![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-08-2014
Model: FOCUS MK2
Silnik: 1.8 TDCI 115KM
Rocznik: 2010
|
Witam
Mam problem z moim focusem a mianowicie z szarpaniem. Problem występuje gdy lekko dotknę butem pedał gazu, jest on bardzo czuły. Ciekawe jest że nie szarpie podczas przyspieszania tylko podczas jazdy na biegu i popuszczaniu gazu (np. dojazd do świateł). To samo gdy jadę za kimś wolniejszym i nie mogę już dodawać gazu auto lekko podszarpuje. Albo jadę na biegu, gaz puszczony i chcę lekko dodać gazu. Minimalne dotknięcie pedału gazu i są szarpnięcia. Samo położenie nogi na gazie już powoduje lekkie szarpnięcie. Co ciekawe gdy na biegu nagle zdejmę nogę z gazu nic nie szarpie, tylko gdy robię to stopniowo, czyli butem. Wychodzi, że sam pedał jest jakiś strasznie czuły pod tym względem. Czy to może mieć zwiazek z dwumasą? U mnie powoli się odzywa ale tylko na razie lekko ją słychać. Żadnych innych objawów. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-12-2009
Model: fusion,focus II
Silnik: 1.4 TDCi,1.8 TDCi
Rocznik: 2006,2009
|
Nie sądzę,że to wina dwumasy.Dwumasę mam wymienioną razem ze sprzęgłem i są takie same objawy jak u Ciebie.Bardziej obstawiałbym słynny wielowypust na półosi.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tzn. masz takie same objawy szarpania?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-12-2009
Model: fusion,focus II
Silnik: 1.4 TDCi,1.8 TDCi
Rocznik: 2006,2009
|
Tak mam odkąd pamiętam. Trzeba umiejętnie operować pedałem gazu np w korku.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Mam pierwsze auto z silnikiem diesla i stwierdzam że nie jest lekko tzn. auto jest bardzo dynamiczne i ciężko wbić 4 bieg bo w większości 2-3 operuje.
Inaczej niż w benzynie gdzie obroty są wyższe. Czy jazda poniżej 1,5 tys. obrotów jest wskazana bo mam wrażenie że już zaczyna się lekko "dusić" poniżej tej wartości. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
kaczy1982-diesel to szczegolnie niskie obroty i 1500rpm jest jak najbardziej ok do jazdy a jak jedzie rowno to mozesz miec i mniejsze obroty-i to tez jest wskazane. dwumasa jest wymyslona po to by jedzic na niskich a nie wysokich obrotach i potrafi psuc sie takze od wysokich obrotow! o czym nie kazdy jeszcze chyba wie.
PS. z twojego opisu wynika ze ty masz problem z nierowna pracą silnika-ale musialbym jechac twoim samochodem aby to wiedziec napewno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.-zaslep egr bo moze on ci silnik z rownowagi wyprowadza przy jezdzie na niskich obrotach bez obciazenia. a filtr kiedy zmieniales? moze byc przytkany i moze miec takze wplyw na nierowne cisnienie na listwie CR i co moze skutkowac nierownymi wtryskami paliwa. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Tylko nie mam innych objawów EGRa, bo auto ładnie przyspiesza. Co do filtrów to już wymieniłem.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 04-08-2013
Model: Focus Kombi MK1/MK2 srebrny metalik
Silnik: 1.8-TDDI, 1.6 TDCI
Rocznik: 2005/2009
|
Ja ze swej strony mogę powiedzieć, że gdy jechałem samochodem kolegi też przy zwalnianiu pedału, tak jak opisałeś na początku samochód zaczął szarpać.
Mając po drodze warsztaty, podjechałem i sprawdzili poprzez zamianę z innego auta czujnik położenia wału. Samochód przestał szarpać a za czujnik zapłaci właściciel tamtego auta. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
Cytat:
backdel a jaki to był silnik w tym aucie kolegi? bo jak 1,6 czy 2,0 tdci od PSA to ja niejestem pewien czy to to samo bo tem jest inny sterownik a ford jako podstawowy czujnik w swoich silnikach ma czujnik polozenia walu korbowego. Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 05-09-2014 o 15:48 |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam,
Mam podobny problem ze swoim Focusem, najbardziej dręczące jest to podczas jazdy na 3 biegu przy lekkim dodaniu gazu jest szarpnięcie a przy puszczeniu dodatkowo głuchy stukot przy silniku, ni cholery nie wiem co to ale denerwuje ... Dodam, że poduszki silnika wymienione oraz EGR był robiony.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|