuje raz jeszcze za Twoje sugestie.
Stary 14-06-2014, 12:41   #6
MIREKTERAZPOLSKA

Jak będziesz we Wrocławiu-masz bliskoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To podjedź-obejrzymy Twoje cudo
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania