![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: jarek
Model: Focus
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 1999
|
Witam szanownych kolegów,na wstępie wypada się przywitać-mam na imie Jarek jestem od niedawna właścicielem Forda Focusa mk1 zetec 2.0 .Mam mały problem z wolnymi obrotami i szarpaniem auta podczas jazdy.Zakupiłem ELM-a 327 i pokazał błąd czujnika przepustnicy,dodatkowo sprawdziłem jeszcze multimetrem i w pewnym położeniu potencjometru wykazuje zwarcie-czyli by się zgadzało że czujnik walnięty.Zakupiłem (przez internet)oryginalnyFORDA czujnik do focusa no i mam mały problem-chciałem przed podłączeniem czujnika sprawdzić jego rezystancję ale nie dało się nim ruszyć(jakby zblokowany)po silnym przesunięciu cos jakby kliknęło i puściło ale jak cofam to znowu <klik> i zblokowany!No i moje pytanie czy ktoś zętknął się z czymś takim?
Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 02-07-2014 o 08:57 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 01-10-2007
Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
|
To klikniecie to może być jego granica, zakładając go na przepustnice możliwe że ustawiasz go w pozycji po tym kliknięciu i przepustnica nie da się mu dalej cofnąć. Załóż i pomierz go.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 01-10-2007
Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
|
Można ale ale bez załozonego pomiar może byc poza skala pracy a tym samym nie dokładny. Ale spróbować możesz jak bęzie ok to założysz i pomierzysz raz jeszcze. Chciaz raczej mało prawdopodobne aby orygiał był uszkodzony, widocznie tak ma być.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Pomierzyłem i wyszło mi tak: wtyk- A-C=4.02 ohm
B-C=2.02>6.12 ohm A-B=1.63>5.65-ohm mam takie odczucie że jak cofne do połłożenia w którym jest blisko <klick> czujnik lekko haczy.A co do tych wartości to czy są prawidłowe? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Założyłem ten czujnik i przy zamknietej przepustnicy pokazuje 0.84V-czy to aby dobrze,poprzedni stary pokazywał 0.55V
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Znalazłem w swoim archiwach takie dane.Może się przydadzą.Czujnik położenia przepustnicy-silniki benzynowe. Napięcie odniesienia ok.5V. Rodzaj/napięcie sygnału -napięcie stałe : 0,6-4,8V. Silnik 2,0L Duratec-HE całkowite zamknięcie ok. 0,8V , całkowite otwarcie ok. 4,7V.Rezystencja ( kiloomy ) czujnik wymontowany.Całkowicie zamknięta ok. 1,1 całkowicie otwarta ok. 4,4. pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|