Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-09-2014, 09:42   #1
majkelkisiel
ford::amateur

Imię: Michał
Model: transit
Silnik: 2,0
Rocznik: 2005
Domyślnie Brak nawiewu na szybę przednią

Witam, mam problem z regulacją kierunków nawiewu. jak bym nie ustawił to wieje przez kratki i na nogi, a nie wieje na szybę. posiadam klimę która jest prawdopodobnie odłączona, i sterowanie jest mechaniczne a nie pod ciśnieniowe.
dzięki. Pozdrawiam

majkelkisiel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2014, 16:20   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Brak nawiewu na szybę przednią

Lewe pokrętło przestawia klapy czysto mechanicznie przy pomocy cięgna (nieco sztywnego drutu). Ten drut zamocowany jest do malutkiej plastikowej maglownicy, poruszanej zębnikiem pokrętła.
Najczęściej drut się potrafi wyboczyć i trwale wygiąć. Wtedy albo trzeba go wyprostować (ale to nie wróży długiej poprawy), albo wymienić.

Żeby dostać się do panelu z pokrętłami, trzeba trochę popracować nad demontażem innych paneli deski.
Trzeba wpierw zdjąć górną pokrywę kolumny kierownicy aby odsłonić dwie dolne śruby tzw okulara, następnie odkręcić okular zegarów, po jego zdjęciu odsłonią się boczne śruby mocujące panel środkowy deski. Aby go zdemontować, trzeba jeszcze wyjąć gumowy "kałamarz" na telefony komórkowe (na jego dnie jest wkręcik), po jego wyjęciu odsłoni się kolejna śruba mocująca panel środkowy. I są jeszcze widoczne śruby na dole panela.
Po wyjęciu panela środkowego, można już odkręcić panel z pokrętłami nawiewu, odłączyć wtyki elektryczne o podciśnieniowe i zająć się cięgnem lewej gałki.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 04-09-2014 o 16:29
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2014, 00:24   #3
1985matti
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Transit 2003
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Brak nawiewu na szybę przednią

To u mnie drut nie wygiął się przy pokrętle tylko na drugim końcu linki - w miejscu gdzie popycha ona klapy nawiewu.
Nie wiem jak jest w samochodzie z klima ale w gołym transicie linka wychodzi pod osłoną przy prawej nodze kierowcy- wystarczy sie schylić.
Z tego co pamiętam to u mnie był pokrzywiony ten drut i chyba pancerz wyrwany z końcowego mocowania.
Ja nie wiedziałem jak ma on wyglądać to zrobiłem po swojemu tak żeby działało - kombinerkami odpowiednio powyginałem.
A jeszcze przesmarowałem ten drut w pancerzu i zawiasy tej klapy olejem żeby wszystko gładko chodziło.
1985matti jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania