![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Fiesta GHIA mk6/Mondeo Turnier MK4
Silnik: 1.4 16v/2.0TDCi
Rocznik: 2002/2009
|
Witam serdecznie, albo źle szukałem, albo nie ma konkretnej odpowiedzi nawiązujacej do moich problemów z Fordzikiem żonki.
a mianowicie: serce fordzika to 1.4 DURATEC,Zetec 80KM. objawy: Wysokie spalanie około 9-10 l/100 nierówne obroty na wolnych, szarpanie na wyzszym biegu pod górkę brak mocy ( mamstarszą astrę F która posiada 75 KM i naprawdę pozostawia Fordzika daleko z tyłu) z obserwacji: słychać stuk puk przy silniku jakby przy pokrywie zaworowej równe syczenie z czerwonej wtyczki z prawej strony na listwie paliwowej kontrolka check engine zapalająca sie po skasowaniu co około 3 miesiące ( zbadane ELM...) wykazało zapchany katalizator i teraz pytanko, czy to wszystko wskazuje na katalizator? faktycznie zapchany?czy może sonda, lub krokowy lub zawory ewentualnie ktoś bardziej doświadczony z fordem może ma jakieś sugestie? dodam,że chciałem wyczyścic krokowy ale w tym modelu jest niewymontowywalny, wiec wymontowałem całą przepustnice i wyczyściłem, troszeczkę pomogło ale minimalnie na 2 miesiące a teraz znów coś sie stało bo po odpaleniu obroty są mniej wiecej na 500obr/min. i chyba nie falują tylko że ciężko ruszyć żeby nie zgasł trzeba gazu dać sporo. p.s. kolejna sprawa to klima wspomne tutaj o tym , a jak nie to założe osobny temat ( tylko po co) mianowicie bo włączeniu przycisku AC obroty sie nie zmieniają, nie słychać żadnych dodatkowych dzwięków pod pokrywą silnika, ale za to powietrze chłodne też nie leci. i teraz pytanie czy jeśli uciekł by czynnik chłodzący to kompresor i tak próbowałby ruszyć czy siedział by cicho? \a 2 dni temu padło całkiem, może teraz ktoś coś wyduma objawy: samochód pali normalnie, chodzi na wolne około 900 obr/min zauważyłem że w miare równo pracuje, ale jak tylko dotknie się pedału gazu ( nawet tak nie znacznie że ledwo sie obroty podniosą) i pusci to obroty spadają do 500 obr/min i albo ponizej i zgaśnie, albo ustabilizują się po chwili i pracuje na 900 dalej. o co tu chodzi??? Ostatnio edytowane przez Adept ; 11-07-2015 o 06:31 Powód: Tytuł tematu narusza regulamin |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Junior Moderator
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Mondeo Ghia
Silnik: 2,0 TDDI 115 Kucy
Rocznik: 2001
|
Podepnij pod kompa, zaczytaj błędy i podaj kody błędów tutaj, wtedy poszuka się dalej.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tester elm 327 i program torque nic nie pokazuje. Moze lepiej pod prawdziwy komputer diagnostyczny
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Junior Moderator
|
ściągnij ForScan i nim zrób diagnostykę
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Elm 327 i forscan przez bluetooth damy rade bo nie mam inyerfejsu z usb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Junior Moderator
|
Próbuj tym co masz. i zaczytaj błędy. Polecany na forum jest ten
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bo to sprawdzony interfejs z którego sam korzystam Bump: Nie obraź się ale Twój interfejs to lipa
[Regulamin] [Zasady zamieszczania ogłoszeń o sprzedaży części] [Jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na forum] [Zmiana tytułu tematu] [Zasady zamieszczania ogłoszeń o sprzedaży pojazdu] Ostatnio edytowane przez Adept ; 11-07-2015 o 21:16 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
cholera. FORScan nie łączy się z interfejsem ELM327 przez bluetooth. albo ja nie potrafie
Bump: Czy ktos miałby ewentualne sugestie? gdzie włożyć ręcęco sprawdzić?( problem jest tego typu że aktualnie w niemczech jestem) i jak oddam samochod na warsztat to skasuja wiecej niz cena zakupu tego samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie mam interfejsu na usb,lub com a przez bluetooth nie łączi mi się forscan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. edit: kolejne fakty juz w ogole nie ma wolnych obrotow, odpala tylko z gazem i tylko jak przytrzymam gaz bo jak tylko puszcze to zdycha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. odłączałem mapsensor przy przepustnicy,- bez zmian, odłączałem ten zawór podciśnienia z 2 wężykami - bez zmian odłączałem, czujnik położenia wałków- bez zmian odłączałem czujnik temperatury na chłodnicy-bez zmian odłączałem czujnik temperatury na bloku po prawej stronie pod cewką- bez zmian jedyna zmiana to jak wyjąłem wężyk z odmy ten z zaworkiem przy bloku, to odpala i chodzi ale ma 2500 obr/min, podlączałem bez zaworka bo myślałem że to może jest to, ale bez zmian bez zaworka tez nie chodzi. nie wiem co jeszcze moge zrobic Ostatnio edytowane przez adamvariant ; 12-07-2015 o 20:55 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Byłem na warsztacie zrobili diagnostykę, i.... brak błędów. kto mi powie o co tu k.... chodzi??
no i jak?? jakieś sugestie? ciągle tylko zczytaj błędy, zczytaj błędy....błędy zczytane BRAK i cisza jak by były błędy to sam bym wiedział co jest uszkodzone. Ostatnio edytowane przez adamvariant ; 14-07-2015 o 20:29 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mondeo
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2014
|
i cisza .... już nikt nie odpisał :/
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
no tak... kazdy madry jak wychodza bledy, bez nich to juz mechanicy nie wiedza co jest, to nie mechanicy starszej daty co znali przyczyne po zachowaniu sie silnika a nie podlaczeniu komputera
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|