Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-11-2014, 17:09   #21
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Wykroczenie popełnione przez nieoznakowany radiowóz

Cytat:
Napisał radek9103 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyjeżdżał na drogę główną skręcając w prawo. Za skrzyżowaniem znajdowało się przejście dla pieszych na którym akurat ktoś przechodził ,więc się zatrzymał. Uderzył go ktoś z tyłu akurat z kamerką. Znajomy dostał mandat za wymuszenie ,którego nie było. Od skrzyżowania do pasów było ok 20 metrów. Osobą, która w niego uderzyła była osoba była żona jakiejś szychy z sądownictwa. Kumpel ma nagrania z kamer przemysłowych itd.
Zawsze powtarzam, że nie ma obowiązku przyjęcia mandatu, tym bardziej jeśli nie poczuwam się do winy, lub mam pewność co do braku swojej winy. Policja kieruje wtedy sprawę do sądu i tam można dowodzić swojej niewinności. Mało tego, zwykle do rozprawy mamy czas (nawet kilka miesięcy) na przygotowanie swojej linii obrony i dokształcenie się w literze prawa (zwłaszcza w dotyczących nas przepisach), tym samym na rozprawie mam szansę nie tylko oczyścić się z zarzutów i wskazać właściwego winnego, ale nawet wykazać brak profesjonalizmu, czy tendencyjność działań policjantów.
Przytoczony przez ciebie przypadek jest istotnie trudny, bowiem wyjeżdżający z podporządkowanej ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim poruszającym się drogą z pierwszeństwem, a przy tym musi to zrobić w sposób bezpieczny i nie zmuszający innych uczestników ruchu do zmiany pasa, bądź hamowania. Powinien także przewidzieć, że na znajdującym się 20 m za skrzyżowaniem przejściu, w każdej chwili może pojawić się pieszy, któremu także będzie musiał ustąpić. Gdyby jednak ten pieszy potwierdził, że to kierujący drugim pojazdem miał wystarczająco dużo miejsca i czasu na podjęcie jakiegokolwiek manewru, ale z niewiadomych przyczyn go nie podjął, to mielibyśmy innego winnego. To samo tyczy skierowania sprawy do sądu, gdzie pozornie przemawiające przeciwko nam nagranie rejestratora jazdy, mogło by w istocie zaszkodzić jego posiadaczowi, gdyż analiza czasowo-przestrzenna mogła by wykazać, że "kierujący pojazdem miał wystarczająco dużo miejsca i czasu na podjęcie jakiegokolwiek manewru, ale z niewiadomych przyczyn go nie podjął", a to świadczy o niezachowaniu ostrożności i braku należytej obserwacji drogi.

Stary 11-11-2014, 17:23   #22
radek9103
ford::professional

Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011

Zgodzę się z Tobą w 100000 % Wg nagrań z kamer które monitorują okolice i owe skrzyżowanie wynika że prowadząca miała nadmiar miejsca na zatrzymanie ba nawet stary kraz z prędkości 100 km/h by się zatrzymał. To winna nie chciała przyjąć mandatu ,a na rozprawie znajomy został uznany jako winny. Swoją drogą policja ,która przyjechała na miejsce zdarzenia wykazała się pełnym profesjonalizmem. Sami zabrali oboje kierowców do centrum monitoringu gdzie było widać co i jak. Sam rozmawiałem z policjantem jak przyjechałem po kolegę, jak stwierdził auto kumpla było na drodze "głównej" ponad 20 sekund do momentu zdarzenia i nawet pijany by wyhamował. Tutaj zadziałało kolesiostwo ot i cała zagadka.
Stary 11-11-2014, 18:15   #23
hak64

Cytat:
Napisał radek9103 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
auto kumpla było na drodze "głównej" ponad 20 sekund do momentu zdarzenia
Nie rozumiem więc dlaczego przyjął mandat, bądź nie odwołał się od wyroku. Przecież jako uczestnik postępowania ma prawo do wnoszenia wniosków dowodowych. Wystarczyło by złożyć wniosek o powołanie biegłego w celu ustalenia, czy kierujący drugim pojazdem miał możliwość uniknięcia kolizji, biorąc pod uwagę, że czas wystąpienia przeszkody (innego pojazdu) na pasie ruchu, kilkakrotnie przekraczał drogę hamowania pojazdu z prędkości dozwolonej na danym odcinku drogi.
Stary 11-11-2014, 18:19   #24
radek9103
ford::professional

Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011

No właśnie było 3 sprawy i werdykt taki sam. Ostatnie zdanie poprzedniej odwiedzi podsumowywuje całość.
Stary 11-11-2014, 18:39   #25
hak64

Cytat:
Ostatnie zdanie poprzedniej odwiedzi podsumowywuje całość.
No to ubolewam, ale i na to są sposoby, choć o tym raczej nie na forum...
Stary 12-11-2014, 20:04   #26
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

pierwsze co powiedział policjant z drogówki, któremu pokazałem nagranie, to to, że ja wcale nie miałem tyle ile mogłem i że mógłbym wyhamować. Swoje zrobiła inercja nagrania i sportowy charakter STejka - pomimo posiadania hamulców z FF2 ST przód nie nurkuje podczas hamowania i dzięki temu policjant uznał, że nie było reakcji z mojej strony (jedynie trąbienie i błyskanie długimi).
Juzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2014, 20:59   #27
hak64

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powiedział policjant z drogówki, któremu pokazałem nagranie, to to, że ja wcale nie miałem tyle ile mogłem i że mógłbym wyhamować.
Już napisałem, że jeśli chcesz temat pociągnąć, to podepnij filmik do oficjalnej skargi. Będą musieli ocenić sytuację i odpowiedzieć. Jeśli okaże się, że faktycznie wymusili, to kierowca dostanie mandacik i punkciki, oraz co gorsze, nie dostanie premii na święta. W przypadku postępowania skargowego nie mają obowiązku powoływania biegłego, więc ich ocena sytuacji będzie subiektywna, ale jeśli masz chęci do walki, to możesz złożyć oficjalne zawiadomienie o popełnionym wykroczeniu. Wtedy powołanie biegłego jest możliwe, aczkolwiek istnieje ryzyko, że stanie się tak:
Cytat:
Tutaj zadziałało kolesiostwo ot i cała zagadka.
.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania