![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#191 |
|
ford::average
![]() Imię: Przemek
Model: Focus c-max GHIA
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2004
|
Kolego moons teraz to ci ręce opadną. Czytając twoje odpowiedzi już wiem w jaki sposób nabiłeś sobie tyle punktów. Na problem z błędem b2159 nie ma odpowiedzi na forum i na google również jej brak. Staram się krok po kroku sprawdzać wszystko aby następnym użytkownikom pomóc w takiej dziwnej sytuacji. Ps. Powinieneś być bardziej wyrozumiały.Pozdrawiam.
|
|
|
#192 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
Stary wymień ten moduł a nie szukasz czego nie zgubiłeś za przeproszeniem. Ja mu jedno a no swoje. Tego błędu co szukasz nawet sam ford nie rozumie a Ty zaczynasz rozwiązywać problem od d..y strony.
Nie raczyłeś nawet dokładnie opisać o jakie auto chodzi i z jakim wyposażeniem, sytuacje masz najnormalniejszą w świecie, masz zły moduł w aucie. Wyraźnie to Ci powiedział błąd. Podejrzewam że tego czujnika nawet fabrycznie nie miałeś bo czujnik uderzeniowy z przodu auta jest dopiero po listopadzie 2002 roku. Pomijając fakt że nigdzie nie miałeś do niego błędu więc po jakiego grzyba go szukać? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#193 | |
|
![]() Zarejestrowany: 06-12-2010
Model: Focus
Silnik: 1,8 tdci
|
Cytat:
A ja stanę w obronie moonsa. W moim przypadku dobrze mówił. Byłem w 2012 roku u Antka w Łodzi i okazało się, że poduszka w fotelu kierowcy jest z Focusa ale mk2 a ja mam mk1. A moons już dużo wcześniej pisał, że to coś nie tak z tą poduchą. |
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
ja nie wiem z czym wy sie brandzlujecie tyle czasu. w MK1 poduchy są proste, 2 albo 4 jaśki, moduł, napinacze. Zaczynasz od modułu, jak jest dobry to poda błedy, wymieniasz i finisz.
|
|
|
#195 |
|
|
Też tak uważam, ale kolega szuka wszystkiego tylko nie tego co mu komputer podpowiada.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#196 |
|
|
Ford Focus MK1. 2000r 1.8TDDI. 2 poduszki 2 napinacze.
Witam. Domyślam się panowie że macie mnie już dość ale chce jeszcze opisać co dziś zrobiłem z tymi poduchami. Mianowicie. Opis. krok po kroku: Podpiąłem się komputerem jedyny błąd jaki mam to B2159. Rozłączyłem akumulator i założyłem swój poprzedni moduł poduszek , który wcześniej wymieniłem.Po wymianie i podłączeniu komputera błędy to B2159 Oraz B1231 (odebrano sygnał o wykryciu uderzenia). Po kasowaniu błąd powracał. Wyjąłem bezpiecznik od poduszek i ponownie sprawdziłem komputerem. Tu okazało się że błąd B1231 zniknął (normalne -brak zasilania modułu) ale błąd B2159 nadal się pojawia. Wychodzi na to że ten błąd nie jest związany z modułem SRS prawda? Dodam że po wyjęciu bezpiecznika kontrolka nadal świeciła.Zaczynam poszukiwania (kolejnego już) modułu na allegro. Na zdjęciach przedstawiam swój oryginalny moduł z auta. Które nr są ważne aby dopasować moduł? Jeszcze jedno pytanie z czystej ciekawości: skoro ten model nie posiada czujników uderzeniowych to czym są one wyzwalane podczas wypadku?
|
|
|
#197 |
|
|
Widzisz jednak potrafisz, choć faktycznie trochę to dziwne.
B2159 - trudno znaleźć jakieś sensowne tłumaczenie i opis tego błędu, ale wygląda że nie tyczy się on poduszek tylko modułu ZV odpowiedzialnego za zamek centralny, jest za schowkiem pasażera. I chyba nie powinno to powodować świecenia kontrolki od poduszek. Może jednak faktycznie masz coś z licznikiem, ale to gdybyś polifta a Ty masz przedliftowego i tam raczej liczniki nie padają. Chyba że ktoś wie na pewno co to jest to Ci podpowie. Numery modułu Ciebie nie interesują ważne żeby był z żółtą nalepką, taki sam tylko z zieloną jest do czterech poduszek. Przy takim układzie jak masz czujnikiem uderzeniowym jest sam moduł. Przy czterech poduszkach są dodatkowe czujniki pod fotelami do poduszek w fotelach. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#198 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
YS4T-14B056 AA
rozdział jest na 1 poduszke, 2 poduszki, 4 poduszki i poduszki jedno i dwunabojowe.
|
|
|
#199 |
|
|
Witam. Powiem krótko. Po zamontowaniu kolejnego modułu wszystko działa jak należy. Kontrolka zapala się na kilka sekund i całkowicie gaśnie. Bolesne jest to że musiałem kupić aż 3 moduły bo w poprzednich były błędy konfiguracji.
Dzięki panowie za cierpliwość i poświęcony mi czas.
Jest ryzyko,jest przyjemność. Ostatnio edytowane przez RedFord ; 19-11-2014 o 17:41 |
|
|
|
|
|
#200 |
|
|
nauczka na przyszłość słuchać starszych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z modułami masz rację, jeszcze trochę to przyjdzie się nam kupować nowe albo rezygnować z poduszek. Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|