Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-07-2014, 12:45   #1
actchris
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8
Rocznik: 2010
Domyślnie Zakup Mondeo MK4 2.0 TDCi czego się obawiać

Witam.

Zastanawiam się warto kupić: Mondeo 2007-, 2.0L Duratorq-TDCi (143PS) - DW

Numer VIN: WF0EXXGBBE9M56501
Data produkcji: 05.03.2009
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Data produkcji i rejestracji 2009 rok, auto z polskiego salonu jak to często u nas jeździło jako firmowe i jest po leasingu.
Stan obecny licznika to 182 tyś (mam wydruk z historii serwisowej), wymieniany EGR (05.2013 przy stanie 144 tyś), tarcze przód wymiana przy 148 tyś, tarcze tył wymiana przy 106 tyś, klocki tył czyszczenie 169 tyś 5mm, wymiana osłon przewodów paliwowych 12.2014, reszta serwisów to raczej kosmetyka. Auto miało drobne uszkodzenia parkingowe, obcierki, uderzenie tyłem w słup (wszystko zrobione i mam do tego zdjęcia przed robotą)

Co mnie czeka po zakupie jeśli chodzi o wymiany ?? moje przebiegi to max 15 tyś rocznie, w 90% miasto ale mało korków bo większość na obrzeżach (trasa Warszawa Dolny Mokotów <> Piaseczno <> Ursus po obwodnicy). Z czego co wiem to przy 200 tyś muszę zmienić rozrząd, pewnie kocki zaraz jeśli nie już do wymiany, amortyzatory o ile pamiętam są zdrowe (dostępny raport SGS ale nie wiem na ile można mu ufać). Do auta mam zamiar dokupić pakiet gwarancyjny na 12 miesięcy obejmujący uszkodzenia mechaniczne typu silnik, turbina, sprzęgło itp. muszę się wczytać dokładnie)

Warto się pchać w to auto czy raczej szukać czegoś innego ? interesuje mnie tylko auto z PL nie chcę z importu (wiem są tanie i dobrze wyposażone ale nie). Auto potrzebne mi raczej jak najszybciej więc nie mam czasu szukać 2-3 miesiące i czekać na okazję, do tego musi być na terenie Warszawy i okolić bo nie ma czasu jeździć po Polsce. Co do ceny za auto to raczej na styku ile mogę dać za auto, ten 1000 mogę jeszcze dołożyć ale wolał bym nie.

Ostatnio edytowane przez actchris ; 05-07-2014 o 13:00
actchris jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2014, 13:42   #2
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

Model: Romet
Silnik: Wigry
Rocznik: 1985
Domyślnie Odp: Zakup Mondeo MK4 2.0 TDCi czego się obawiać

Czy przypadkiem DPF niebawem nie zacznie o sobie przypominać przy takim przebiegu, jeśli auto śmigało dużo po mieście?
stingerA6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2014, 14:03   #3
actchris

Cytat:
Napisał stingerA6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy przypadkiem DPF niebawem nie zacznie o sobie przypominać przy takim przebiegu, jeśli auto śmigało dużo po mieście?
Auto śmigało po trasach dla tego taki przebieg, dopiero teraz będzie śmigać po mieście. Nie wiem co ile czasu trzeba go przedmuchać bo nie widzę tego w instrukcji:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 05-07-2014, 14:58   #4
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

Model: Romet
Silnik: Wigry
Rocznik: 1985

To nie wiem czy takowy dieselek do miasta sie sprawdzi. Poźniej zacznie się przybywanie oleju itd.
W instukcji tego nie ma - podobnie jak kontrolki o rozpoczętym procesie wypalania, więc można to przegapić. Okres od wypalania do wypalania uzależniony jest od wielu czynników (od obecnoego stanu filtra po jakośc paliwa).
Moim skromnym zdaniem do jazd po mieście obecnie nadają sie benzynki a nie diesle z norma emisji spalin Euro 4 lub o zgrozo Euro 5.
stingerA6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2014, 22:07   #5
actchris

Sprawa się rozjaśniła bo chyba kupię auto od sąsiada czyli Mondeo 2.0 145km benzyna, auto kupione w PL 2009r i wszystkie naprawy robione w ASO, w tym roku zrobione zawieszenie z tyłu. Właściciel to pedant na maxa więc auto zadbane i każdym drobiazgiem jeździł do ASO. Auto garażowane pod dachem od początku i znam je dość dobrze (nie raz się w nim siedziało i piło piwko i nie raz jeździło razem).
Przebieg to 61 tyś więc nie jest wiele. Teraz muszę tylko czekać na jego decyzję bo musi się dowiedzieć jak z amortyzacja auta bo wpisał na firmę w 2010r i ile go to będzie kosztować oraz na szybko musi szukać nowego auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-07-2014, 12:01   #6
siwy05

Imię: Łukasz
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5EB 182KM
Rocznik: 2015

60000km przebiegu i zawieszenie po remoncie?
siwy05 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2014, 13:17   #7
Roman_Gie
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Lexus IS300h
Silnik: 2.5
Rocznik: 2015

nie przesadzajcie z tą podejrzliwością, przecież napisał, że od sąsiada, zakładam że to 1wy właściciel, ma to auto od nowości- więc autor tematu widywał je codziennie.
naprawę zawieszenia można różnie rozumieć- może jakieś pierdoły wymienił, skoro jest, jak twierdzi założyciel wątku, pedantem przeszkadzały mu najmniejsze stuki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Roman_Gie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2014, 20:56   #8
actchris

Właśnie z nim gadałem i gumy sparciały dla tego poszło dalej i robił zawieszenie a dokładnie wahacze. W warsztacie też się zdziwili i na dzień dobry powiedzieli że ktoś nieźle licznik przekręcił ale jak się dowiedzieli że auto ma od nowości kupione w salonie to się zdziwili. Ale nie zrobił tego w aso tylko u znajomego bo w aso powiedzieli mu że jeszcze amor cieknie choć nic się z nim nie działo i nie dzieje do dziś. Na razie dalej czekam na jego decyzję bo myśli nad tym co kupić , passata już prawie kupił tylko jak mu dali umowę leasingo to powiedział że ich chyba powaliło i odstąpił. W poniedziałek jedzie do Mazdy oglądać CX-5 i pewnie coś już będzie wiedział.
ps. Tak znam to auto, nie jedno piwo w nim z sąsiadem w garażu wypiłem jak chcieliśmy mieć chwilę oddechu od obowiązków domowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-07-2014, 06:46   #9
czeslaw555

Imię: Czesław
Model: LB
Silnik: 2.0 HDi
Rocznik: MK5

Cytat:
Napisał actchris Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co mnie czeka po zakupie jeśli chodzi o wymiany ?? moje przebiegi to max 15 tyś rocznie,
niczego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak dobre, wymiany: olej, filtry, może rozrząd
Stary 04-11-2014, 21:46   #10
baxowy
ford::beginner

Imię: Artur
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi 180KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał actchris Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie z nim gadałem i gumy sparciały dla tego poszło dalej i robił zawieszenie a dokładnie wahacze. W warsztacie też się zdziwili i na dzień dobry powiedzieli że ktoś nieźle licznik przekręcił ale jak się dowiedzieli że auto ma od nowości kupione w salonie to się zdziwili. Ale nie zrobił tego w aso tylko u znajomego bo w aso powiedzieli mu że jeszcze amor cieknie choć nic się z nim nie działo i nie dzieje do dziś. Na razie dalej czekam na jego decyzję bo myśli nad tym co kupić , passata już prawie kupił tylko jak mu dali umowę leasingo to powiedział że ich chyba powaliło i odstąpił. W poniedziałek jedzie do Mazdy oglądać CX-5 i pewnie coś już będzie wiedział.
ps. Tak znam to auto, nie jedno piwo w nim z sąsiadem w garażu wypiłem jak chcieliśmy mieć chwilę oddechu od obowiązków domowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co ma leasing do auta? Leasing nie pasuje - idzie do innego brokera/banku, a auto kupuje to samo.

Ściemnia Cię chyba.

Bump:
Cytat:
A co ma leasing do auta? Leasing nie pasuje - idzie do innego brokera/banku, a auto kupuje to samo.

Ściemnia Cię chyba.
baxowy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania