Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-12-2014, 22:18   #811
bankarobert
ford::advanced

Imię: Robert
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

głupie pytanie, ale.... jak wyjąć pilot z kolumny kierownicy?

Stary 18-12-2014, 22:27   #812
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał bankarobert Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
głupie pytanie, ale.... jak wyjąć pilot z kolumny kierownicy?
Z tyłu pilota, tzn. od przodu auta jest szparka na płaski, cienki wkrętak. Wciskasz i odskakuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2014, 00:51   #813
cz_ort
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010

Ja nadal walczę, choć powoli. Pilot już jest, jednak okazało się, że mój GEM - najniższa wersja przedliftowa - nie obsługuje tempomatu.
Wyższy GEM jest, test przycisków tempomatu zdany, jednak pojawił się nowy problem: nie działa pilot centralnego i świeci się sygnalizacja otwartych drzwi.
Szukaczka sugeruje, że powodem może być ukatywniona funkcja alarmu w przeszczepionym GEMie. Mam nadzieję, że nie będzie potrzebna re-konfiguracja, bo nie wiem, kto mógłby to zrobić we Wrocławiu.
Dziś już za późno na próby zaprogramowania kluczyka, ale spróbuję do weekendu, czy to tylko to i dam znać.
Potem czeka mnie jeszcze druga próba uaktywnienia tempomatu. Nie ma lekko. Na razie wróciłem do starego GEMa - wymiana to chwila i z każdą operacją idzie mi to sprawniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
cz_ort jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2014, 09:10   #814
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

trzeba przegrać konfigurację ze starego GEMa do nowego - we Wrocku sprawnego ELMa ma chyba kol. Kolopeter jeśli się nie mylę

można też przegrać kody kluczyków do centralnego zamka, albo zaprogramować samemu zgodnie z opisem (4x stacyjka)

sprawdź jeszcze z nowym GEMem czy na pewno 'pikają' klawisze tempomatu w trybie diagnostycznym GEMa
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2014, 10:25   #815
cz_ort

Dziękuję Marcin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zagadnę kolegę Kolopeter (choć w podpisie widzę zachodniopomorskie).

Tak, klawisze pikają w trybie diagnostycznym.
Zatem:
1. spróbuję zaprogramować kluczyk - o ile się uda, bo poniższy 'drobiazg' może temu skutecznie przeszkadzać (podobno nawet najmniejszy prąd w GEMie może uniemożliwić włączenie trybu programowania kluczyka).
2. poszperam też co może być przyczyną zapalonej kontrolki otwartych drzwi, mimo że wszystkie drzwi i klapa są zamknięte a oświetlenie wnętrza gaśnie. Zgaduję, że nowy GEM spodziewa się czegoś, czego w mojej foce nie ma (np. alarm, czujnik ruchu...) i być może jest sposób, by bez re-konfiguracji mu to wyperswadować, np. wyciągając bezpiecznik (w starym GEMie było ich 2 mniej, wyciągnięte z nowego nie zmieniają sytuacji)

PS dziękuję Panowie za odzew - mam nadzieję, że na dniach będę wiedział więcej i uda się zakończyć temat sukcesem. Oczywiście dam znać.

Ostatnio edytowane przez cz_ort ; 23-12-2014 o 14:02
Stary 23-12-2014, 10:28   #816
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Kolega Kolopeter to Szczecin. Tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] masz info od stosownego kolegi z Wrocka.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 23-12-2014 o 10:31
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2014, 12:06   #817
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał cz_ort Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zagadnę kolegę Kolopeter (choć w podpisie widzę zachodniopomorskie).
moja pomyłka, miałem na myśli kol. kopydleusz: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Cytat:
Napisał cz_ort Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. spróbuję zaprogramować kluczyk - o ile się uda, bo poniższy 'drobiazg' może temu skutecznie przeszkadzać (podobno nawet najmniejszy prąd w GEMie może uniemożliwić włączenie trybu programowania kluczyka).
pierwsze slyszę że coś przeszkadza - jak będziesz miał ELMa w ręki to można kody przepisać ELMConfigiem

Cytat:
2. poszperam też co może być przyczyną zapalonej kontrolki otwartych drzwi, mimo że wszystkie drzwi i klapa są zamknięte a oświetlenie wnętrza gaśnie. Zgaduję, że nowy GEM spodziewa się czegoś, czego w mojej foce nie ma (np. alarm, czujnik ruchu...) i być może jest sposób, by bez re-konfiguracji mu to wyperswadować, np. wyciągając bezpiecznik (w starym GEMie było ich 2 mniej, wyciągnięte z nowego nie zmieniają sytuacji)
nie, jeśli nowy GEM to wersja "D", to podejrzewam, że pochodzi on z auta z 4x el. szybami (czyli ma aktywnowane moduły drzwiowe), więc dopóki nie przegrasz konfiguracji ze swojego GEMa (lub pobierzesz ją z ETISa po VINie), to centralny zamek nie będzie działał
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2014, 22:43   #818
cz_ort

Domyślnie Domontowywanie tempomatu - trudności po podniesieniu GEMa

Udało się doprogramować kluczyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i styczniki tempomatu w trybie diagnostycznym niezmiennie pikają. To na plus.
Informacyjnie: nowy GEM to 4M5T 14A073 BH, stary 4M5T 14A073 AG.
W nowym jest więcej o 3 bezpieczniki nr 55 (zamek centralny moduł drzwi przednich lewych), 79 (gniazdo zasilania w bagażniku) i 85 (chłodzenie).
Nie sądzę, żeby miały wpływ na objawy.

Objawy:
1. zamykanie z pilota nie powoduje mrugania kierunkowskazami. Otwieranie z pilota - kierunki mrugają raz.
2. oświetlenie kabiny i bagażnika nie zapala się ani przy otwarciu, ani wymuszone pozycją przełącznika. Tutaj nie mam pomysłu. Małą wtyczka w GEMie jest wpięta poprawnie i działa ze starym. Wszelkie wskazówki mile widziane.
3. na desce świeci się kontrolka otwartych drzwi/klapy. Poczytałem, że to może być przyczyna objawu nr 1. Nie wiem jednak co może być przyczyną 3 (brak czujnika krańcowego przy masce/klapie, któego spodziewa się nowy GEM?)

Cel - rozwiązać problemy z niedziałającym oświetleniem kabiny i rzekomo niedomkniętymi drzwiami/klapą.
Ale to już chyba po Świętach. Zdrowych i rodzinnych życzę!
Stary 27-12-2014, 23:04   #819
bankarobert
ford::advanced

Imię: Robert
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Question Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

Cytat:
Napisał demien_max Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Małe podsumowanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dla tych którzy zaczynają od końca.

* Sprawdzić czy mamy kabel z GEM do kierownicy (czasem brak) i czujniki przy pedałach hamulca i sprzęgła (są chyba we wszystkich modelach po 2005)
Załączniki 1 – 3
Jeśli nie macie kabla to można użyć 2m kabla telefonicznego piny do wtyczki GEM można zapożyczyć z kabelka łączącego CD-ROM z płytą główną komputera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załącznik 4

** Sterowanie w zależności od chęci można kupić cztero-ramienną kierownicę z przyciskami tempomatu lub dołożyć przyciski do pilota od radia. Przerobione piloty ma kolega dudijack
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

*** Przerobienie pilota, można to zrobić samemu trzeba jednak umieć lutować i mieć pewne zdolności manualne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potrzebne będą: przyciski Tact switch 12x12mm h=8.5mm rezystory 120, 180, 300, 510, 1000 ohm trochę drucików, gniazdo i wtyczka (na dwie żyły).
Otwory wiercimy wiertłem 7 do drewna
Załączniki 5 – 9
Gotowy pilot załączniki 10 - 14

**** Aktywacja, do aktywacji potrzebujemy przerobionego ELM 327 (szukać: przeróbka ELM od Mari) i programu ELM Config.
Należy zaznaczyć i zapisać zmiany w modułach GEM i HEC. Następnie zaktywować tempo mat w module silnika PCM (wyjątek 1,8TDCi może już być aktywny), procedura na 46 stronie tego wątku (możliwość uziemienia silnika)
Jeśli ktoś się obawia lub nie ma elm’a to może porozmawiać z kolegą tedi_k.
----------------------------------------------------------------------------
I na koniec dodam że można to zrobić samemu o czym świadczą posty paru innych kolegów, jeśli jednak się na to zdecydujecie to radzę przeczytać ten wątek od pierwszego do ostatniego postu.
Na koniec dziękuję kolegom DjLeo i tedi_k bez was bym się chyba nie zdecydował na dokładkę i raczej bym nie miał tempomatu.

czy na tym schemacie czerwony wpinamy do białego kabla a niebieski do brązowego czy na odwrót?
Stary 28-12-2014, 09:36   #820
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał bankarobert Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy na tym schemacie czerwony wpinamy do białego kabla a niebieski do brązowego czy na odwrót?
Wg fabryki niebieski do brązowego, czerwony do białego.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania