Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-04-2015, 17:59   #1181
elektrownia
ford::amateur

Imię: edek
Model: ford
Silnik: 2
Rocznik: 1994
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

Auto jest do jeżdżenia a nie do oglądania internetu. Dostęp do netu mam w każdym hotelu.

W aucie cenię rozwiązania sprawdzone i bezawaryjne. Na chłopski rozum aby się nic z elektroniki nie psuło jest ważniejsze niż fajerwerki. W MK4 mi się trochę nie podoba że zegary(Convers+ Navi) różowieją jak auto stoi na mrozie. Dopiero gdy się rozgrzeją wracają do swych kolorów. Z drugiej strony przetrwały już blisko -30 stopni i nie ma z nimi najmniejszych problemów i to jet najważniejsze

A co do wygody foteli w MK5 to nie mam pojęcia jak tam jest bo nie jeździłam. W salonie siedziałam i dla mnie jest w sam raz ale znacznie ciaśniej niż w MK4. Ale nie mogę napisać, że materiały w MK5 Titanium są lepsze bo nie są i kropka. Tak jak nie mogę napisać, że farbka z NX-a w MK4 nie schodzi bo schodzi i to jest spora niedoróbka. Tak jak i przednia szyba co się rozwarstwia w MK4. Rozłazi się i koniec i to prawie w każdym egzemplarzu.

Jakby Ford dbał o klientów to by szybę i Klawiaturę Navi wymieniał za darmo w MK4. A tu zestaw kilkunastu plastikowych przycisków za 120 Euro !!!.Do tego znaczki Ford i TDCI są bardzo słabej jakości. TDCi kupowałem nowy oryginalny i po roku już do śmieci poszedł !!. Teraz kupiłem zamiennik i wytrzymał tyle samo na razie. Aha jakby kto chciał wiedzieć więcej to jeszcze przypomnę, że lampy w MK4 to trzeba własnoręcznie porządnym silikonem uszczelnić bo po 2-3 latach zaczynają zbierać wodę.

Nie podniecam się MK4-ką. Nie podniecam się MK5-tką tylko patrzę praktycznie na te auta. Śmieszy mnie kampania reklamowa, która opiera się na światłach LED. I czekam jak będzie z niezawodnością tego elementu. Nie życzę wymiany po 1,5 roku ale jeśli szczelność będzie taka sama jak w MK4 to....kiepsko to widzę. Ludziska nie mogą zrozumieć, że wiele tych tzw. nowoczesnych rozwiązań to ma na celu jedynie wydojenie ich z kasy. Tak jak te wyświetlacze w samochodach. Co dają w praktyce ? Wrażenia wizualne. Albo fordowska nawigacja z 2014 roku, która fruwa w powietrzu na drodze zbudowanej w 2012 roku. Za aktualizację map płacę tyle ile za nowy smartfon a nawigację do niego ściągam za darmo i to z najnowszymi mapami.

A w dodatku nikt ci nie obieca, że za rok dostaniesz nowe mapy. Może tak a może nie.
Bardzo często prymitywne, proste i niezawodne rozwiązania pracują na siebie przez lata. np. rezygnacja z ręcznego hamulca postojowego. Hmm...
Do tej pory miał być to hamulec awaryjny gdy pozostałe systemy zawiodą a teraz to nawet nie wiem co to jest.

Ostatnio edytowane przez elektrownia ; 04-04-2015 o 18:57
elektrownia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 18:02   #1182
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Brak SYNC3 w Europie obrazuje stosunek Forda do naszego rynku. Ja zbytnio "multimedialny" nie jestem; dobra jakość dźwięku z CD pewnie mi wystarczy, pogodę mam w telefonie, na imprezy nie chodzę z marszu więc SYNC2 powinien wystarczyć. Bardziej denerwuje mnie sama obsługa bo jednak w Passacie jest łatwiejsza obsługa i ekran się uaktywnia jak tylko palec jest blisko. Ale kupować droższego Passata dla wyświetlacza nie będę bo cała reszta dużo ciekawsza jest w Fordzie.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 18:03   #1183
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ...a niektórzy mamy dostęp do internetu nie tylko w hotelach, tylko cały czas. I nawet niektórym z nas jest on potrzebny cały czas. Nawet w podróży.

Zmiana kolorów ekranu ty typowa wada starych ekranów LCD marnej jakości.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - brak Sync 3 nie ma nic wspólnego z podejściem Forda do Europy... Auta nie są aktualizowane na bieżąco tak jak sobie to wy wyobrażacie.
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 18:11   #1184
pedroso

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015

Chodziło mi tylko o to że ludzie kupując przedmioty często wybierają bardziej wypasione na pokaz nie wykorzystując ich możliwości . Tutaj mamy sytuację odwrotną dostaje coś do dyspozycji co mógłbym używać a jest to niedopracowane. Skoro czekalismy na MKV tyle czasu i w USA zrezygnowali z Sync 2 na rzecz Sync 3 czyli z microsoftu na blackberry to po co ktos w Europie aplikuje to w nowych pojazdach?
kruger to ze nie uzywasz to tylko twoj wybór a ja chce i nie moge
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2015, 18:16   #1185
Atlis

To, że Sync 3 został przedstawiony wcale nie znaczy, że jest już w autach. Sync 2 był dla Mondeo gotowy w czasie, kiedy Sync 3 był jeszcze w opracowaniu, więc dlaczego mieliby go do Mondeo nie montować? Nawet w Stanach nie będzie w nowych autach Sync 3 wcześniej niż w 2016 i to nawet nie we wszystkich. VW też nie ma we wszystkich swoich autach najnowszy system multimedialny. To nie jest OTA aktualizacja z android 4.2 na 4.3...
Stary 04-04-2015, 18:18   #1186
pedroso

Żeby nie było tak negatywnie to :
1. Z iphonem 5S sync 2 działa swietnie po kablu usb jak i bluetooth.
2. Głosowe komendy co do sterowania radiem,klima i usb bardzo dobrze (tylko w ustawieniach zmiana na zaawansowane a nie amator żeby pani nie powtarzała komend tylko po usłyszanym dzwięku mówicie cale zdanie)
3. Spotify z telefonu bezproblemowo łącznie z wyświetlaniem okładek albumów wykonawców.
Stary 04-04-2015, 18:28   #1187
kruger

Spotify...chyba muszę się zainteresować o co kaman bo wielu kierowców to chwali.
Stary 04-04-2015, 18:29   #1188
Atlis

Spotify jest z dupy, Google Music lepsza opcja. Szczególnie dopasowanie muzy o niebo lepsze. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale ogólnie polecam.
Stary 04-04-2015, 18:36   #1189
pedroso

ok potestuje google music ale ja mam spotify jako aplikacje w telefonie a że atlis znalazł tam gdzie pisze to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pewnie wiele rzeczy tam ma
Stary 04-04-2015, 18:44   #1190
kruger

jak to działa w Mk5? przez BT?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat