Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-04-2015, 22:02   #1331
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 vs konkurencyjne auta

peter zawsze zrozumie petera bo bobini cos nie zatrybił

Bump: w fiacie bravo nawet chyba lepiej jest bo przygasają dość wolno a u mnie jadę jak radiowóz.

pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2015, 22:05   #1332
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w jaki trybie musi być ustawiona dźwignia żeby łopatami sterować i jak oceniasz szybkość przełączania biegów ??
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2015, 22:10   #1333
peter79

Model: S-MAX TITANIUM
Silnik: 2.0 TDCI 163ps
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@pedroso w jaki trybie musi być ustawiona dźwignia żeby łopatami sterować
w passacie jak naciśniesz to się zmieni (niezależnie co masz czy D czy S) a jak nie dotkniesz to leci w automacie
peter79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2015, 22:11   #1334
pedroso

tryb-S i powiem ci, że kolega który jeździ na codzień MB C-class 305 KM 4x4 w automacie był pod wrażeniem zmiany biegów powiem więcej wcześniej miał passata B6 2.0 benzyna 200KM w automacie stwierdził że pracuje ta skrzynia jak dwusprzęgłowa a ja mam A6 nie powershift. Według niego jest bardziej płynna i tyle
Stary 07-04-2015, 22:13   #1335
Misiekskrzypek
ford::amateur

Imię: Maciej
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1,5 EB 160KM

Cytat:
Napisał elektrownia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A Wy dalej o pierdołach.

Moje pytania są proste i zasadnicze i są skierowane do obecnego posiadacza MK5 i byłego MK4.

Jak pokonuje się zakręty zwłaszcza gdy jedziemy energicznie. Czy auto jest twardsze czy bardziej miękkie niż MK4 ?.
Czy buja bardziej niż MK4 w zakrętach czy mniej ?
Czy podczas jazdy na wprost na porządnej, równej drodze przy V-120-150 km/h można bez trudu puścić kierownicę bez obawy zmiany kierunku jazdy.(oczywiście przy asekuracji)
Czy pokonywanie zakrętów nie wymaga kilkakrotnej korekty ustawień kierownicy i czy przy różnych prędkościach te odczucia są różne ?
Czy działanie ESP jest dostrzegalne przy jeździe zwłaszcza w deszczu ?
Jesli pytania sa skierowane do mnie, to musialbym przejechac MK5 nieco wiecej niz obecne 150km zeby na nie rzetelnie odpowiedziec, na dzien dzisiejszy moge stwierdzic, ze zawieszenie jest o podobnej twardosci jak w MK4, jednak lepiej tlumi poprzeczne nierownosci, dziury itp. (bardzo mozliwe, ze to kwestia opon, poprzednio 235/45, teraz 235/50); nie zauwazylem napewno wiekszego bujania w zakretach, mieszkam w terenie gorzystym, wiec zakrety to norma; mozna puscic kierownice bez obaw; jesli zakret jest dobrze wyprofilowany to nie trzeba nic korygowac; pogoda u nas teraz jest taka, ze 15 razy dziennie deszcz, marznacy deszcz, snieg i slonce na przemian, poki co lampka od esp sie jescze nie zaswiecila, choc z racji niedawnego odbioru auta narazie jezdzimy "grzecznie".

P.S. tato, ktory poprzednim jezdzil najwiecej mowi, ze w zasadzie wjezdzil sie od razu w nowego, jedyne co ma do opanowania to poznanie silnika EB, MK4 bylo w dizlu 143km a wczesniej jezdzil zwyklymi benzynami.

P.S. nr 2 to co od razu widac po przesiadce z MK4 na MK5 to wyciszenie wnetrza, naprawde jest baaaardzo cicho oraz wg mnie bardzo poprawiony promien skretu, czesto jest wrazenie, ze sie zawraca w miejscu jak autobusemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Misiekskrzypek ; 07-04-2015 o 22:34
Misiekskrzypek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2015, 22:16   #1336
pedroso

chociaż sprawdzę jutro to napiszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo czasami mam wrażenie że ja bym już zmienił bieg ale dźwięk jest fajny z tego tłumika to mu pozwalam buczeć. Założyłbym najchętniej MAGNAFLOW ale nie wiem co z gwarancją.

Bump: https://www.youtube.com/watch?v=AsFz2rkhH5s
Stary 07-04-2015, 22:20   #1337
biner

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] To mnie pocieszyłeś bo wszyscy mówili że ta skrzynia to kicha ze będe żałowal a j świadomie ją wybrałem ze względu na 2 rzeczy : nie ma drogiej dwumasy i dwóch sprzęgieł liczyłem się że będzie wolniejsza ale miło usłyszeć że daje radę.

Bump:
Cytat:
Napisał romekkar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
podjechałem dziś do salonu trochę się poprzymierzać i podotykać. Stała akurat wersja z navi, szklanym dachem i alcantarą. Posiedziałem i fotele były ok - wygodne, jednak co do samego miejsca dla kierowcy miałem wrażenie, że jest zdecydowanie ciaśniej niż w mk4 - pewnie przez ten tunel. Niestety niesmak przeżyłem jak odszedłem trochę od auta - akurat świeciło słońce na linię boczną - zarówno blacha na przednich drzwiach jak i tylnych miała wyraźnie odkształcenia, była lekko sfalowana. Auto trochę za bardzo na blasze odchudzone.
Na jakiś czas rozstaję się z Fordem - przymierzyłem się do demówki z 2014 E200 i to jednak inna klasa auta. Wprawdzie kilka zł muszę dopłacić, ale przy odsprzedaży się powinno zwrócić.
Ty to masz wzrok sokoli jak widzisz pofalowane blachy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., dobrze że do Mazdy nie poszedłeś bo byś powiedział że jest z papieru. To powiedz mi skąd jest wyższa waga od MK4 ??? skoro wszyscy mowią że jest mniejszy węższy itd

Bump: mowie o wadze rzeczywistej nie papierowej oczywiście.
Stary 07-04-2015, 22:35   #1338
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

biner, wyciszenie, zaawansowany i ciężki system wielowahaczowy,, szyby grubsze o 0,2cm w stosunku do MK4 i innych aut w klasie, skrzynie automatyczne cięższe niż DSG. Niestety, albo lekkie auto albo solidne. Mazda chciała 2 w jednym i chwała im za to ale chyba tak się nie da.

Ostatnio edytowane przez kruger ; 07-04-2015 o 22:39
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2015, 22:39   #1339
biner

ale co myślisz że blachy sa ciensze, ja osobiście jak już wiele tu razy pisałem że widziałem w showroomowych wady lakiernicze ale pofalowanych blach to nie widziałem, oprócz maski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-04-2015, 22:43   #1340
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Na pewno cieńsze nie są. Niestety to są czasem uroki pierwszych egzemplarzy więc trzeba będzie solidnie auto przy odbiorze sprawdzić. Też zauważyłem wady lakiernicze, takie mini zacieki na przetłoczeniach tylnych drzwi. Nie mówiąc o tym, że wodne eko lakiery są gorsze.
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania