![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#191 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-09-2012
Model: Mazda
Silnik: Benzyna + LPG
Rocznik: 1998
|
Z racji że jeszcze bije się z myślami 2.0tdci 140KM czy 2.5T chce zapytac i o samą instalację gazową i koszty eksploatacji silnika 2.5T
Panowie jak tam wasze wrażenia z LPG (interesują mnie wersje 2.5T) 1. Jaka maksymalna butla może się zmieścić pod podłogą w wariancie bez przeróbki układu wydechowego i z taką przeróbką oraz czy wersja osobowa (7dmio lub 5cią) ma znaczenie dla wielkości butli 2. Czy kod silnika 2.5T to tylko HUWA który to jest umieszczony na liście prinsa jako silnik nie polecany do montażu instalacji gazowej? 3.Koszt regeneracji turbiny 4.Proszę o kluczowe wskazówki podczas montażu instalacji gazowej jak to co się zdążyłem doczytać : przewody miedź 8mm STAG300plus wtryski HANA zielone, nie wiem co z redyktorem(ami) jak coś pokręciłem to mnie proszę poprawcie. 5. Proszę o zdjęcia samej instalacji, montażu butli oraz miejsca w którym macie zamontowany przełącznik LPG. Chciałbym również zapytać o takie rzeczy jak koszt wymiany rozrządu(pasek,czy łańcuch), wymiana sprzegła (podobno jest tam dwumas, któy nie grzeszy trwałością przy dynamicznym stylu jazdy a alternatywa to kpl. sprzegła z focusa RS-a z GB a całkowity koszt to około 7tyś zł!!!??? oraz najczęściej wymieniane elementy jak komplet świec, kabli WN oraz tarcz i klocków hamulcowych . proszę o takie info ponieważ liczę i kalkuluję czy czasem 2litrowy traktor nie okaże się tańszy i mniej awaryjny w eksploatacji średnie (normalne)spalanie z tego co czytam to wynik 13-15 L/100km jak dla takiej wersji silnikowej bardzo dobry wynik. i znaczy to ze koszt przejazdu wynosi około 40zł na 100km to tak jak wersją 2.0tdci (7.5L/100km) Ostatnio edytowane przez arton ; 18-08-2014 o 19:35 |
|
|
|
|
|
#192 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.5 T + LPG KME
Rocznik: 2009
|
Nie czuje się za fachowca w tym temacie gdyż sam mam 2,5 T od stycznia i przymierzam się do instalacji gazu ale mogę trochę opisać se swojej perspektyty. Polecam forum przeszukać i poczytać bo chłopaki w miarę temat opisują wraz z odnośnikami do stron zagranicznych forów ze zdjęciami instalacji butli.
Tłumiki bez przeróbki mają 55 cm odległości między sobą (to jest benzyna więc są duże puszki i to dwie) więc albo zbiornik o średnicy 52 cm (trudno dostępny ale dostępny) albo pozostaje przeróbka podłogi do wersji 7 osobowej albo w wersji 5 osobowej butla do bagażnika. Do tego przeróbka tłumików. Ja sam nie chcę strumieniowych jak tu na forum każdy zakłada bo ten "wspaniały dźwięk" buczenia przy wyjeździe na wakacje na południe europy może zabić. Dlatego byłem u gościa od tłumików i za ok 800 zł przeróbka układu z dwoma trochę mniejszymi tłumikami tylko że gwarancja na końcówki tłumików ok 3-4 lata bo oryginały są z prawdziwej blachy a po przeróbce z gorszej jakościowo. Nie ma alternatywy gdyż nikt nie zrobi z kwasówki tłumika z grodziami jak w oryginale tylko przelotowy. Po tych manewrach upchasz pod podłogą butle na ok 56-58 cm średnicy o wysokości 18,20 lub 22 cm. Wybór należy do ciebie. Czy chcesz aby wystawała bardziej lub mniej. Ja wybieram tę drugą opcję. Co do instalacji to osobiście wybrałem ELPIGAZ gdyż mam ich na miejscu robią dużo aut i paru kumpli robiło u nich instalację. Nie mam tam rabatów więc nikogo nie reklamuje bo uważam że dobry gaziarz to ten którego wszyscy polecają a nie ten który jest najtańszy. Auto ma 220 KM więc i instalacja będzie trochę kosztować. Oczywiście zebrane wskazówki na forum również przekaże instalatorowi w momencie oddawania auta i posłucham jego opinii. Jeżeli chodzi o sławetną listę silników nie tolerujących gaz to silnik 2,5 T to jest jednostka volvo więc trochę znana na świecie a ponadto nie jest jakoś zaawansowana technologicznie jak obecne motory więc jak czytasz na forum ludzie instalują gaz i jeżdżą a nie psuje się auto tym którzy go nie mają albo jeżdżą w niedzielę. Zawsze coś się znajdzie. Osobiście zdecydowałem się na instalację z najwyższej półki firmy którą wymieniłem gdyż elektronika łączy się bezpośrednio z autem i wg mojej wiedzy nie będzie problemu z mapowaniem itp co chyba jest największym problemem. Ostatnio w w/w firmie widziałem na przeróbce Mercedesa AMG więc i takie wózki przerabia się na gaz. Eksploatacja jest taka sam jak w dieslu jak i w benzynie jeżeli chodzi o tarcze, klocki i opony. Moim zdaniem pytanie retoryczne. Jeżeli chodzi o pasek to 2,5 T wymiana po 200 tyś. Świece po 60 tyś i tu słyszałem że nie za bardzo motor toleruje inne niż motocraft chociaż myślę że ludzie instalują inne i jeżdżą. Sprzęgło zależy od nogi i w dieslu i w benzynie jak będziesz trzymał nogę na pedale jeździł na pół sprzęgle itd to i tu i tu zajeździsz. Tylko że w dieslu są takie mię niespodzianki jak dwumasa i filtr cząsteczek i to zabija wszystkie nowe silniki diesla bo koszty są ogromne (najlepszy diesel ma chyba jeszcze KIA 1,6 jest czysty jak stare diesle w VW bez dwumasy i PDF). Turbina jest tu i tu jak o nią dbasz i nie jest wyżyłowana (ja w swoim ma 150 tyś km najechane) to pojeździsz. A jak kupisz z licznikiem 120 tyś 5 latka to możesz się spodziewać wszystkiego. Na zachodnich autostradach nie jeździ się 90 km na godzinę więc i turbina trochę dostała. I na koniec powiem tak. W życiu maiłam m.in. z 5 klekotów w tym dwa razy Mondeo. Zawsze w Fordach ciekł olej na zimeringu między skrzynią a silnikiem nie wiem czy to pech czy ten typ tak ma. Teraz jak jeżdżę do serwisu i są klekoty to słyszę jak ludzie przy odbiorze otrzymują tą miłą wiadomość o wycieku oleju. Wymienisz zimering 400 zł lżejszy i masz pół roku z głowy bo wał jest już przeżarty że zawsze będzie ciekł. A moja benzynka such jak pieprz. Miałem też Mazdę 6 ale tu trafiłem na wymianę dwumasy i przy okazji sprzęgła. Koszt 2,8 tyś TYLKO. I tak mogę wymieniać bo z reguły auta użytkuje od 3 do 5 lat więc trochę je poznałem Tak więc o przyjemności jazdy nie wspomnę bo nie ma co porównywać. Dynamika i kultura jazdy jest nie do porównania. Ja po pół roku mogę powiedzieć TYLKO BENZYNA ale to jest tylko moja subiektywna opinia. Spalanie benzyny 100 zł lejesz 150-170 km jedziesz i więcej nie będzie. Czekam na instalację gazu aby obniżyć trochę koszta. |
|
|
|
|
|
#193 |
|
|
Dzieki Rax2013 . Montaż butli gazowej wchodzi w grę tylko i wyłącznie pod podłogę i tam będę starał się zmieścić jak największą butlę ale bez przeróbki tłumików skoro jak piszesz ich dźwięk będzie zmieniony(głośniejszy oraz krótsza żywotność) Wiec jaki model(rozmiar butli mógłbym zamontować? Co do gazownika mam na miejscu pana który montuje STAGA ale co do samej instalacji jak czytałem to należy zwrócić uwagę na problem z obiegiem benzyny kiedy auto pracuje na gazie ( benzyna wraca do baku) oraz odpowiednie odległości przewodów od reduktora itp. oraz w razie potrzeby wymiany np rozrządu regeneracji turbo etc nie trzeba było najpierw demontować instalacji gazowej. Ponadto oferta firmy tuningowej pokazuje jak można skorzystać z lepszego momentu obrotowego gdzie nie ma sensu kręcić auta powyżej 4tyś obr/min. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Więc w takie sytuacji najpierw chip a później podtlenek LPG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. hehehe . Gdyby można było wstawić plastikowy 20Litrowy zbiornik na PB a w jego miejsce wstawić ogromną butlę na LPG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
FCP member
![]() Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
|
Koledzy, jeżeli szukacie pewnych informacji i porad w sprawie instalacji LPG polecam forum: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Sam z niego korzystałem przed montażem "zła" w Galaktyce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
-=> S-Max - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Octavia - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- -=> Journey - raport 2025 - kliknij tutaj !! <=- Był: Focus, Galaxy, Mondeo. Jest: S-Max, Octavia i Journey ![]()
|
|
|
|
|
|
#195 |
|
|
M.A.G na forum które podałeś nie znalazłem tematu s-maxa 2.5t sposobu montażu , użytych podzespołów oraz zdjęć z montażu. Ponadto temat jaki się tam przejawia często to kwestia doboru reduktora , zapętlenia oraz ochrona pompy paliwa tzn obejścia żeby benzyna wracała do baku.
|
|
|
|
|
|
#196 |
|
ford::professional
![]() Imię: Tomek
Model: NieFord-Skoda Octavia vRS
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2016
|
Ten silnik też ma koło dwumasowe.
http://s1069.photobucket.com/albums/u468/cliner66/ http://forum.fordclubpolska.org/album.php?albumid=786 --------------------------------------------------- 269KM/429Nm by Heko(było),następne(było) 275KM/427Nm...jest 324KM/483Nm... |
|
|
|
|
|
#197 | |
|
|
Cytat:
Wracając do tematu to na pytanie o powrotu benzyny to mój Pan gazownik od razu na pierwszej rozmowie stwierdził że musi się upewnić ale potrzeba założyć emulator wtrysków i załatwić obieg paliwa więc po twoich słowach domyślam się że względnie ogarnia temat. Nie jest źle. Jeżeli chodzi o zbiornik to zapatrzyłem się na coś takiego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w rozmiarze 580x200 lub 220 zobaczę jak będzie wystawał lub 600x200 wtedy była by petarda 47 litrów pojemności z tego ok 38 w zbiorniku i lekko 300 można machnąć. Wybieram zbiorniki z tej firmy gdyż na 80% będę u nich robił LPG. Mam też w pobliżu autoryzowany warsztat STAG ale jeszcze się do nich nie wybrałem. Zrobię to chociaż po to aby posłuchać innej opinii i poznać innej ceny. Co do instalacji to zdecydowany jestem na : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Jak już wcześniej pisałem duża moc duże wydatki na LPG niestety. Ale myślę że w 5 lat zamortyzują się, bo na tyle zaplanowałem że będę użytkował auto. Na pewno jak będę już przerabiał podłogę, wydech i zakładał LPG to zdjęcia wrzucę bo uważam że 2,5T co ekstrawagancja i mało jest tego więc każda wiadomość jest pożądana. Odp: Gdzie zamontować butlę na LPG ? Ten silnik też ma koło dwumasowe. OK ma. A jakie przenosi te koło wibracje z tego bezszelestnego silnika benzynowego. W dieslu jak podniesiesz maskę to jak jest zimny to tylko łapy go trzymają bo inaczej by wyfrunął. Jak depniesz to również mocno drży. Wymieniłem już dwie dwumasy w dieslach o kosztach nie wspomnę bo każdy może sobie to ustalić. Jedna była w Mondeo, druga w Mazdzie 6. W obu przypadkach jak kolega mechanik odkręcił koło to cała podłoga zasypana była popękanymi sprężynkami które z niego wypadły. Na dodatek żaden kit nie zastąpi takiego koła. Można jedynie zregenerować ale na to dają max 10 tyś przebiegu więc na handel OK ale jak się chce auto dla siebie dla rodziny aby codziennie jeździć do miasta to tylko NEW koło a tu są koszty. Mam nadzieje że w tej benzynce koło wytrzyma dłużej już mam 150 tyś na liczniku a dieslach przy tych przebiegach niestety ręce na kierownicy trzęsły się już tak jak bym był po dobrej trzydniówce. Po prostu trzeba dbać żeby mieć. Można przecież kupić 2,0 i tam dodatkowo jest łańcuch, jeden tłumik i nie ma problemu z podłogą do LPG itd ale czy 140 KM do 1,6 tony to jest dobre przełożenie? Nie wiem. A wyposażenie w 2,0 nie wszystko jest a w 2,5T to przeważnie TOP czy jak tam Titanium. Mój ma wszystko oprócz skóry której i tak bym nie chciał chyża że była by to alcantara jaka jest w Mazdzie. Nie jestem mechanikiem więc nie będę tu się wymądrzał a moje wpisy oparte są jedynie na realnych doświadczeniach z użytkowania danych aut. |
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
|
Na forum lpg instslscje elpigazu nie sa polecane. W zasadzie polecaja staga 300+
Ale butla fajna mam nadxieje ze z orginslnym wydechem zmiesci die taka do ktorej wejdzie co najmniej 40L gazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#199 |
|
|
Obawiam się że bez przeróbki wydechu to tylko mała butla o Max średnicy 520-550 mm przy założeniu ze koniecznie przed obiad podłogę tzn. Wytniesz schowek bo bez tego w wersji 7 osobowej nie ma tematu. Podaj link do forum to poczytam o tych instalacjach. Może zmienię zdanie. Ja mam znajomych co robili w elipi peugeot, renault, fiaty, ople i żadnych problemów. Ale dobrze wiedzieć zanim się zdecyduje. Tymbardziej ze dużo na ten temat nie ma napisane.
|
|
|
|
|
|
#200 |
|
|
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
byc może ta instalacja będzie akurat dobrze współpracować z 2.5t ale dobrze jednak byłoby to sprawdzić przed montażem. Wydaje mi się , że ze STAG-iem nie będzie problemów bo gazownicy go znają - jest bardzo popularny. Schowek w bagażniku podzie na pewno do wycięcia ale niechciałbym przerabiać wydechu (rezygnować z orginalnego klanku) ale jeżeli nie ma innej możliwości żeby zasięg był co najmniej 300km (bo taki uważam za rozsądny) to zdecyduję się i na przeróbkę wydechu także mam nadzieje że i to masz zaplanowane tzn tłumiki długość rur itp. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|