![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus
Silnik: 1600
Rocznik: 2000
|
Witam , stałem się szcześliwym posiadaczem Focusa MK1 sedana 1,6 Ghia z 1999r. Gdy go zakupiłem miał niesprawny pilot. Wymieniłem baterie i nadal nic! Udałem się do serwisu Forda i okazało się ze pilot nie wysyła sygnału a koszt nowego to bagatela 1000 PLN . Problem polega na tym ze otwierajac go normalnie kluczykiem przez zamek otwieraja sie tylko jedne drzwi i kazde trzeba otwierac z osobna z zamykaniem jest tak samo , bieganie w koło auta. Przeglądając fora , wyczytałem ze z zamka zamykaja sie wszystkie drzwi i otwieraja a w tym modelu tak nie jest i jaka to może byc przyczyna? Druga sprawa ze nagle przestał tez działa otwieranie bagażnika! okazało sie ze przewody sa uszkodzone w zgieciu przy klapie! Naprawiłem inastalacje , wymieniłem tez spalone bezpieczniki , sprawdziłem wyłacznik ten w desce nawet zamek na krótko i działa , a z przycisku nadal nieche! Może ktoś wie gdzie jeszcze szukaś przyczyny uszkodzeń?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Bartek
Model: Focus MKII
Silnik: 1,6 100km benzyna
Rocznik: 2005
|
Spróbuj jeszcze raz powiązać (czy jak to tam się nazywa) pilota z centralką zamka. Jeżeli dobrze pamiętam to cztery razy szybko kluczykiem w stacyjce na zapłon i z powrotem. Później naciskasz którykolwiek na pilocie. Powinieneś usłyszeć sygnał dźwiękowy.
Jeżeli masz uszkodzona płytkę w pilocie proponuje kupić używany kluczyk na allegro. Przekładasz sama płytkę i w sposób wcześniej opisany przypisujesz kluczyk do autka. Co do otwierania drzwi to u mnie tez jest jakoś dziwnie. Jak na pilocie nacisnę przycisk otwierania jeden raz, otwierają się drzwi kierowcy. Dwa razy Wszystkie drzwi. A czasami wszystkie oprócz prawych tylnych. A jeszcze czasem zdarza się tak że po naciśnięciu jeden raz otwierają się od razu wszystkie. Od trzech lat nie wiem dlaczego. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Jak zamykasz drzwi kierowcy od środka wszystkie inne również się zamykają ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Pilot w kluczyku niereaguje na nic wiec pewnie jest uszkodzony , co do zamykania drzwi recznie kluczykiem zamykaja i otwieraja sie tylko jedne zalezy które otworze czy kierowcy czy pasazera! i z zamykanie jest tak samo! Jeśli chce otworzyc wszystkie drzwi musze kazde z osobna odblokowac przyciskiem kolo klamki , a jak chce zamknac to takze kazde z osobna powciskac!
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Bartek
Model: Focus MKII
Silnik: 1,6 100km benzyna
Rocznik: 2005
|
Teraz to już tylko gdybam. Może centralka, ta za schowkiem. U mnie od środka zamknięcie czy otwarcie drzwi przyciskiem przy klamce otwiera wszystkie. Może masz jakiś szrot czy sprzedaż części używanych do forda w swoim mieście. Podmienić na próbę centralkę. Kilka minut roboty. Nie to to oddasz bez kosztów.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Silnik: 1.6
Rocznik: 2009
|
miałem podobnie z tymi zamkami. U mnie było tak, że z kluczyka od kierowcy zamykało tylko PP i LT ale PT już nie zamykał, zamykając od pasażera zamykało od pasażera. Używając pilota do zamykania zamykał tylko kierowcy, a potem zamykał wszystkie ale od razu otwierał.
Pomogła wymiana zamków, w moim przypadku 3. LP,PP,PT - jak ręką odjął. Zresztą z tego co się orientuje to te zamki do MK1 to nie jest wzór trwałości i jest to dość chodliwy towar. Ja płaciłem ok 40zł za sztuke, najlepiej poszukać jakiegoś auta na rozbiórke w Twoim pobliżu i popytać. Co do zamków to LT mam oryginał, PT mam z anglika, PP mam chyba z sedana a LP mam z kombika - tylko to było w moim pobliżu, a miałem auto rozebrane więc nie chcialem czekać na wysyłkę. Wszystko działa, mimo że miałem na przodzie 8pin a wrzuciełm 5 pinowy zamek. Działa wszystko to co ma działać(przynajmniej o tym wiem) domykanie szyb z kluczyka, podwójny rygiel, miganie kierunkiem przy drugim zamknięciu. A zamka w klapie nie zmieniałem. Bo zakładam że pilota masz jajko? Ostatnio edytowane przez blaugrana_ ; 23-02-2015 o 16:37 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
tak jajko ale w serwisie sprawdzili kluczyk i nie wysyła sygnału musi byc nowy! Jednak inna sprawa jest to ze wkladajac kluczyk do drzwi , otwieraja sie drzwi tylko te w które wsadzimy kluczyk i na odwrót! Dodatkowo dziwna sprawa jest to ze dmuchawa nie działa na 4 biegu!!
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Silnik: 1.6
Rocznik: 2009
|
kluczyk chyba mozna za grosze kupic i zaprogramowac(gdzies na forum mi sie przewinelo) to raz, z tymi zamkami to na moje oko masz uwalone zamki
dmuchawy bym w to nie mieszał akurat, ale był na forum temat z jakims tam sprzęgiełkiem czy czymś takim mam zamek pasazera - raczej sprawny, ale do obejrzenia - moge go puscic za grosze bo i tak mi zalega. Ostatnio edytowane przez blaugrana_ ; 11-03-2015 o 04:19 |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia