![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: mk3
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 2007
|
Witam
Jestem nowym użytkownikiem wiec chciałbym się przywitać i poprosić Was o pomoc. Od kilku miesięcy borykam się z problemem z pierwszym biegiem.Zasięgiem juz rady kilku mechaników i nikt nie jest w stanie mi pomóc a tylko chyba chcą naciągnąć na koszta. A problem wygląda tak: Auto stoi, wciskam do końca sprzęgło i próbuje wbić jedynkę i od razu słychać zgrzyt i czuć opór. Jeśli natomiast przytrzymaj sprzęgło wciśnięte przez 2-3sek nie ma najmniejszego problemu z wbiciem biegu. Wchodzież jak w masło. Problem jest też gdy jestem bliski zatrzymania i próbuje zredukować z dwójki na jedynkę oraz gdy samochód jest w ruchu. na żadnym innym biegu nie ma tego problemu. Proszę ratujcie pomocą bo juz mi każą skrzynie,sprzęgło wymienić. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Myślę po przeczytaniu tego co napisałes, że nie tylko jesteś nowym użytkownikiem, ale i nie doświadczonym kierowca.
Po wciśnieciu sprzęgła trzeba chwilę odczekać aby bez problemów włożyc pierwszy bieg bo tryby w skrzyni musza sie zatrzymac, a w jakim czasie to zależy od gęstosci oleju, czy zimny czy gorący, czy jedynka z synchronizatorem, czy nie.U Ciebie chyba nie synchronizowany pierwszy bieg, bo masz kłopoty przy redukcji, ale tego trzeba sie nauv=czyc, aby jak samochód sie toczy,z dwójki włozyc jedynke bez zgrzytu. Aby nie zgrzytało trzeba dokonac przegazówke . |
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Adam
Model: był mondeo mk2, jest mk3 :D
Silnik: 1.8 zetec, 2.0 duratec + Stag 4
Rocznik: 1998, 2002
|
Gdy patrze jak niektórzy "redukują" z dwójki na jedynkę przy prędkościach np 20 km/h to aż mnie skręca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
|
Ja tu mówie o prędkości gdzie auto juz się toczy i zaczyna przy dwójce szarpać. Czyli wg Ciebie nie mogę zredukować tylko musze zatrzymać się całkowicie żeby móc znowu ruszyć?
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
To zwracam honor, ale taki problem, to nie problem.
Trzeba się nauczyć umiejętnego wkładania i redukowania biegu. |
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2009
Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
|
Nie ma problemów z wbijaniem innych biegów? Jak wchodzi wsteczny? Jeżeli to nie sprzęgło to zależnie od tego czy jedynka w mk3 jest synchronizowana mogły paść synchronizatory lub coś ze skrzynią. U mnie w mk3 tak nie ma. I jak auto się toczy to mogę wbić jedynkę bez zgrzytów i to bez między gazu.
Doczytałem teraz że jak stoisz autem w miejscu i wbijasz pierwszy bieg to zgrzyta. To wskazuje na to że albo sprzęgło minimalnie załącza napęd albo właśnie synchronizatory. Pisząc że z innymi biegami nie ma problemów obstawiam skrzynie.
|
|
|
#7 |
|
|
Reszta biegów i wsteczny wchodzą idealnie. Myślę że jeśli to byłoby sprzęgło to byłby problem z innymi biegami. Ruszając z miejsca muszę przytrzymać wciśnięte sprzęgło przez 3 sek i wtedy wchodzi bez problemu.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|