![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-06-2014
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI 75KM
Rocznik: 2000
|
Witam!
Pół roku temu strzelił mi uszczelniacz w skrzyni i trochę przejechałem się bez oleju. Po wymianie uszczelniacza kilka miesięcy dało radę jeździć, ale ostatnio ze skrzyni zaczęły wydobywać się różne dziwne dźwięki, im wyższy bieg tym groźniejsze. Na 5 biegu słyszę wycie i nieregularne szuranie - jakby coś ocierało podczas kręcenia się czegoś. Meritum takie, że skrzynia do wymiany. Sytuację konsultowałem już z mechanikiem. Teraz najważniejsze: Mój samochód jest w wersji 55KW (75KM), czy do tego auta będzie pasowała skrzynia od wersji 90KM? Większość tego co znalazłem było właśnie do wersji 90, na allegro znalazłem tylko 3 od 75 i to w nie najlepszym stanie. Z góry dzięki za pomoc! Ostatnio edytowane przez krazykilla ; 26-03-2015 o 14:48 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Przecież to nie jest ogłoszenie. Pytam tylko czy skrzynia będzie pasowała. Kiedy pisałem o allegro, chciałem tylko podkreślić, że brakuje skrzyń do wersji 75KM.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
gdzies byl temat o skrzyniach do TDDI i tdci i wyszlo ze w dieslach 1,8 forda fcusa byly 3 typy skrzyn o roznych przelozeniach z czego wyninkalo ze 90 KM mial najkrotsze. co do pasowania na obudowe sprzeglo i reszte to powinna pasowac, to te same silniki.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dzięki kolego, znalazłem te informacje. Swoją drogą trochę to dziwne, że skrzynia do słabszej wersji na dłuższe przełożenia.
Czy jest tutaj może ktoś kto zakładał skrzynie od 90 do 75, lub słyszał o takiej akcji? Jestem ciekawy, czy jest to możliwe i jakie są efekty. Ewentualnie może ktoś zna model skrzyni do 75? Bardzo by mi to ułatwiło szukanie nowej(używanej). |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
|
Model to jest mtx75 niestety przełożenia są różne... dzwoń do serwisu forda. Powinni po vinie podać nr seryjny skrzyni to może cię ukierunkowac w poszukiwaniach. Ale jeśli widzisz na alle... tylko 3 skrzynie i to w kiepskim stanie nie wiem czy przypadkiem nie skończysz na wersji z "90".
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
to co kupisz na allegro mogło tak samo kiedyś jeździć bez oleju - ja bym wyremontował w profesjonalnym zakładzie swoją
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
W ostateczności mogę tam wsadzić wersję od 90km, ale jestem ciekawy jak to się odbije na właściwościach jezdnych.
Raczej nie będę bawił się w remont tej skrzyni, ponieważ jest ostro przeciągnięta. Za remont tak zajechanej skrzyni pewnie bym zapłacił jakieś kosmiczne siano, a samochód sam jest wart może z 5000zl. W tym wypadku może ktoś z forumowiczów zna jakąś firmę specjalizującą się w sprzedaży części używanych z gwarancją? Najchętniej z okolic Bydgoszczy. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|