![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Redzia
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2006
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-02-2014
Model: Focus
Silnik: 1,4
Rocznik: 1998
|
U mnie sytuacja wygląda nieco inaczej niż u innych i temperatura na zewnątrz nie ma znaczenia.
Focus 1,4 98'. Auto zaczęło mi gasnąć na prostych odcinkach drogi, zwykle przy dojazdach na skrzyżowania, gdzie trzeba było trochę przyhamować, a czasami na jałowym sobie podjechać. W pewnym momencie auto gaśnie, zapalają się trzy kontrolki - aku, olej, silnik. Oczywiście kierownica sztywna, więc wesoło nie jest. Szybkie sprzęgło, wbicie 2.-3. biegu i jedzie dalej, a wszelkie kontrolki gasną. Zacząłem szukać dokładnie chwili w jakiej auto pada i wyszło mi, że dzieje się tak na jałowym biegu, gdy obroty spadają poniżej 400. Jadąc 100km/h wrzucam luz, mija chwila i auto pada, nawet bez hamowania. Kontrolki oczywiście ''na wierzchu''. Jakieś sugestie? Jutro lecę przepustnicę czyścić ale obawiam się, że na niewiele się to zda. |
|
|
|
|
|
#53 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Najprawdopodobniej to silniczek krokowy.Na forum jest mnóstwo o tym problemie.
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 21-08-2014
Model: Fokus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2002
|
Byłem na odczytaniu błędów: przekaźnik główny i czujnik położenia wałka rozrządu - wymieniłem czujnik. Auto nadal gaśnie jak się nagrzeje. Przed sczytaniem błędów wyjmowałem wszystkie przekaźniki, bezpieczniki i czyściłem styki. Może stąd ten błąd - przekaźnik główny. Proszę o pomoc co dalej robić - ponownie na komputer jechać?
Ostatnio edytowane przez kpaweł ; 28-08-2014 o 09:17 |
|
|
|
|
|
#55 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Silnik: 1,8 16V+LPG
Rocznik: 1999
|
Najpierw wyczyść zawór bocznikowy czyli "krokowy" to on odpowiada za wolne obroty. Komputer nie pokaże tego, że zawór jest brudny.
|
|
|
#56 |
|
|
Witam ponownie - wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu. Teraz gaśnie bardzo rzadko - ale za to gaśnie nagminnie przy wyprzedzaniu jak dodamy więcej gazu(zapala się kontrolka świec żarowych). Co jeszcze może być do sprawdzenia?
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Najlepiej sprawdzić kody błędów. Przy mniejszym obciążeniu sprężynka miga, a przy dużym zapala się stałe? Jeśli tak to pewnie masz spadek ciśnienia na szynie wtryskowej. Typowe przyczyny: zawór regulacji ciśnienia CR i zaworki przelewowe wtryskiwaczy - przerabiałem w tym roku.
|
|
|
#58 |
|
|
A możesz jakieś zdjęcie z internetu tego zaworu podesłać - lub powiedz gdzie on jest założony.
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Zawór jest na pompie CR, pod intercoolerem, ale samo zobaczenie nic ci nie da. Podjedź do jakiegokolwiek speca od diesli i zrób próbę przelewową - miareczkowanie. Jeśli wtryskiwacze są dobre to napisz na priv. Mam swój zawór regulacyjny ciśnienia, który niepotrzebnie wymieniłem.
|
|
|
#60 |
|
![]() Zarejestrowany: 23-03-2013
Model: focus mk2
Silnik: 16 benzyna
Rocznik: 2010
|
witan mam focusa 18tdci 2 lata na poczatku bylo ok wiosna tego roku zaczol gasnac tak z niczego przy monotonnej jezdzie w korku
pojawily sie bledy kture wykasowalem i mechanik polecil mi dolac preparat do czyszczenia wtryskow jak by pomoglo ale po pewnym czsie padla turbina jest po regeneracji i poszedlem za ciosem i oddalem do sprawdzenia wtryski byly ok po dwóch miesiacach auto zaczyna dymic na zimnym silniku na siwo mocno gryzacym dymem jednak jak sie rozgrzeje dym znika ale nie smród no i zaczelo gasnoac ma ktos jakis pomysł |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|