Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-11-2014, 18:18   #1
italianiec4x
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie ESP głupieje i działa niepotrzebnie

Cześć, witam wszystkich!

Od jakiegoś czasu jeżdżę Foczką i dopadł mnie następujący problem.
Kiedy jadę po normalnej, suchej drodze nagle zaczyna migać kontrolka od układu ESP(jakby odczytywał poślizg), samochód wyhamowuje i traci moc. Kiedy wyłączę ESP w menu między zegarami problem znika.
Znalazłem na forum, że przyczyną mogą być nierówne opony, źle wyważone koła albo czujnik kąta skrętu kierownicy.
Aktualnie założone mam zimówki około 6.5 i 4 mm na przedniej osi i 3 mm na tylnej osi, ten sam model opony(na takich kupiłem).
Czy ten system jest aż tak czuły, że taka pierdoła powoduje takie przygody? Dodam, że kierownicą nie trzepie, Foczka prowadzi się doskonale.
Ktoś ma wiedzę na ten temat?
Z góry dziękuję!

Ostatnio edytowane przez italianiec4x ; 01-11-2014 o 19:03
italianiec4x jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2014, 23:45   #2
maymall
ford::average

Imię: Robert
Model: Ford Focus mk2 FL, 5d
Silnik: 1.6 SIGMA Ti-VCT 115KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: ESP głupieje i działa niepotrzebnie

Ja mam tak spasowane klocki że po około czterech dniach nie jeżdżenia , szczególnie po deszczu zaraz po ruszeniu przez około pół kilometra szurają. Kontrolka ESP się nie załącza ale chwilami pulsacyjne czuć bardzo lekkie przyhamowanie ( szarpnięcie pulsacyjnie).
maymall jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2014, 11:38   #3
italianiec4x

Maymall w moim przypadku to raczej nie kwestia klocków. Samochód jest wyraźnie spowalniany przez elektronikę. Jak pisałem wyżej gdy wyłączę ESP wszystko jest okej.
Stary 23-11-2014, 19:54   #4
italianiec4x

Cześć, odświeżam temat bo nie uporałem się do tej pory z problemem.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może ktoś z Was spotkał się z czymś takim.
ESP hamuje samochód dalej podczas normalnej jazdy na suchej nawierzchni.
Zauważyłem, że:
1. Gdy jadąc wyłączę ESP z menu i po przejechaniu kilkuset metrów zatrzymam się i włączę ESP to problem ustępuje do czasu ponownego uruchomienia silnika(ESP i ABS w tym czasie działają bez zarzutu, kiedy trzeba);
2. Gdy zatrzymam się i wyłączę ESP z menu i po przejechaniu kilkuset metrów ponownie zatrzymam się i włączę ESP to problem analogicznie jak wyżej ustępuje;
3.Gdy wyłączę ESP i jeżdżę z wyłączonym wszystko ok;
4. Nie zmienia sytuacji wyłączanie i włączanie ESP w czasie jazdy bez zatrzymania.

Byłem na komputerze w BOSCH Service i wykazało różną prędkość obrotową kół oraz za małe napięcie na pompie ABS/ESP.
Więc:
założyłem 4 nowe opony, wyprostowałem felgi, założyłem nową pompę ABS/ESP(tutaj zagadka bo wg. VIN numer powinien kończyć się na FA a fizycznie odczytany napis z pompy założonej w samochodzie to EA i taką też założyłem) i dalej to cholerstwo nie działa.

Dodam, że jak włączam ogrzewanie przedniej szyby to samochodem wyraźnie zaczyna trząść na wolnych obrotach. Może mieć to jakieś powiązanie?

Kurcze pomóżcie proszę chłopaki bo ręce mi już opadają.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zostaje salon? Wgranie jakiegoś oprogramowania nowego?

Ostatnio edytowane przez italianiec4x ; 26-11-2014 o 13:02
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania