![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2003
|
Witam
Auto Ford Mondeo MK3 1.8 16v DuraTec 125 HP 2003 r Otóż dla własnej informacji chciałbym spytać, gdzie znajduje się ów zawór? Czy znajduje się on w pompie oleju i jak sie do niego dostać, czy jest to ten zaworek w separatorze odpowietrzania skrzyni korbowej ?? Proszę o informacje, czy trudno go wymontować i jak poprawnie go zamontować. Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez lukasek ; 22-12-2014 o 19:26 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Nie ma czegoś takiego w samochodzie, jest tylko zaworek przelewowy, w postaci kulki i sprężynki, dociśniety nakrętką.
Jest on w każdym silniku w celu ochrony przed uszkodzeniem wtedy, jak olej jest zmrozony przy niskich temperaturach, wtedy sie otwiera i wypuszcza nadmmiar oleju bezpośrednio do miski olejowej.Najczęściej jest umiejscowiony przy pompie olejowej, i nie ma potrzeby do niego zaglądać. |
|
|
|
#3 |
|
|
pytam bo kieruje się rozdziałem w książce "Sam naprawiam Ford Mondeo"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Nie wierz słowu pisanemu, zawór przelewowy nie może sie zablokować z powodu zanieczyszczenia, bo pracuje cały czas w oleju, i filtr oleju oczyszcza olej.
Budowa tego zaworka, to zwykła kulka łożyskowa dociśnięta sprężyną tak, aby przy przekroczeniu ciśnienia na jakie jest ustawiony, olej przedostał sie podnosząc kulkę. Nie ma mowy o zadnym zanieczyszczeniu, bo co w takim razie robi filtr oleju ? |
|
|
|
#5 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
a gdzie na pompie olejowej mogę tę spreżynkę wykręcić i ewentualnie wyczyścic ? trzeba zdjąc miskę olejową ?
Mierzyłem ciśnienie oleju, po odpaleniu na zimnym silniku zegar pokazał ponad 5 bar, przy dodawaniu obrotów do 2000 obr/min ponad 7 bar, potem spadło do 4,5 bara po rozgrzaniu. po pełnym rozgrzaniu silnika na biegu jałowym gdy obroty wynosza wtedy te +/- 900 obr/min pokazywało 2,5 bar, po zwiększeniu obrotów do 2000 obr/min pokazało ponad 5 bar, gdzie ponoć normalne wskazanie wg książki to 0,35 MPa (3,5 bar) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Moim zdaniem ciśnienie jest w porządku.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zablokowany
Imię: Tomek
Model: Scorpio;Ka
Silnik: 2.0/1.3
Rocznik: 1994/2001
|
Cisnienie ksiązkowe
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
dziękuję za odpowiedzi, wolałem zapytac niż niepotrzebnie grzebac w silniku i coś zepsuc, a pytam bo miałem wymieniane panewki na korbowodach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. muszę tylko sprawdzic separator odpowietrzania skrzyni korbowej bo miałem zabrudzoną calutką przepustnicę w oleju...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
witam. dopiero teraz zdjąłem kolektor dolotowy, oczywiście poleciało troche słów typu Ku*** ja pi****** itd.
Na samym dole kolektora widac było pływajacy olej. węzyk gumowy od separatora do kolektora był zabrudzony ale nie zatkany. dmuchałem w zaworek tzw w strone kolektora zawór się otwierał. w druga strona(do silnika) zaworek sie zamykał, ale było i tak słychac jak leci DELIKATNIE powietrze, czyli nie zamykało do końca. to może byc wystarczająca przyczyna do ubytków oleju ? Czy ten zaworek powinien sie całkowicie zamykać, a nie lekko przepuszczać? |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|