Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-11-2014, 23:16   #41
karski
ford::average

Imię: Karol
Model: Leon 5F
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: nadmierne parowanie szyb

Do tej pory miałem preparat Autoland: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio próbowałem domyć szybę samym płynem do mycia szyb, 4 razy czynność powtarzałem i dalej był tłuszcz i mazaje, także bez benzyny ekstrakcyjnej się nie obejdzie. Nie wiem czy można tego użyć jeśli jest folia na szybach, trzeba by się specjalistów dopytać.

Prócz tego całe wakacje mam poopuszczane szyby w aucie żeby się wietrzył, a zimą jak nie potrzebuję specjalnie grzać wnętrza czy osuszać szyby to jeżdżę na nawiewie dolnym. Ciepło i tak idzie do góry, a coś tam przy okazji osuszy jak się naniesie. Potem zawsze na ok 5 minut zostawiam auto otwarte żeby to ciepłe powietrze sobie wyleciało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a technikę z tym ryżem dalej będę próbować, bo chcę zobaczyć czy nagle mi przestało parować w aucie czy jednak coś to daje, bo różnice temperatur były spore (-2 do +10) a mimo wszystko na szybach czysto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

karski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2014, 13:43   #42
CzerwonaMalyna
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Focus kombi
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999

Redzia, w moim focusie nie ma klimy, jak startuję to w zasadzie cały czas mam nawiew na szybę przednią nawet w trakcie jazdy (w obawie że mi zaparuje jak reszta) Spróbuję tak jak piszecie z Karolem skierować nawiew na nogi, może rozdmucha to po całym aucie i problem zniknie. Czytałem trochę w necie o ogólnej obsłudze nawiewu o pochłaniaczach wilgoci i tych psikaczach anty parowych. Jak masz mocno zatłuszczone szyby to mogą być objawy uszkodzonej/niedomagającej nagrzewnicy, pochłaniacze zawierają jakieś cząsteczki soli, która pochłania wilgoć i przykre zapachy a co za tym idzie można położyć trochę soli z tyłu i efekt będzie podobny a te preparaty anty parowe podobno mocno marzą szyby - Tak przynajmniej wyczytałem -. Karol jak u Ciebie jest z tym mazaniem się szyb przy tym autolandzie? rozumiem że pryskasz szybę tylko od wewnątrz?. Wypróbuję tą sól i pobawię się z tym nawiewem, może wina rzeczywiście leży w nieprawidłowym kierowaniu nawiewem.
Pzdr.
CzerwonaMalyna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2014, 13:46   #43
RedFord

Imię: Redzia
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie

Malyna, no tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sorry Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

http://i33.tinypic.com/2qxnfwk.jpg

RedFord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2014, 18:54   #44
pro-choice

Imię: Bartek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010

Miałem problem w swoim aucie z parowaniem szyb, w serwisie mi mówili że nic z tym nie zrobię ... i żaden środek nic z tym nie zrobi, musiałem ciągle jeździć z włączoną klimą bo cały czas szyba parowała ... popytałem trochę i chłopaki z pewnego sklepu w Szczecinie polecili mi coś takiego:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
trzeba to zrobić dokładnie i wg instrukcji, mi już nie paruje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jest to drogie więc warto sprawdzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Bartek
Stary 11-11-2014, 20:45   #45
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Domyślnie

Jak dziko paruje, to musi być coś nie tak. Te wszystkie anty fogi leczą skutek, a nie przyczynę. Ja klimy praktycznie nie używam, tylko zwykły nawiew i nie paruje, wyjątkiem jest, jak mi 5 osób po imprezie albo deszu wsiada ;P Ja u siebie przed zimą dokładnie osuszyłem wnętrze, umyłem z 10x szyby, dywaniki zmieniłem na gumowe i zero pary. No i obowiązkowo, na start nawiew na szybę(u mnie klima się nie załącza wraz z nim) i nic kompletnie nie paruje.
Stary 11-11-2014, 23:52   #46
karski

Imię: Karol
Model: Leon 5F
Silnik: 2.0 TSI
Rocznik: 2019

Na umytą i odtłuszczoną szybę pryskasz preparatem, wycierasz jak normalny płyn do mycia szyb, a potem na sucho. I działało.

Dzisiaj wracając do domu niedawno, zauważyłem wodę na przedniej szybie, także wilgoci jest na prawdę dużo, a wszystko przez niedawno praną tapicerkę. Auto mam cały czas wietrzone, dywaniki przez zimę gumowe, klima była w tym roku sprawdzana w całości i nie ma z nią problemu, filtr kabinowy także wymieniony. Jak się uda to w tym tygodniu przymierzę się do wymycia szyb i potraktowania antyroszeniowym.
karski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2014, 15:43   #47
CzerwonaMalyna

Dzięki Bartek, na alledrogo ten preparacik od 11,- do 22,- stoi. Pewnie się skuszę, tylko tak jak pisał mistrz "to leczy skutek a nie przyczynę".
Ja klimy nie używam bo jej nie mam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., dywaniki mam gumowe odkąd mam focusa (czerwiec br.). Zaczynam jazdę od nawiewu na szybę, wczoraj kombinowałem z nawiewem i różnymi kombinacjami to najlepiej działa jak jest początkowo nawiew na szybę a później na szybę i nogi - wtedy nie paruje przednia i przednie boczne, natomiast tylne boczne i tylna zaparowana:/ Dziś wsypałem sól do popielniczki, która jest umieszczona na końcu tunelu śr. Jak będę gdzieś dziś jechał to sam jestem ciekaw efektu. Może coś pomoże.
Stary 12-11-2014, 16:40   #48
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Domyślnie

Wilgoć dobrze wyciąga silikonowy żwir dla kota, rozstaw pojemniki z wsypanym żwirkiem i niech pracuje. Przyda się też farelka lub elektryczny grzejnik, ale to zdecydowanie droższa opcja, no i trzeba mieć garaż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. teraz przed zimą biedronka rzuca pochłaniacze wilgoci do samochodów, są całkiem spoko, u kumpla w golfie dają radę, auto faktycznie mniej paruje, rzucił sobie na przednią szybę i gdzieś na tył, a nawet jak u Ciebie pochłaniacz się nie sprawdzi, to 6zł nie majątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-11-2014, 17:35   #49
fanatyk81

Model: focus kombi
Silnik: ST hybrid 313KM/486Nm
Rocznik: 2013

Dla mnie to jakiś problem z obiegiem wewnetrznym.
fanatyk81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2014, 21:47   #50
CzerwonaMalyna

Bez przesady z kuwetą i żwirem nie będę kombinował (zresztą nie mam kota). Już ta sól to dla mnie coś dziwnego, ale wsypałem. Ten pochłaniacz widziałem w biedronce za 9,-
Fanatyk81 masz może coś konkretniejszego na myśli? Bo chyba już wszystko co "pospolite" sprawdzone i działa sprawnie. Dmucha też dobrze ze wszystkich kratek.
Albo po prostu trzeba jeździć z nawiewem na full i nie słyszeć swoich myśliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania