Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-06-2015, 10:30   #21
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 1.5 EB 150KM szarpanie przy zmianie biegu z 1 na 2

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - bez gazu można ruszyć praktycznie każdym samochodem. Wystarczy nauczyć się operować sprzęgłem...

Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2015, 08:47   #22
tgrzebien
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: 1.5 EB 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie

Jest już coraz lepiej, wydaje mi się, że za wcześnie zmieniałem bieg na dwójkę. Wcześniej w okolicach 2000 obrotów (tak podpowiadał tryb eco) i wg. mnie się krztusił. Spróbowałem pociągnąć go do ok. 3000 i wtedy zmiana i jest sporo lepiej. No i krótkie sprzęgło też robi swoje, czyli najpierw w miarę szybko odpuszczam sprzęgło, jak zaczyna łapać to dużo wolniej, i na koniec też szybciej. Jedno co wyczytałem to podobno nie powinno się wciskać sprzęgła do końca, tylko wyczuć moment gdzie już ono nie trzyma i mozna zmienić bieg. Coś tam się wtedy nie psuje, jakiś docisk czy coś takiego. Ale ciężko tak, bo jak kładę nogę na sprzęgle to podczas nacisku pedał lekko idzie do samego końca.
tgrzebien jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2015, 09:38   #23
mkay
ford::average

Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012

hmm... ja aż tak nie kombinujęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

po prostu puszczam sprzęgło dość wolno, jednocześnie dodając trochę gazu (nie za dużo) i jest ok.

A jak już tak rozmawiamy o biegach i tym silniku, to mam jeszcze jedno pytanie: w sytuacji gdy chcę ruszyć dość dynamicznie ze świateł wrzucam 1, później 2 na której wkręcam dość wysokie obroty i uzyskuję prędkość, która spokojnie pozwala mi włączyć 4 (z pominięciem 3). na 4 znów go wkręcam i dochodzę do prędkości, z jaką chciałbym jechać, a więc mogę już wrzucić 6 (znów pomijając 5). Czy takie zmiany biegów nie zaszkodzą w jakiś sposób silnikowi albo skrzyni?
mkay jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2015, 11:57   #24
tgrzebien

Domyślnie

Pewnie jest sporo opini na ten temat, ja gdzieś czytałem opinię jakiegoś specjalisty, że nie jest to błędem, ale najzdrowsze dla skrzyni jest jak się, że tak powiem, przeleci przez międzybieg tzn. rozpędzasz się na dwójce do prędkości takiej, że spokojnie dalej pójdzie na czwórce, ale podczas zmiany biegu (z cały czas wciśniętym sprzęgłem) najpierw wrzucasz trójkę, cały czas trzymając sprzęgło, przerzucasz na czwórkę i jedziesz. Ale nie wiem czy jest to prawda. Poprostu jakiś "specjslista" tak napisał.
Stary 29-06-2015, 15:08   #25
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

moze tak jest lepiej dla skrzyni ale gorzej dla kola 2 masowego.
koło 2 masowe jest po to by silnik pracowal rowno na niskich obrotach.

Kazdy cykl pracy silnika = cykl pracy kola 2 masowego-a czesto padają łozyska w kołach nie od tego ze silnik jest przeciążany ale od tego ze ludzie niepotrzebnie jezdzą na wysokich obrotach-szybciej zuzywa sie silnik-kolo 2 masowe i paliwo niepotrzebnie.

Jezeli nie wykorzystujesz mocy silnika to jest jak najbardziej bezsensowne zmieniac biegi powyżej 2000rpm. Wiec albo rozpedzaj sie dynamiczniej albo wczesniej zmieniaj biegi-bo po zmianie biegow silnik musi sie do wyrzczych obrotow rozpedzac na sprzegle.

Wysokie obroty są do wyprzedzania-przyspieszania a nie do jazdy.

trudniej jest delikatnie bez szarpniec zmieniac biegi na wyzszych jak na nizszych obrotach.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2015, 11:38   #26
_Big_Mac_
ford::advanced

Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 ecoboost 150 @ 182
Rocznik: 2013

Potwierdzam, że zmiana biegów z 1 na 2 bez szarpnięć wymaga w tym silniku (a przynajmniej w 1.6) praktyki. Taki już jego urok.

Ale u siebie zauważyłem takie coś. Jadąc, rozpędź silnik na biegu np. do 3000rpm, wciśnij sprzęgło i zaobserwuj, że obroty nie spadają do jałowych. Spadną np. do 2300rpm - tylu, ile na kolejnym biegu będziesz miał przy tej prędkości. Auto ci ułatwia wrzucenie kolejnego biegu tak, żebyś nie męczył synchronizatorów i sprzęgła. Może z tego wynika konieczność zmiany przyzwyczajeń?
_Big_Mac_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2015, 12:40   #27
mkay
ford::average

Model: Focus MK3 Titanium
Silnik: 1.6 EB 150KM
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moze tak jest lepiej dla skrzyni ale gorzej dla kola 2 masowego.
koło 2 masowe jest po to by silnik pracowal rowno na niskich obrotach.
[...]
a czy czasem koło dwumasowe nie zużywa się najbardziej na niskich obrotach? zawsze tak mi się wydawało
mkay jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2015, 15:05   #28
tgrzebien

Domyślnie

Cytat:
Napisał _Big_Mac_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potwierdzam, że zmiana biegów z 1 na 2 bez szarpnięć wymaga w tym silniku (a przynajmniej w 1.6) praktyki. Taki już jego urok.

Ale u siebie zauważyłem takie coś. Jadąc, rozpędź silnik na biegu np. do 3000rpm, wciśnij sprzęgło i zaobserwuj, że obroty nie spadają do jałowych. Spadną np. do 2300rpm - tylu, ile na kolejnym biegu będziesz miał przy tej prędkości. Auto ci ułatwia wrzucenie kolejnego biegu tak, żebyś nie męczył synchronizatorów i sprzęgła. Może z tego wynika konieczność zmiany przyzwyczajeń?
A to ciekawe co mówisz. Ale w takim wypadku przy zmianie biegu z 1 na 2, można by puszczać sprzęgło praktycznie od razu błyskawicznie i nie powinno nawet trochę czuć tej zmiany. Dzisiaj to sprawdzę.
Stary 01-07-2015, 08:19   #29
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał mkay Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a czy czasem koło dwumasowe nie zużywa się najbardziej na niskich obrotach? zawsze tak mi się wydawało
Tez tak kiedys myslałem. Niestety kolo 2 masowe ma tez lozysko na ktorym czesto powstaje luz a pozniej traci wywarzenie przez to.

Wiec patrząc na usterki kola 2 masowego okazuje sie ze nie koniecznie jazda na wyzszych obrotach jest dla niego wskazana.
Problem w tym ze na wyzszych obrotach silnik ma wyzsze cisnienia w cylidrach-więc są wieksze róznice w sprężaniu -rozprężaniu-wał korbowy pomimo wyższych obrotów i mimo tego że my tego nie odczuwamy- musi mieć większe przyśpieszenia i opóżnienia-a to z koleji przekłada sie na wieksze odchylenia koła 2 masowego. do tego dochodzi fakt ze im wiecej obrotów tym więcej powtarzalnych cykli.

Pozatym koło 2 masowe zostało po to zrobione aby obniżyć obroty silnika a nie jeździć na wyzszych.

Więć z dwóch stron jest piesek pogrzebany....

bo tak samo jak szkodliwe jest mocne ściskanie sprężyn w kole 2 masowy-tak samo szkodliwa jest ich liczba cykli ściskania. Każdy materiał w końcu sie "męczy" a łozysko -wyrabia.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2015, 08:30   #30
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Czyli koło dwumasowe to taki wynalazek, który psuje się jakkolwiek by człowiek autem nie jeździł. Piękne te wynalazki w motoryzacji XXI wieku, panie, piękne!
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania