Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-10-2014, 11:09   #11
Tomek-fiscus
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI HDDA
Rocznik: 2009
Domyślnie Dobór oleju

Od niedawna jestem posiadaczem Forda Focusa 1.6 TDCI 90km bez DPF. Wyminiając olej postanowiłem go zalać Mobilem 1 0W 40 Turbo diesel. Producent zaleca używanie oleju 5W30 spełniającego normy Forda 913C. Dopuszcza stosowanie oleju 5w40, zaznaczając jedynie że może zwiększyć zużycie paliwa, mi jednak zależy głównie na trwałości silnika. W ziązku z powyższym mam pytanie, czy stosowanie Mobila 0W40 nie wpłynie negatywnie na trwałość silnika i turbosprężarki, czy może warto używać oleju 0W40 ESP który jest niskopopiołowy i ograniczy powstawanie osadów w silniku mogących pogorszyć smarowanie turbiny, czy może jednak lepkość letnia 40 jest zawysoka dla tego silnika? W stosunku do starszych silników 1.6 TDCI/HDI (np z 2004 r) Mobil dobiera olej włąśnie 0w40 TD. Pragnę dodać że mój silnik posiada turbinę MHI i jeśli to możliwe chciał bym uniknąć zalewania silnika olejami o lepkości letniej 30, oraz ze względu na dostępność w mojej okolicy Mobila pozostać przy tej marce. Cena nie gra zbytnio roli.

Tomek-fiscus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
olej silnikowy

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania