Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-04-2015, 13:13   #1
beribazoo
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: S-Max
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2013
Domyślnie 2.0 PB 145 KM Duratec - wyciek oleju, zaolejony gwint świec, przepustnica

Cześć,

Jako, że ostatnio pojawiły się problemy z moim Smaxem postanowiłem się podzielić tym z szerszym gronem. Może komuś się przyda na przyszłość, może ktoś coś jeszcze podpowie co można sprawdzić.

Samochód to S-Max z 2006 roku, 2.0 w benzynie, trochę ponad 130 000 nalatane.

Objawy:
  • Ubytek oleju - około 1l na 4000 km, trochę się pocił od spodu (olej Mobil 1 5W30)
  • Problemy z odpalaniem (na ciepłym silniku) - dodanie gazu pomaga - obstawiam zabrudzoną przepustnicę, widać troszkę syfu w niej.
  • Parę dni temu duży problem z odpaleniem - szarpał, rwał jakby się coś zaklinowało, w końcu zaskoczył.
  • Zaolejone gwinty świec
  • Haczy jedynka i wsteczny

Diagnoza:
  • Uszczelka wału puszcza - do wymiany, koszt wyceniony na 500 zł (robocizna + części). Wymaga zdjęcia skrzyni biegów.
  • Zaolejone gwinty świec - czekam na diagnozę, prawdopodobnie uszczelka zaworów puszcza.
  • Wypalone świece mogą odpowiadać za problem odpaleniem

Pytania:
  1. Czy 1l na 4000 to nie jest zbyt duże zużycie? Olej nie wyciekał, osłona wału się pociła, wydaję mi się mało prawdopodobne aby 1L oleju w ten sposób zaginął.
  2. Czy problemy z haczeniem jedynki oraz wstecznego mogą być związane właśnie z uszczelką na wale?
  3. Sporo czytałem o zapieczonych pierścieniach tłokowych, czy można jakoś to sprawdzić bez rozbierania silnika?
  4. Skoro samochód stoi w warsztacie to czy warto coś jeszcze sprawdzić?

Edit:
Zdjęcie świecy:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez beribazoo ; 21-04-2015 o 13:27
beribazoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2015, 15:05   #2
salom

Domyślnie Odp: 2.0 PB 145 KM Duratec - wyciek oleju, zaolejony gwint świec, przepustnica

Świeca nie wyglada tragicznie, ważne aby po wykręceniu świecy z gorącego silnika, dopiero co zgaszonego, izolator świecy i elektroda były suche, a jeszcze lepiej jak brązowe.Bo własnie po kolorze tego nagaru na świecy, fachowiec określa przypuszczalny stan silnika. Tym zaolejeniem na gwincie wcale się nie przejmuj.
Zapieczone pierścienie ze 100 procentową pewnościa cieżko sprawdzić , ale można próbować mierząc kompresję w cylindrach, wraz z próbą olejową, to chociaż po takiej próbie wyeliminujesz stan zaworów. Bo zbyt mała różnica ciśnienia z olejem i bez nie odpowie, czy pierścienie stoją, czy są zużyte , popękane, i wyrobione gładzie cylindrowe
Haczenie jedynki i wstecznego może być przyczyna, że sprzęgło nie rozłącza dokładnie, i ciężko włożyć bieg na postoju, bo w czasie jazdy, nie jest to tak odczuwalne.
! l oleju na 4000, to nie tragedia, choć już należy się liczyć z postępującym zwiększaniem, przy bardzo dużych prędkościach.
Przy spokojnej jeżdzie można jeszcze sporo pojeżdzić.
Jak uszczelniacz wału puszcza, od strony skrzyni biegów, to znaczy że już są spore przedmuchy do skrzyni korbowej, wymienisz uszczelniacz, pojeżdzisz trochę, i zobaczysz że puszcza uszczelniacz z przodu silnika, ten od rozrządu. Zrobisz obydwa, to zaraz zacznie się pokazywać olej z przedmuchu w innych miejscach słabo szczelnych.
Po takim przebiegu tego nie powinno być, chyba że ma co najmniej jedna setkę więcej.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2015, 15:15   #3
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie

W moim ST przy nieumiejetnej zmianie świec uszkodzilem ich uszczelki, które są założone na pokrywie zaworów. I przez to miałem zwiększone zużycie oleju

Tapnięte z Szajsunga MkIV
Stary 22-04-2015, 15:46   #4
beribazoo

Domyślnie Odp: 2.0 PB 145 KM Duratec - wyciek oleju, zaolejony gwint świec, przepustnica

Dzięki za odpowiedzi.

Samochód wrócił od mechanika.

Uszczelkę na wale wymienię - czeka mnie podróż po Europie i spec zalecił aby to lepiej wymienić przed wyjazdem, głupio jak zacznie bardziej ciec pośrodku Niemiec.

Co do zaolejonych gwintów - tak jak przypuszczałem - uszczelka zaworów trochę popuszcza - mechanik stwierdził, że można jeździć. Świece zużyte - do wymiany.

Natomiast też potwierdził, że mimo tych małych wycieków jest niemożliwe, żeby zgubić 1l w ciągu 4000 km.

Wniosek? Silnik spala olej, pewnie pierścienie, o których wiele osób tutaj pisało.

Będę jeździł i obserwował, jeżeli zużycie mocno się zwiększy to albo nowy silnik albo remont tego (wyceniony na 3000 - 4000 w zależności od tego co trzeba zrobić, a to się okaże po rozebraniu).

Pzdr.
Stary 29-04-2015, 09:50   #5
beribazoo

Może komuś się przyda:

Uszczelnienie wału to jednak nie taka prosta sprawa.

Nie można wymienić samej uszczelki tylko trzeba wymienić cały uszczelniacz wału korbowego (150 zł zamiennik, do 250 zł oryginał). Po rozebraniu wyszło, że warto wymienić uszczelniacze półosi napędowych bo były strasznie twarde i zużyte (2 x 50 zł). No i do tego wymiana oleju, wymiana filtru oleju, wymiana oleju w skrzyni biegów.

Razem wyszło 1150 zł.

Problemy z odpalaniem na ciepłym silniku zniknęły po wyczyszczeniu przepustnicy. To akurat samemu zrobiłem - trzeba odpiąć rurę od filtru powietrza, potem 4 śrubki, klucz 8 lub 9, odpinamy kostkę elektryczną i łatwo wychodzi. Wyczyściłem nagar, który się tam zebrał, korzystałem ze środka K2 do czyszczenia gaźników i przepustnic.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania