Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-01-2015, 10:09   #1
grundi_bdg
ford::advanced

Imię: Arek
Model: Ford Connect 25/BMW M2 25/VW Caddy 25
Silnik: 2,0 TDi 122 KM/2,0 300KM/2,0 122KM
Rocznik: 2025/2025/2025
Domyślnie Nie działa zamek w drzwiach kierowcy

Witajcie,

To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość,

Kupiłem żonie FF MKII z 2005 roku, przy zakuie dostaliśmy tylko jeden kluczy z pilotem ( tzw jajko 3 przyciskowe) i drugi kluczyk bez pilota

zauważyłem ostatnio że nie działa zamek w drzwiach kierowcy ( jedyny zamek do kluczyka jaki jest w aucie)

wpuściłem do wnętrza zamka warsztatowy odrdzewiacz, niestety na chwilę obecną nie pomogło, zamek jak stał tak stoi

czy ktoś może mi poradzić co jeszcze można zrobić? czy zostaje mi tylko rozebranie drzwi i dostanie się do zamka od wewnątrz? czy tylko pozostanie wizyta u "specjalisty od zamków,

Ostatnio edytowane przez grundi_bdg ; 24-01-2015 o 10:52 Powód: Moderator :-)
grundi_bdg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2015, 19:16   #2
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Nie działa zamek w drzwiach kierowcy

Cytat:
Napisał grundi_bdg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy ktoś może mi poradzić co jeszcze można zrobić? czy zostaje mi tylko rozebranie drzwi i dostanie się do zamka od wewnątrz? czy tylko pozostanie wizyta u "specjalisty od zamków,
Nie trzeba rozbierać drzwi, aby dostać się do tej wkładki. Wkrętak Torx T15 o ile dobrze pamiętam, na tylnej ścianie drzwi jest taka jajowata zaślepka, na wysokości klamki, wyjmij ją. Pod nią jest łepek śruby Torx - kręć śrubokrętem w lewo jednocześnie delikatnie ciągnąc za tylną część klamki - tam gdzie jest wkładka zamka, trochę się trzeba nakręcić, ale w końcu wyjdzie. Sciągnij plastik i utop tą wkładkę w nafcie albo czymś takim na dłuższą chwilę. Oczyść z osadów. Potem możesz próbować wsadzić w to kluczyk i rozruszać. Nic na siłę - potrzeba cierpliwości. Będziesz widział też zapadki zamka, możesz je delikatnie jakimś cienkim śrubokrętem płaskim rozruszać.

Jak już wkładka będzie działać, to zakładasz, kręcisz śrubką w drugą stronę, aż będzie ciasno siedzieć.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2015, 20:00   #3
mi-lu
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TdCi
Rocznik: 2006
Angry Odp: Nie działa zamek w drzwiach kierowcy

witam! podłącze się pod temat bo widzę, że ktoś ma pojęcie. Mam focusa mk2 i działa mi centralny z pilota ale jak wsadzę kluczyk, kręce w prawo-lewo nie reaguje, czy między wkładką a zamkiem powinien być jakiś drut czy coś? rozebrałem ostatnio drzwi bo nie reagowało auto na otwarcie drzwi (nie pokazywał się komunikat otwarte drzwi kierowcy). myślałem że będzie to mieć coś wspólnego i ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem używany zamek z napisem markerem srebrnym FOCUS 2007. Znaczy że poprzedni właściciel wymieniał zamek. otwarte drzwi kierowcy naprawione, wyskoczyło z zatrzasków takie białe ramię którego o mało nie rozdepnąłem, a klucz jak nie działał tak nie działa... wydaje mi się że jakiegoś elementu brakuje, rozbierał ktoś? naprawiał? klamka zew i wew działa, lock też, kluczyk po przekręceniu w zamku nie odskakuje, musze sam fo ustawić w poz wyjściową... jak kiedyś zabraknie mi prądu będzie problem, pomocy...
mi-lu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2015, 20:13   #4
zioom20
ford::average

Imię: Bartek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.4
Rocznik: 2009

Miałem podobną sytuację. Mój zamek chyba nigdy nie był używany bo chyba wszyscy otwieramy z pilota. Ja użyłem smaru do broni. Wpuściłem trochę do zamka, odczekałem chwile i bardzo delikatnie ruszałem lewo-prawo. Za pierwszym razem nic się nie ruszyło, ale powtórzyłem to 2-3 razy (smar, chwila przerwy i ruchy kluczykiem) i zamek odpuścił. Teraz od pół roku działa jak nowy.
zioom20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-01-2015, 20:14   #5
wrzoch

Domyślnie Re: Nie działa zamek w drzwiach kierowcy

Jest cięgno z tego co pamiętam, a rozbieralem cały zamek drzwi kierowcy żeby go wyczyścić i nasmarować, drut fi 3 trochę powyginany idzie w dół od klamki do zamka. Może ktoś chciał się zabezpieczyć przed otwarciem przez wyłamanie wkładki.

Stary 04-02-2015, 21:41   #6
grundi_bdg

dzięki za porady Panowie, jutro akurat żona ma wolne, więc się zajmę tematem,

zdam relacje z tego jak poszło,
Stary 28-03-2015, 19:38   #7
fryh11
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6 diesel

Cytat:
Napisał grundi_bdg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dzięki za porady Panowie, jutro akurat żona ma wolne, więc się zajmę tematem,

zdam relacje z tego jak poszło,
witam,
odświeżam temat, gdyż mam podobny problem. Zamek działa tylko przy użyciu pilota. Używając kluczyka ani drgnie. Kolego grundi_bdg czy powyższe rozwiązania pomogły ?
fryh11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2015, 16:36   #8
grundi_bdg

Cytat:
Napisał fryh11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam,
odświeżam temat, gdyż mam podobny problem. Zamek działa tylko przy użyciu pilota. Używając kluczyka ani drgnie. Kolego grundi_bdg czy powyższe rozwiązania pomogły ?
Niestety nie wiem jeszcze, nie miałem czasu zabrać sie za robotę. Po świętach pewnie dopiero zacznę coś dłubać. Wd40 i środek do czyszczenia tarcz hamulcowych nie podziałały napewno.
Stary 30-03-2015, 22:54   #9
fryh11
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6 diesel

Jednak u mnie wystarczył WD40. Działa jak nowy !

Bump:
fryh11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2015, 23:18   #10
wrzoch

Cytat:
Napisał fryh11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jednak u mnie wystarczył WD40. Działa jak nowy!
Nie ciesz się za wcześnie. WD40 na dłuższą metę nie zadziała. Będziesz psikał znowu. Wyciągnij wkładkę, oczyść dokładnie, wykąp w nafcie, albo nawet wypsikaj WD40, osusz i nasmaruj czymś co zostanie na dłużej - jakimś smarem silikonowym na przykład.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania