![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#81 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
symptomy uszkodzonego termostatu. po 10-15 minutach powinien drgnąć, po 30 min niezależnie od stylu jazdy powinieneś mieć 90* i ma tak stać aż do zgaszenia
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-11-2010
Model: FIesta MK7, Superb III
Silnik: 1,4 Pb/2,0pb
Rocznik: MK7 2015,SIII 2018
|
Można wymienić i zobaczyć termostat.
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-04-2014
Model: mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2009
|
Tak zrobię tylko jak poczytałem cały temat zastanawiam się czy to coś pomoże
|
|
|
|
|
|
#84 |
|
|
U mnie byl na jakis czas spokój. Teraz wydawalo mi sie ze cos jest znow nie halo pojwchalem wymienilem i okazalo sie ze byl sprawny ale moze sie zacinal. Mam od tygodnia nowa sztuke ibnawet jak juz ma temp. 90C a jade dosc wolno ok. 1800 obr na 4 biegu to po pewnym czadie temp zaczyna spadać. Jednak nigdy Nie spadlo ponizej 75C. Jak spadnie stane w korku temp rosnie do 90 jak rusze i znów dosc wolno jade zaczyna spadac. Obstawiam ze cieplo wydzielane przez silnik jest za szybko studzone przez tem na zewnątrz no i nawiew na kabine
Wystukane z Galaxy S4 za pomoca Tapatalka |
|
|
|
|
|
#85 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 10-04-2014
Model: mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2009
|
Forda mam od wiosny i jestem zdziwiony takim zachowaniem wskazówki bo jeżdzę jeszcze fiatem w dieslu z 2012 r i on nigdy nie miał takich anomalii nawet przy temp -20C
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
cięzko jest wyłapać usterke termostatu i świec latem, gdy silnik nagrzewa się szybko od powietrza, a świece nie służą niczemu. Póki silnik zapala, i osiąga swoją temperature roboczą - cięzko się do czegoś przyczepić. Problemy zaczynaja się dopiero jak temperatura spadnie i wychodzą takie "kwiatki"
|
|
|
|
|
|
#87 |
|
|
pytanie tylko czy jeszcze może być coś innego odpowiedzialne. Ja jak pisałem wymieniony drugi termostat i temp potrafi sobie skakać
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-08-2012
Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019
|
U mnie śmieszna sytuacja, bo w te wakacje oddałem samochód do ASO na wymianę sprzęgła i koła dwumasowego i po tym zabiegu termostat cudownie się uzdrowił.
Pisałem już wcześniej w tym temacie, że wymieniałem termostat dwa razy w ciągu roku, pompę wody, płyn i NIC nie pomogło. Było źle do tego stopnia, że nawet koło 10 stopni C samochód nie osiągał temperatury "roboczej" po kilkunastu kilometrach. Nawet w lato było z tym ciężko. Teraz nawet przy temperaturze poniżej zera wystarczy kilka kilometrów żeby wskazówka się ruszyła i jak złapie 90*C to już tak zostaje. Zobaczymy jak będzie przy większych mrozach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. PS. Wiem, że wymiana wykonana przez ASO nijak się ma do naprawy termostatu ale przez przypadek zrobili coś co rozwiązało problem z którym borykałem się przez 2 lata. |
|
|
|
|
|
#89 |
|
|
ciekawe co dotknęli chłopaki
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
ford::average
![]() Imię: andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2008
|
witam. ja również w tamtym roku wymieniłem termostat zawiedziony zbyt wolnym nagrzewaniem silnika, wymieniłem na oryginalny i cóż bardzo znikoma poprawa ale co zauważyłem to to że mimo że wskazówka temperatury jeszcze nie ruszyła to rura idąca od termostatu do chłodnicy jest ciepła a tak nie powinno chyba być do momentu osiągnięcia nominalnej temperatury. było tak na starym i na nowym termostacie więc nie wiem co jest grane a na pewno to jest przyczyną zbyt wolnego nagrzewania silnika.
|
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|