![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#811 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Robert
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
głupie pytanie, ale.... jak wyjąć pilot z kolumny kierownicy?
|
|
|
#812 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#813 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-08-2011
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010
|
Ja nadal walczę, choć powoli. Pilot już jest, jednak okazało się, że mój GEM - najniższa wersja przedliftowa - nie obsługuje tempomatu.
Wyższy GEM jest, test przycisków tempomatu zdany, jednak pojawił się nowy problem: nie działa pilot centralnego i świeci się sygnalizacja otwartych drzwi. Szukaczka sugeruje, że powodem może być ukatywniona funkcja alarmu w przeszczepionym GEMie. Mam nadzieję, że nie będzie potrzebna re-konfiguracja, bo nie wiem, kto mógłby to zrobić we Wrocławiu. Dziś już za późno na próby zaprogramowania kluczyka, ale spróbuję do weekendu, czy to tylko to i dam znać. Potem czeka mnie jeszcze druga próba uaktywnienia tempomatu. Nie ma lekko. Na razie wróciłem do starego GEMa - wymiana to chwila i z każdą operacją idzie mi to sprawniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#814 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
trzeba przegrać konfigurację ze starego GEMa do nowego - we Wrocku sprawnego ELMa ma chyba kol. Kolopeter jeśli się nie mylę
można też przegrać kody kluczyków do centralnego zamka, albo zaprogramować samemu zgodnie z opisem (4x stacyjka) sprawdź jeszcze z nowym GEMem czy na pewno 'pikają' klawisze tempomatu w trybie diagnostycznym GEMa
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#815 |
|
|
Dziękuję Marcin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zagadnę kolegę Kolopeter (choć w podpisie widzę zachodniopomorskie).
Tak, klawisze pikają w trybie diagnostycznym. Zatem: 1. spróbuję zaprogramować kluczyk - o ile się uda, bo poniższy 'drobiazg' może temu skutecznie przeszkadzać (podobno nawet najmniejszy prąd w GEMie może uniemożliwić włączenie trybu programowania kluczyka). 2. poszperam też co może być przyczyną zapalonej kontrolki otwartych drzwi, mimo że wszystkie drzwi i klapa są zamknięte a oświetlenie wnętrza gaśnie. Zgaduję, że nowy GEM spodziewa się czegoś, czego w mojej foce nie ma (np. alarm, czujnik ruchu...) i być może jest sposób, by bez re-konfiguracji mu to wyperswadować, np. wyciągając bezpiecznik (w starym GEMie było ich 2 mniej, wyciągnięte z nowego nie zmieniają sytuacji) PS dziękuję Panowie za odzew - mam nadzieję, że na dniach będę wiedział więcej i uda się zakończyć temat sukcesem. Oczywiście dam znać. Ostatnio edytowane przez cz_ort ; 23-12-2014 o 14:02 |
|
|
|
|
|
#816 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Kolega Kolopeter to Szczecin. Tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] masz info od stosownego kolegi z Wrocka.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 23-12-2014 o 10:31 |
|
|
|
|
|
#817 | |||
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|||
|
|
|
|
|
#818 |
|
|
Udało się doprogramować kluczyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i styczniki tempomatu w trybie diagnostycznym niezmiennie pikają. To na plus.
Informacyjnie: nowy GEM to 4M5T 14A073 BH, stary 4M5T 14A073 AG. W nowym jest więcej o 3 bezpieczniki nr 55 (zamek centralny moduł drzwi przednich lewych), 79 (gniazdo zasilania w bagażniku) i 85 (chłodzenie). Nie sądzę, żeby miały wpływ na objawy. Objawy: 1. zamykanie z pilota nie powoduje mrugania kierunkowskazami. Otwieranie z pilota - kierunki mrugają raz. 2. oświetlenie kabiny i bagażnika nie zapala się ani przy otwarciu, ani wymuszone pozycją przełącznika. Tutaj nie mam pomysłu. Małą wtyczka w GEMie jest wpięta poprawnie i działa ze starym. Wszelkie wskazówki mile widziane. 3. na desce świeci się kontrolka otwartych drzwi/klapy. Poczytałem, że to może być przyczyna objawu nr 1. Nie wiem jednak co może być przyczyną 3 (brak czujnika krańcowego przy masce/klapie, któego spodziewa się nowy GEM?) Cel - rozwiązać problemy z niedziałającym oświetleniem kabiny i rzekomo niedomkniętymi drzwiami/klapą. Ale to już chyba po Świętach. Zdrowych i rodzinnych życzę! |
|
|
|
|
|
#819 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Robert
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
czy na tym schemacie czerwony wpinamy do białego kabla a niebieski do brązowego czy na odwrót?
|
|
|
|
#820 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|