Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-07-2015, 12:05   #1
halukuba
ford::average

Imię: Kuba
Model: Focus mk3 FL; Fiesta mk7; Transit mk7
Silnik: 1.5 TDCI (120); 1.25 (60); 2.4 (140)
Rocznik: 2016; 2009; 2008
Domyślnie Regulacja wysokości świateł, a DRL

Witam, całkiem niedawno zaryzykowałem i samodzielnie zamontowałem i równie samodzielnie podpiąłem instalację elektryczną lamp DRL. Czy poprawnie? Wydaję mnię się żę tak, ponieważ świecą tak jak chciałem, tak jak miały świecić wg opisu sprzedawcy. Powinny świecić na 100% kiedy włączę zapłon i nie świecą światła mijania, oraz na ~70% kiedy włączone są światła mijania (nawet same postojowe). W pierwszym przypadku są jako dzienne, w drugim pełnią funkcję świateł postojowych. Fajnie współpracuje to z czujnikiem zmierzchowym, więc cały czas przełącznik mam w pozycji "AUTO".
Ryzyko polegało na tym, że raz nie jestem elektrykiem, a dwa instrukcja jest w ... w instrukcją są tylko chińskie znaczki, podobnie i na schemacie.
Mim to udało się podłączyć, a kabelkami wychodzącymi ze sterownika/ automatu LEDów wpiąłem się tak: czerwony z bezpiecznikiem do "+" aku, czarny do "-" aku, żółty do żarówki postojowej, biały do żarówki mijania (żółty, biały możliwe że odwrotnie, nie pamiętam).
Nie wiem czy dobrze, ale działa, a inne kombinacje nie dawały zamierzonego rezultatu. Nic też się nie dymi, grzeje, topi ani iskrzy.

Wszystko było by dobrze i żyłbym dalej w spokoju, ale przypomniałem sobie że sprawdzę jeszcze działanie regulacji wysokości świecenia świateł mijania. Na rolce do regulacji mamy od 0 do 4 skok co 0,5 pkt .

Problem polega na tym, że kręcąc na pozycję 2 i w górę wyłącza mi całkowicie DRL..... Wracając poniżej 2 - świecą. Od 0 do 2 świecą, od 2 do 4 nie świecą...

Pytanie do forum, jaki to ma związek, co zrobiłem źle, jakie są zagrożenia, co poprawić, zmienić, olać sprawę?

Światełka jak niżej na zdjęciu:
597190051_313.jpg

Ostatnio edytowane przez halukuba ; 03-07-2015 o 12:08
halukuba jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2015, 12:39   #2
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: Regulacja wysokości świateł, a DRL

Cytat:
Napisał halukuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[...]oraz na ~70% kiedy włączone są światła mijania (nawet same postojowe). W pierwszym przypadku są jako dzienne, w drugim pełnią funkcję świateł postojowych.
Wiem, że ford robi tak też fabrycznie, ale idąc za literą prawa, to w takim przypadku masz podwójne światła postojowe, czyli o jedną parę za dużo. Też do poprzedniego auta kupiłem światła z taką funkcją, ale podłączyłem je normalnie, czyli po zapaleniu się postojowych dzienne gasły. Bo po co komu kolejne postojowe (z dziennych) w nocy (wyłączając pragnienie "lansu")?

A o problemie z rolką nie mam pojęcia. Pewnie wynika to z samej konstrukcji tych azjatów.

Ostatnio edytowane przez weuek ; 03-07-2015 o 12:41
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2015, 13:40   #3
halukuba

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem, że ford robi tak też fabrycznie, .... podłączyłem je normalnie....
..fabrycznie i normalnie, a konkretnie jak? Pytam, bo nie wiem czy zrobiłem dobrze. Czy też wpiąłeś się w postojową?

Co do litery prawa, bardziej zależy mi na prawie fizyki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo żarówkę postojówki wyciągnę i już legalnie.
a pragnienie lansu - dobrze nazwane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przed założeniem pytałem elektryka, pokazując mu owe pudełeczko ze sterowaniem, odpowiedział że to to samo co "Polskie", za to w odpowiedzi na pytanie jak to podłączyć usłyszałem "pidzisiont złoty"...
Stary 03-07-2015, 21:49   #4
krakersik
ford::advanced

Imię: TOMASZ
Model: FF3 FL
Silnik: 1.5
Rocznik: 2017

według litery prawa, auta produkowane do roku 2009 mogą mieć podłączone tzn mogą się im palić światła dzienne wraz z postojowymi. Ja tak mam i zero problemu. przechodzi przegląd itd, dodatkowo mam kierunki w dziennych i tez jest ok.
krakersik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2015, 09:35   #5
halukuba

Ok prawo prawem, ale dlaczego regulacja wysokości wpływa na DRL?
Stary 06-07-2015, 09:45   #6
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie

Sprawdź czy nie zanika napięcie na którymś z przewodów podczas regulacji światłami.

Tapnięte z Szajsunga MkIV
Stary 06-07-2015, 10:11   #7
weuek
Zablokowany

Cytat:
Napisał halukuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
normalnie, a konkretnie jak?
Pod wolny zacisk w skrzynce bezpieczników pod maską opisany jako "automatyczna skrzynia biegów. Jest zasilanie po zapłonie, tak jak potrzeba światłom dziennym. Zanika kilka sekund po zatrzymaniu silnika.

Cytat:
Czy też wpiąłeś się w postojową?
Tak.

To co pisze krakersikrzeczywiście jest prawdą, ale moim zdaniem, nie ma to żadnego konkretnego sensu, tzn jest zbyteczne.

Ostatnio edytowane przez weuek ; 06-07-2015 o 10:13
Stary 06-07-2015, 10:38   #8
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
Domyślnie

A nie lepiej wpiąć się np w podgrzewaną przednia szybę (o ile jest instalacja) - wtedy napięcie pojawi się dopiero po odpaleniu silnika.

Tapnięte z Szajsunga MkIV
Stary 06-07-2015, 22:39   #9
halukuba

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A nie lepiej wpiąć się np w podgrzewaną przednia szybę (o ile jest instalacja) ...
akurat moje niby titanium jest bez grzanej przedniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (wersja na ciepłe kraje). Nie sprawdzałem czy jest instalacja, bo często bywa bonus od forda.

Napięcie muszę sprawdzić, na razie nie mam czym.
Tylko nawet, jaki to ma związek z regulacją wysokości?

Bump:
Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pod wolny zacisk w skrzynce bezpieczników pod maską opisany jako "automatyczna skrzynia biegów. Jest zasilanie po zapłonie, tak jak potrzeba światłom dziennym. Zanika kilka sekund po zatrzymaniu silnika.....
jakiś numerek? zdjęcie może?
Stary 06-07-2015, 23:56   #10
weuek
Zablokowany

Cytat:

jakiś numerek? zdjęcie może?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Nr 26/10A.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania