![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2006
|
Witam Wszystkich!
Wiem, że o EGR było już tutaj dużo, ale... czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć co konkretnie oznaczają te błędy (zbadane przez komputer Magnetti Morelli): P0403 - przepływ recyrkulacji spalin - obwód sterowania - usterka P0405 - obwód A czujnika recyrkulacji spalin - niski sygnał wejściowy P0406 - obwód A czujnika recyrkulacji spalin - wysoki sygnał wejściowy wiem, że jest jeszcze obwód B (błędy P0407 i 408 ) tylko, który jest A, a który B, a może są jakieś czujniki A i B na stronie http://fenix.com.pl/content/17-spis-kodow-bledu-komputera-obdii wygląda to tak: P0403 Układ recyrkulacji spalin - usterka P0405 Czujnik A recyrkulacji spalin - niski sygnał wejściowy P0406 Czujnik A recyrkulacji spalin - wysoki sygnał wejściowy P0407 Czujnik B recyrkulacji spalin - niski sygnał wejściowy P0408 Czujnik B recyrkulacji spalin - wysoki sygnał wejściowy jak są czujniki recyrkulacji spalin A i B to gdzie się one znajdują, czy może komputer ma na myśli zawór EGR jako czujnik i jego obwód jest podzielony na A i B |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
koledzy czy taki czujnik ( na załączonym foto ) jest rozbieralny? albo czy to coś można gdzieś dokupić?
bo prawdopodobnie tam jest elektromagnes który nie działa prawidłowo. dodaje pomocny link. Na tej stronce część błędów jest opisana wraz z możliwymi przyczynami i rozwiązaniami problemów tylko trzeba se przetłumaczyć. http://www.obd-codes.com/trouble_codes/ |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Grzesiek
Model: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 1.8 ON
Rocznik: 2010
|
Możliwe ze to jest problem z DPF'em...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
nie mam dpf-u
u mnie egr ma tylko elektryczną wtyczkę, dopływ powietrza z intercoolera i dopływ spalin ten co większość zaślepia nie ma żadnych innych wężyków podciśnienia ani innych czujników i kabli prawdopodobnie w tym czarnym ustrojstwie jest elektromagnes sterujący egr oraz czujnik położenia zaworu egr i teraz czy to się da rozebrać i naprawić tzn. wyczyścić itp. ? ewentualnie czy jest to do dokupienia? bo skoro to się wyjmuje z całego egr to samo się nasuwa, że po co kupować cały zawór skoro można by było kupić samą elektrykę tzn. część z czujnikami? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Teściu posiada podobne mondeo , mk3 z 2007 . Wymieniany był egr na orginalny nowy i po chwili wracał problem.
Pomogło usuniecie DPF'u . auto jak nowe , jakby dopiero co wyjechalo z salonu... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
ja nie mam dpf-u
ale czy możliwe, że to może być problem z katalizatorem? pewien diagnosta mi tak podpowiadał, żebym wywalił albo wymienił katalizator w kat należy do obwodu i jakby był zapchany to... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
a może zacznij od wymiany wtyczki od egr'u ?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Silnik: 2.2 tdci
Rocznik: 2007
|
a próbowałeś zatkać EGR tą blaszką z allegro za 12pln?? ja mam zatkany od półtora roku i nie wiem co to EGR, check engine ani "sprężynka" ;p
a DPF-a w 2.2TDCi MK3 wszystkie nie miały |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Kolego na wstępie napiszę że nie ma tam żadnego elektromagnesu tylko elektryczny silniczek który napędza zespół zębatek do poruszania tłoczkiem. Skoro wywaliło tyle błędów musi być problem z silniczkiem. Takie błędy można uzyskać odłączając wtyczkę od zasilania EGRa.
A jak sprawuje się auto? Bo pozostaje kwestia w jakiej pozycji jest tłoczek w EGRze, jeśli w zamkniętej to wszystko git. Oprócz zapalonego checka jazda powinna być normalna jak przy zaślepionym Egrze. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
wyczyściłem egr i odślepiłem go, wykasowałem błędy i tak pojeździłem dzień bez palących się kontrolek a na następny dzień już się zapaliły i zapisały się błędy recyrkulacji spalin jak w temacie znowu rozebrałem wyczyściłem i tak samo jak poprzednio natomiast po jakiś kilku miesiącach auto zaczęło nierówno pracować na wolnych obrotach na biegu jałowym zaraz po odpaleniu rano po nocy i kopcić na biało-niebieskawo tak przez minutę po odpaleniu a później się to uspakaja i silnik pracuje normalnie a później w ciągu dnia jak odpalam to ma niskie obroty i pali się ładowanie i powoli tak jakby się rozkręcał i wchodzi na obroty i pracuje normalnie żadne inne błędy nie wyskakują tylko ciągle ta recyrkulacja spalin i nie wiem czy to egr jest przyczyną tych objawów czy coś jeszcze. poziom oleju i płynu chłodzącego utrzymuje się cały czas na jednym poziomie nie ma ubytków, w trakcie jazdy auto zachowuje się normalnie zobaczę jeszcze z tą wtyczką ale ciekawi mnie jeszcze to że skoro tam jest sam silniczek to gdzie są jakieś czujniki egr-u Bump: dodam jeszcze jak rozebrałem egr to ręcznie poruszając tymi zębatkami grzybek się otwierał i zamykał a i jeszcze a propo tego porannego rozruchu to jak już się ta praca motoru unormuje i wrzucam bieg wsteczny to obroty skaczą falują od 900 do 1000 sprawdziłem również wszystkie węże od filtra powietrza przez turbinę i intercooler do egr-u |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|