Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-04-2015, 20:07   #1
frikothc
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie turbina nie daje mocy/brak diagnozy

Witam, od 4 lat mam Foczkusa i byłem bardzo zadowolony z niego ale ostatni miesiąc to masakra. Auto stoi juz u 3 mechanika który powoli też zaczyna sie poddawać ( ASO Forda w Piotrkowie też nie dało diagnozy) Problem wygląda tak:
BRAK MOCY wszystko sprawdzone: turbina, węże, zaworki, przepływomierz,filtr paliwa,wtryski, komputer ( nie pokazuje żadnych błędów)... wszystko było przekładane ale turbina nadal nie pompuje. Co mam robić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez frikothc ; 10-04-2015 o 22:06
frikothc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2015, 20:33   #2
salom

Domyślnie Odp: Focus 2.0 tdci turbina nie daje mocy

A turbina to pompuje powietrze, a z powietrza siły nie ma, tylko z paliwa i jeszcze innych prawidłowo działających urządzeń, słabi to mechanicy jak nie potrafią zdjagnozowac dlaczego nie ma siły.

Ostatnio edytowane przez salom ; 17-04-2015 o 22:05
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2015, 21:56   #3
romek07
ford::average

Imię: Roman
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: 1.6 ZETEC SE BENZYNA
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał frikothc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
komputer ( nie pokazuje żadnych błędów)
Czym było to diagnozowane i gdzie ?
romek07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2015, 22:04   #4
JacaTouran

Imię: Jacek
Model: Mazda 6
Silnik: 2.2 skyactive
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał frikothc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, od 4 lat mam Foczkusa i byłem bardzo zadowolony z niego ale ostatni miesiąc to masakra. Auto stoi juz u 3 mechanika który powoli też zaczyna sie poddawać ( ASO Forda w Piotrkowie też nie dało diagnozy) Problem wygląda tak:
BRAK MOCY wszystko sprawdzone: turbina, węże, zaworki, przepływomierz,filtr paliwa,wtryski, komputer ( nie pokazuje żadnych błędów)... wszystko było przekładane ale turbina nadal nie pompuje. Co mam robić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Lipni mechanicy, jak masz ochotę na przejażdżkę do Łowicza to zapraszam. Naprawie Ci to autko.

Pozdr.
Mój tel 509963064
JacaTouran jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2015, 22:13   #5
frikothc

Domyślnie Odp: turbina nie daje mocy/brak diagnozy

Pierwszy mechanik poddał sie i nie wziął nawet grosza,wysłał mnie do ASO twierdząc ,ze maja komputer fordowski ktory odczyta wszystko !!! Jak sie okazało nie odczytał , ASO podmieniało podobno czujniki węże czyścili przepływomierz itd. Powiedzieli, ze auto przyspiesza dobrze i mogło stracić troche koni prze te lata Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ehhhh no ale nie połowe !!!(jeżdzi jak bez turbo) Wzięli kase diagnozy nie podali... Kolejny mechanik-kolega aktualnie przekłada części z innego focusa i też bez rezultatu. Wyjął turbo ale stwierdzil ze jest dobre,gruszke ustawił, czujniki pozamieniał i nadal auto nie jedzie a bład jaki wyswietla to ze świeca żarowa usterka. Tylko to.... to już 3 mechanik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. co dalej robić nie mam pomysłu
Stary 11-04-2015, 22:32   #6
frikothc

Dziś mechanik sprawdził DPF też jest sprawny wiec ostatnia rzecz która przychodziła do głowy została skreślona...
Stary 12-04-2015, 01:03   #7
kaczor99
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2015

Nie wiem czy 2.0 ma turbinę o zmiennej geometrii , ale w 1,6 tak , też chciałem kupować turbinę . Jednak po dokładnym obejrzeniu komory silnikowej okazało się że pękł przewód podciśnienia serujący łopatkami , wymiana - koszt około 2 zł. Oczywiście przed "naprawą" mułowaty był okrutnie .
Stary 12-04-2015, 13:24   #8
romek07
ford::average

Imię: Roman
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: 1.6 ZETEC SE BENZYNA
Rocznik: 2003

Cytat:
ASO Forda w Piotrkowie też nie dało diagnozy)
Cytat:
komputer ( nie pokazuje żadnych błędów)
Cytat:
a bład jaki wyswietla to ze świeca żarowa usterka
Czyżby tryb awaryjny ?

Prawdziwa diagnostyka komputerowa u kogoś kto ma o tym pojęcie i odpowiedni sprzęt.

To nie mechanicy to tylko wymieniacze. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał kaczor99 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem czy 2.0 ma turbinę o zmiennej geometrii
Na pewno ma.
romek07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2015, 18:12   #9
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional

Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009

Błędy błędami, jakie są parametry?
To się stało nagle, czy tracił moc powoli?
Jaki masz przebieg auta?
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2015, 18:44   #10
frikothc

Na początku było delikatne falowanie przyspieszania od 100km/h do 120 przy przyspieszaniu, później przyspieszał od 2 do 3 tys i powyżej 3 tys już przestał jechać, mozna było deptać i nic, wrzucałem wyższy bieg- obroty spadały poniżej 3 tys znowu jechał ale tylko do 3 tys. Teraz w całym zakresie obrotów nie jedzie. Jak i ASO tak i obecny mechanik mówi, ze parametry turbiny są w porządku. Podobno po podłączeniu turbiny" na krótko" auto jechało jak powinno ale takie podłączenie wykończyło by turbine, nie wiem co oni tam zrobili/pozamieniali.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania