![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#161 | |
|
ford::average
![]() Imię: Kardek
Model: był MkIII potem Mk IV dalej było F11 i jest s213
Silnik: był... jest i będzie 2.0 D
Rocznik: był 2003 potem 2008 dalej 2012 i jest 2019
|
Cytat:
a na zegarach w TEST pokazuje u mnie od 14.4 do 14.5V |
|
|
|
|
|
|
#162 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Sebastian
Model: Kuga mk2
Silnik: 2,0 TDCI 160 KM
Rocznik: 2013
|
Prowadzę mała statystykę.
Czy osoby mające problem z rozładowującym się akumulatorem mogą zdradzić czy mają climatronik w swoim aucie? I czy wyłączają go przez Off czy tylko z kluczyka? |
|
|
|
|
|
#163 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 20-01-2013
Model: mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 2007
|
mam klimatronik i nie wyłączam go na off tylko z kluczyka jak gasze auto. kiedyś wyłączałem ale i tak się rozładowywał.
dzisiaj fordzik jest do zmianie oprogramowania BSCII czy jakoś tak i po zmianie oprogramowania licznika. 2 tyg. jest ok i na razie odpukać |
|
|
|
|
|
#164 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
podlacze sie do temtu.
U mnie rowniez problem z rozladowujacym sie akumulatorem ale po kolei. od stycznia badam problem u roznych mechanikow i niestety ciezko, ale sukcesywnie eliminuje kolejne problemy. Wykonano do tej pory w kolejnosci: - pomiary instalacji - ok - przebicia do masy - brak - akumulator - wymieniony (bosch silver S5 74Ah) - diagnostyka komputerowa - pokazala bledy na alternatorze, spadek napiecia ladowania do 10.45V. - alternator - pelna regeneracja sytuacja nie ulegla zmianie - dzisiaj sprawdzilem wszystkie bezpieczniki i przekazniki i tu ciekawostka: Prady spoczynkowe w sekwencji 5 sekundowej od 0.2A do 1A (czasem wiecej) po uspieniu wszystkich modulow (30 minut od zakmniecia auta). Przy wyjmowaniu bezpiecznikow okazuje sie, ze (skrzynka pod schowkiem wewnatrz auta) mamy problem z F8 i F6. Zgodnie z instrukcja: F8 - 5A (bezowy) zestaw wskaznikow (u mnie wyswietlacz convers+) F6 - 15A (niebieski) system audio ze sterowaniem glosem dodatkowo sekwencyjnosc zmiany podoboru pradu laczy sie z przekaznikiem R2 przy silniku ale tu kolejna ciekawostka - po zabawie z wpinaniem i wypinaniem prady skacza od 1A i przekaznik co ~30sekund do 2.5A. W stanie jalowym (na poczatku zabawy bezpiecznikami) po wyjeciu F8 prady spadaja do 200mA-350mA natomiast po wyjeciu jeszcze F6 mamy 20mA (ciagly) czyli sytuacja idealna. Natomiast F8 wpiety F6 wypiety 800mA (ciagly). Tu utknalem - czy mozecie cos zasugerowac, zeby pchnac to dalej? problem z systemem audio albo wyswietlaczem converse+? Byc moze modul komfortu albo cos jeszcze innego? P.S. rowniez climatronic dwustrefowy. Ford Mondeo MK4 2009 2.0 TDCI (titanium) Ostatnio edytowane przez grabhasz ; 30-03-2015 o 23:45 |
|
|
|
|
|
#165 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Ktoś opisywał ,że była wadliwa partia modułów BT/VC,która nie usypiała się.Odłącz na jakiś czas ten moduł i wtedy sprawdź pobory.
|
|
|
|
|
|
#166 |
|
|
dzieki za wskazowke - znajde czas i bede szukal modulu BT/VC - odlacze go i zobaczymy co sie stanie.
Zgodnie z ponizszym linkiem powinien sie znajdowac w okolicach schowka. Mozesz potwierdzic? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] update: Znalazlem jeszcze na francuskim forum, ze faktycznie powinien znajdowac sie w schowsku pod poduszka. Google translate - FR->EN "The dismantling of the part requires some ability to DIY: Total removal of the glove box and then dipping the head in place of the glove box while watching inside the vehicle, one can see the BT module / VC well hidden under the passenger airbag. Use a mirror if necessary. see attached photo. Dismantling time, assembly and test: 2.5 hours. Nothing like a quote Ford garage! " [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez grabhasz ; 31-03-2015 o 10:46 |
|
|
|
|
|
#167 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
|
Modul BT/VC znajduje się nad schowkiem z prawej strony.
|
|
|
|
|
|
#168 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-11-2008
Silnik: 2.0 TDCI
|
Mój mondas stał sobie kiedyś ponad 10 dni i jakie było moje zdziwienie gdy w poniedziałek rano nie zamrugał nawet do mnie kierunkowskazami. No cóż taksówka do pracy i myśl w głowie, że spotkało mnie to o czym kiedyś tutaj czytałem... Postanowiłem zgłębić lekturę i sporo naczytałem się na jakimś brytyjkim forum, w sumie było tyle postów że ledwo dotarłem do końca wątku. I powoli zacząłem eliminację wadliwych elementów:
1. wiązka pod fotelem (sprawdziłem poprzedni użytkownik już to przerobił i ładnie zabezpieczył) 2. aktualizacja softu silnika, zegarów, radia (travelpilot NX) 3. najbardziej prawdopodobna opcja moduł BT/VC, chłopaki na innym forum robili różne testy i najczęściej wychodziło, że po użyciu BT i VC dochodziło do rozładowania akku po kilku dniach postoju. Po twardym resecie radia travelpilot NX (kombinacja przycisków, nie odłączenie akku) i totalnym nie używaniu VC/BT nie było problemów. W takim razie wymieniłem moduł na nowszy z USB (choć jeszcze pozostał mi problem w odgłosem alternatora w mikrofonie od telefonu, w głośnikach ok) + aktualizacja modułu. Znowu około 10 dniowy postój i tym razem nie było już zaskoczenia akumulator miał 12V a autko odpaliło bez problemu. Za jakiś czas będzie test ponad 2 tyg postoju i mam nadzieję, że wszystko będzie ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez truszczu ; 31-03-2015 o 22:26 |
|
|
|
|
|
#169 |
|
|
Namierzylem, odlaczylem i sprawdzilem modul BT/VC niestety to nie tutaj tkwi problem - pobor pradu sie nie zmienil po jego odlaczeniu. Takze szukam dalej.
Obawiam sie, ze nastepnym krokiem w sekwencji musi byc wymontowanie fabrycznego radia travelpilot FX blaupunkt. Co o tym sadzicie? apropos: caly czas zastanawia mnie przekaznik R2 w skrzynce przy silniku (duzy szary) - ewidentnie ma cos wspolnego z systemem audio - slychac go ilekroc wyciagam bezpiecznik F6 (ale nie zawsze). Na pokrywie pokazany jest znaczek silnika - ktos wie od czego to ustrojstwo jest? Aktualnie radio sie nie chce zalaczyc. Stracilo sie rowniez otwieranie drzwi z kluczyka - jakby sie rozprogramowal - probowalem programowac (4 razy 0-II pozycja...) niestety nie dziala. Moze to wszystka sklada sie komus w jakas sensowna calosc? |
|
|
|
|
|
#170 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020