![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-06-2014
Model: Mondeo MK4 / FF3 FL
Silnik: 2.5T 260 KM / 1.5 EB 150
Rocznik: 2009 / 2017
|
Dzięki za szczegółowy opis. Jutro obadam sprawę u siebie i zobaczę, czy to nie ta sama usterka. Jaki masz przebieg?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 14-02-2013
Model: Mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008
|
Przebieg 118000. Po rozebraniu alternatora, do wymiany były jeszcze łożyska wałka, duże nawet ok, ale małe niestety się rozklekotało. Minus całej operacji to wymiana wirnika ponieważ małe łożysko strasznie mocno siedziało i przy ściąganiu niestety skrzywił się wałek, tak że uważać na tą operacje. Od razu piszę, że ściągane przy pomocy profesjonalnych narzędzi a nie metodą garażową Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Z racji tego, że udało mi się pokrzywić wirnik kupiłem alternator z samochodu o przebiegu 44.000 km. Raczej na pewno dużo nie ma bo stan alternatora na to nie wskazuje, porównując rolki z mojego starego jest znacznie bardziej wytarta, i tutaj ciekawostka, przy gaszeniu samochodu jest identyczny dźwięk, być może te sprzęgiełka w rolkach tak po prostu mają.
Zauważyłem jednak, że nowy alternator ładuję napięciem 14,6 - 14,8V nie wiem czy to nie jest za dużo, czy ktoś już nawet bez miernika tylko w teście zegarów jest w stanie sprawdzić napięcie na swoim alternatorze?? Trzymając OK na kierownicy uruchomić samochód, a potem strzałką w dół aż wyskoczy napis battery i pokaże volty. Ostatnio edytowane przez Du_poid ; 25-01-2015 o 15:08 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T 220KM
Rocznik: 2009
|
Kolego też mam 2.5T i jutro postaram Ci się to sprawdzić po pracy. Dam znać jak to wygląda u mnie.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-06-2014
Model: Mondeo MK4 / FF3 FL
Silnik: 2.5T 260 KM / 1.5 EB 150
Rocznik: 2009 / 2017
|
Sprawdziłem. Mam to samo - tzn dźwięk wydaje zatrzymujący się alternator
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T 220KM
Rocznik: 2009
|
Du_poid sprawdziłem i u mnie wygląda to następująco (sprawdzałem na teście zegarów):
Napięcie akumulatora przy wyłączonym silniku 12,5-12,6V Napięcie akumulatora przy włączonym silniku na obrotach biegu jałowego (silnik rozgrzany po trasie) przy włączonych ksenonach, nawiewach i radiu 14,5-14,6V |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Ok dzięki bardzo. Z tego co się orientowałem u znajomego w ASO, Ford generalnie ma wyższe napięcie ładowania dochodzące właśnie do 14,8V co jest normalne ALE częściej pada aku jak nie jest żelowyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Ja u siebie ze starego alternatora wyjąłem regulator napięcia i przełożyłem go do nowego, napięcie ładowania spadło przy tych samych parametrach jak u Ciebie do 14,2 - 14,4V
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|