Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2015, 19:26   #471
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Okazuje sie ze pin BATT w tej mojej wtyczce (ta z bialym klipsem) jest oblozony i nie wiem dokad prowadzi.
No,niestety trzeba to sprawdzić.Rozpleść wiązkę i po nitce do kłębka.
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak juz wspominalem nie bardzo rozumiem ze schematow czemu sa jakby 2 zrodla zasilania na tym pinie BATT (z BattSaver i z VQM).
Jeśli chodzi Ci o BATT na radarze,to zauważ co jest napisane na tych dwóch przewodach dochodzących do wspomnianego BATT radaru. W/O VQM (without VQM) i WITH VQM,czyli albo bez VQM,albo z VQM.Docelowo znajdzie się tam tylko 1 przewód.

mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2015, 09:19   #472
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

ok, to troche wyjasnia. czyli jesli mam polaczenie z BATT radaru do wiazki w kabinie to nie moze byc polaczenia z vqm i zasilanie musi byc z GEMu.

Niniejszy post zawiera mylne informacje powstale na skutek bledu pomiaru. Sytuacja zostala wyjasniona tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

pozostaje problem tego obsadzonego pinu. nie bardzo wiem jak sprawdzic gdzie prowadzi bo nie bede wyrywal wiazki z kokpitu. na tym pinie powinno by poprowadzone to zasilanie z gemu ale nie jest.

chyba to zrobie tak, ze odepne ten kabel z wtyczki i zobacze co sie stanie. jak nic to podepne tam wiazke od acc wg schematow a ten zaizoluje i zostawie niepodlaczony. myslisz ze to dobry pomysl?

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 24-07-2015 o 07:43
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2015, 17:42   #473
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
chyba to zrobie tak, ze odepne ten kabel z wtyczki i zobacze co sie stanie. jak nic to podepne tam wiazke od acc wg schematow a ten zaizoluje i zostawie niepodlaczony. myslisz ze to dobry pomysl?
Ja bym tak nie zrobił.Szukałbym dokąd idzie.
Stary 18-07-2015, 19:53   #474
MaXyM

Niniejszy post zawiera mylne informacje powstale na skutek bledu pomiaru i moze wprowadzac w blad. Sytuacja zostala wyjasniona tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

no ale jak? ;(
jedyne co moge teraz powiedziec ze jest to grubszy kabel, brazowo-zielony. wiec pewnie zasilanie ale nie idzie do tej duzej niebieskiej wtyczki do GEMa (jak powinna wg dokupionej wiazki). pozostala czesc wiazki jest tak dluga ze jest niemozliwie sie doszukac bez jej wyrwania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

imo mozliwosci sa dwie:
albo to jest zasilanie potencialnego radaru (bo wiazka silnikowa radaru oryginalnie istnieje) pociagniete skadinad niz z GEMu, albo odwrotnie: zasilanie idzie z komory silnika (w tym radaru) a tu jest jakis odbiornik podlaczony na tym kablu.
w obu przypadkach bedzie na tym pinie zasilanie. wiec teoretycznie mozna by bylo nie podlaczac do zasilania z GEMu. teoretycznie... chociazby dlatego ze gem zapewnia battery saving.

ale wg wiazki ktora kupilem, nie ma tu innych odbiornikow. jest tu tylko polaczenie z wtyczki z modulu acc, zasilanie z GEMu i przejscie do wiazki komory silnika do radaru.

nie ma mozliwosci zdobyc schematow do konkretnie mojej wersji?

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 24-07-2015 o 07:40
Stary 18-07-2015, 21:30   #475
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
imo mozliwosci sa dwie:
Możliwości może byc bez liku.Może być także tak,że numeracja Twojej wtyczki nie pasuje do wtyczki z niebieskim klipsem.
Instalacja dawcy z którego jest roku ?
Co do schematów ,już kilka razy próbowałem zwołać ekipę by wytargać od Forda schematy do różnych aut.Dlaczego ekipę ? Szczegóły najdziecie tutaj:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 18-07-2015, 22:42   #476
MaXyM

ja chetnie sie doloze tyle ze wyglada iz mam nietypowe polaczenia.
No i ten temat jakos umarl, a nie ma nic gorszego niz pytanie pozostajace pare miesiecy bez odpowiedzi.

Moge sprobowac tez wyzebrac od serwisu forda (nie aso) schemat do swojej instalacji... tyle ze bym musial wiedziec o ktore obwody chodzi bo jednego kompletnego nie ma jak zrozumialem. a mnie interesuje kabel ktory nie wiem do jakiego systemu nalezy

wracajac do mojego problemu... chcialem to zrobic jak najbardziej w zgodzie ze schematem i z jak najmniejszym dzierganiem - wykorzystujac kupiona wiazke. ale jesli na tym oblozonym pinie jest napiecie i zanika po wylaczeniu zaplonu badz po 15min, to wystarczy ze BAT z modulu ACC podepne do niego olewajac pin 63 z GEMu. w koncu z tego pina jest juz zasilana wiazka radaru. Reszta jest elektrycznie 1:1 zgodna ze schematami. tzn pozostale druty z modulu acc wpinam w puste miejsca we wtyczce, podpinam sie pod HSCAN i to wszystko.

jesli chodzi o rocznik dawcy to nie mam pojecia. numeracja wtyczki z niebieskim klipsem (u mnie z bialym) sie oczywiscie nie pokrywa z numeracja ze szchematu ani przed ani polifta, no i u mnie jest to calkowcie inny uklad pinow. Jedyne co zrobilem to sprawdzilem ze sa na niej wszystkie polaczenia z radaru.
No chyba ze piszac wtyczka z niebieskim klipsem miales na mysli niebieska wtyczke do GEMu

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 18-07-2015 o 23:05
Stary 18-07-2015, 22:47   #477
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Nie sądze,aby tylko w Twoim aucie wtyczka C21-A/B była inna.Może we wszystkich poliftach jest taka ?
Jeszcze raz zapytam,dawca z którego był roku ?
Stary 18-07-2015, 22:51   #478
pgrob
ford::professional

Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4 kombi ghia
Silnik: 2.0 Pb + LPG
Rocznik: 2008

Cytat:
Kufa.. czy to nie pech... a ja mam w aucie ina wtyczke C21-AB.
Miala byc z niebieskim klipsem, a jest z bialym. I troche inaczej wyglada rozklad pinow. Jest to mozliwe?
Moim zdaniem kupiłeś wiązkę do przedlifta a Ty przecież masz polifta.
pgrob jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2015, 22:56   #479
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Skoro nie wiesz z którego roku to podaj proszę oznaczenie wiązki z naklejki.
Stary 18-07-2015, 23:10   #480
MaXyM

Cytat:
Napisał pgrob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem kupiłeś wiązkę do przedlifta a Ty przecież masz polifta.
na schematach przed i polifta numeracja tej wtyczki jest taka sama (przynajmniej jesli chodzi o acc). u mnie w aucie nijak to nie pasuje. ale moze masz racje - w sumie poczatkowo zakladalem odzyskanie tylko wtyczki do modulu acc

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skoro nie wiesz z którego roku to podaj proszę oznaczenie wiązki z naklejki.
Podam jutro po poludniu (jesli zostala bo czesc wiazki rozplotlem). teraz jestem poza domem.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania