![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: sEBASTIAN
Model: Focus
Silnik: 1.6 ZETEC SE
Rocznik: 2003
|
Mam focusa 2003 kombi 1.6 zetec 100KM. Po wymianie zestawu tarcze i klocki zauważyłem zwiększone spalanie gorsze przyspieszenie i czasem szarpanie przy przyspieszaniu. Po zatrzymaniu tarcze są gorące lub nawet parzą i nie jest to na pewno efekt dohamowywania przeze mnie. Czasem jak klocki dobrze się ułożą to auto śmiga aż miło a tarcze po zatrzymaniu są zimne. Jeśli czuje że klocki są mocniej zblokowane to wtedy zjeżdżam na pobocze daje wsteczny i ostro hamuje. Zwykle taki zabieg pomaga. Dodam jeszcze że pedał hamulca zawsze jest mięki. pRZY WYMIANIE z jednej strony zakładany miałem zestaw naprawczy a Z drugiej czyszczone i smarowane tłoczki (wałki). Tłoczki wg mechanika pracują bardzo dobrze. Co może być powodem? Czy możliwe że zaczepy klocków które chodzą po prowadnicach wbijają się w te prowadnice i np przez to nie odbija. Macie jakieś pomysły?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Jeżeli zakładałes to sam, i może pierwszy raz, to masz efekt.A jeżeli zakładał to mechanik, to zrobił bardzo niechlujnie.
Przy zakładaniu powinien sprawdzic, czy klocki chodzą lekko w prowadnicach.Jeżeli ciasni, wyczyscic, podpiłować, dopasowac. |
|
|
|
#3 |
|
|
U jednego mechanika zakładałem a potem do drugiego pojechałem żeby poprawił. Efekt z tego był znikomy. Blacha klocków ham. ma ostre krawędzie. Zaden nie wpadł na to że może trzeba je np. sfazować. To jest moj domysł. Bo czy coś innego mogło by powodować takie skutki?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Pojechałem do ostatniego z mechaników z reklamacją. Okazało się że jeden z wałków prowadzących ma ukręcony gwint i luźno chodzi. Po przegwintowaniu i ustabilizowaniu pozycji wałka objawy ustąpiły. Temat uważam za zamknięty- może kiedyś komuś się przyda.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
przegwintował - OK. ale jak dopasował wałek o odpowiednim gwincie ? wałków o wiekszym gwincie nie znajdziesz, chyba że zastosowal tuleje typu helicol
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dokładnie. Zastosował helicoly. Tzn tuleje które wyglądają jak sprężynki. Pierwszy raz to widziałem i nie wyobrażam sobie teraz aby w jakimś warsztacie tego nie było :-)
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
to rozumiem, natomiast to dlatego musiales to robic, ze ktos wczesniej dokręcał na chama, zamiast z kluczem 15 Nm
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|