![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
Cytat:
Przytoczony przez ciebie przypadek jest istotnie trudny, bowiem wyjeżdżający z podporządkowanej ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim poruszającym się drogą z pierwszeństwem, a przy tym musi to zrobić w sposób bezpieczny i nie zmuszający innych uczestników ruchu do zmiany pasa, bądź hamowania. Powinien także przewidzieć, że na znajdującym się 20 m za skrzyżowaniem przejściu, w każdej chwili może pojawić się pieszy, któremu także będzie musiał ustąpić. Gdyby jednak ten pieszy potwierdził, że to kierujący drugim pojazdem miał wystarczająco dużo miejsca i czasu na podjęcie jakiegokolwiek manewru, ale z niewiadomych przyczyn go nie podjął, to mielibyśmy innego winnego. To samo tyczy skierowania sprawy do sądu, gdzie pozornie przemawiające przeciwko nam nagranie rejestratora jazdy, mogło by w istocie zaszkodzić jego posiadaczowi, gdyż analiza czasowo-przestrzenna mogła by wykazać, że "kierujący pojazdem miał wystarczająco dużo miejsca i czasu na podjęcie jakiegokolwiek manewru, ale z niewiadomych przyczyn go nie podjął", a to świadczy o niezachowaniu ostrożności i braku należytej obserwacji drogi.
|
|
|
|
#22 |
|
ford::professional
![]() Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
|
Zgodzę się z Tobą w 100000 % Wg nagrań z kamer które monitorują okolice i owe skrzyżowanie wynika że prowadząca miała nadmiar miejsca na zatrzymanie ba nawet stary kraz z prędkości 100 km/h by się zatrzymał. To winna nie chciała przyjąć mandatu ,a na rozprawie znajomy został uznany jako winny. Swoją drogą policja ,która przyjechała na miejsce zdarzenia wykazała się pełnym profesjonalizmem. Sami zabrali oboje kierowców do centrum monitoringu gdzie było widać co i jak. Sam rozmawiałem z policjantem jak przyjechałem po kolegę, jak stwierdził auto kumpla było na drodze "głównej" ponad 20 sekund do momentu zdarzenia i nawet pijany by wyhamował. Tutaj zadziałało kolesiostwo ot i cała zagadka.
|
|
|
#23 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#24 |
|
ford::professional
![]() Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
|
No właśnie było 3 sprawy i werdykt taki sam. Ostatnie zdanie poprzedniej odwiedzi podsumowywuje całość.
|
|
|
#25 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#26 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
pierwsze co powiedział policjant z drogówki, któremu pokazałem nagranie, to to, że ja wcale nie miałem tyle ile mogłem i że mógłbym wyhamować. Swoje zrobiła inercja nagrania i sportowy charakter STejka - pomimo posiadania hamulców z FF2 ST przód nie nurkuje podczas hamowania i dzięki temu policjant uznał, że nie było reakcji z mojej strony (jedynie trąbienie i błyskanie długimi).
|
|
|
|
|
|
#27 | ||
|