![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#291 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#292 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-04-2010
Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
|
Mam przedliftowego Mondeo MK4. Po przeczytaniu całego wątku mam mętlik w głowie, jeśli chodzi o typy radarów.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, który był pierwszy, podaje jako typ radaru 6G9N-9G853-BC (post #49). Ten sam typ podaje później (post #136)
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, który również skutecznie wykonał ten upgrade, a wg stopki też ma model przedliftowy.
Tymczasem przytoczona instrukcja z czeskiego forum podaje, że dla Mondeo typ radaru zaczyna się od 7G9N, a początek 6G9N dotyczy Galaxy i S-Maxa. Później @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] pisze, że wg programu (domyślam się EACAT) wygląda to tak: Mondeo do 15.03.2010 7G9N-9G853-BA (BB) . Smax/galaxy do 15.03.2010 6G9N-9G853-BA (BB BC BD) Czy w takim razie możliwe jest, że radar od Galaxy/S-Maxa działa w przedliftowym Mondeo 06/2007 do 03/2010? |
|
|
|
|
|
#293 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Zasiałeś u mnie ziarno niepewności,bo rzeczywiście tak jest ,że wszystkie radary z początkiem 6.... są do galaxy/smaxa.Najgorsze jest to,że ja nie jestem w stanie stwierdzić,jak było (ale z tego co pamiętam to numery podawane w poście #49 spisywałem z zamontowanych elementów)bo aktualnie mam taki radar jak na zdjęciu.
Wszystko w rękach Kr.bi. |
|
|
|
|
|
#294 |
|
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008
|
Skoro sterowniki są takie same to być może 6... od 7... różni się tylko elementem mocowania do nadwozia.
Podobnie może być w poliftach. Poniżej wrzucam zdjęcia radarów do polifta Mondeo i S-max/Galaxy. Widać, że różne są mocowania i nawet na tych mocowaniach wybite są numery takie jak na naklejkach na radarze. |
|
|
|
|
|
#295 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Radary serii 6... są zewnętrznie takie same jak 7...Mocowania także.Smax/Galaxy mk3 były produkowane od 2006 roku i stąd part number 6...Mondeo od 2007 roku,więc jest 7...Zastanawia tylko fakt,że radary w/g ECAT z początkiem 6... nie pasują do mondeo mk4,tym bardziej,że późniejsze radary 7... pasują zarówno do mondeo mk4 i smax/galaxy.
|
|
|
|
|
|
#296 | |
|
![]() Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] radar jest wiec z 6-ką. i ACC działa na pewno bo jeżdżę nim codziennie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Myślę jeszcze sobie tak, że elektrycznie to sam radar "komunikuje" się jedynie z sterownikiem ACC a dopiero ten z kolei rozsyła/odbiera sygnały po CAN. Jeśli elektrycznie sterownik ACC do mk4 pasuje i ten z 6-ką i z 7-ką, to i radary powinny być zamienne. No chyba, że radar z 6-ką "gada" z sterownikiem ACC z 6-ką i może nie gadać z sterownikiem ACC 7-ką bo ten z kolei "gada" tylko z radarem o oznaczeniu rozpoczynającym się od 7-ki. Marcin a u ciebie pierwsze symbole radaru i sterownika ACC są takie same ? pozdófka Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 14-01-2015 o 22:16 |
|
|
|
|
|
|
#297 | ||
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
Bump: Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Bump: mm32 post wyżej napisał właśnie to samo :-) |
|
|
|
|
|
|
#299 | |
|
![]() Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
|
... sprawdzałem Waszą czujność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak by nie patrzeć, to radary z 6-ką i 7-ką są zamienne elektrycznie. Co najwyżej mogą mieć (delikatnie ?) inny sposób mocowania w Galaxy/S-max/Mk-4 i to może być przyczyną, że wg ecat jedne do mk4 pasują a inne mogą nie dać się (łatwo) przykręcić. ... bo nie wierzę że +12V i masa w mk4 jest inna niż w S-max/Galaxy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tylko te kabelki (2x12V, masa) do radaru dochodzą (poza skrętką 2 przewodów od sterownika) Bump: Cytat:
ale jest taki "magiczny" przycisk >>Nowy temat<<. Oczywiście w odpowiedniej kategorii zakładaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pojawi Ci się jeśli wcześniej przeniesiesz się/klikniesz w zaznaczone na drugim obrazku pozdrófka Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 14-01-2015 o 22:56 |
|
|
|
|
|
|
#300 | |
|