Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-07-2011, 21:41   #81
metmusic
ford::professional

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Klimatyzacja a spadek mocy

Cytat:
Napisał kosteg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
za duzo czynnika chlodzacego
Czy ilość czynnika i płynu smarującego może mieć aż taki wpływ na spadek mocy?

Cytat:
Napisał Sepcio1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pojawia mi sie temp. 57 stopni
U Ciebie wygląda jak połączenie 2 problemów - podobny do mojego (i innych forumowiczów) oraz coś z komputerem albo czujnikami.

Stary 20-07-2011, 17:06   #82
kosteg

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'

Cytat:
Napisał metmusic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ilość czynnika i płynu smarującego może mieć aż taki wpływ na spadek mocy?
pewnie. jak pompujesz materac albo detke czy nawet balon, to im wiecej powietrza tym ciezej. np pompujac rower w pewnej chwili nie jestes stanie wykonac kolejnego ruchu. czynnika i srodka smarnego ma byc konkretna ilosc. mnie uswiadomili w najlepszym moim zdaniem zakladzie we wroc
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2011, 17:08   #83
metmusic

Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017

Zgadza się. A który zakład?
Stary 20-07-2011, 17:17   #84
kosteg

jesli mozna reklame zrobic - zreszta namiar na ten zaklad na tym forum wyrwalem - auto hel opolska [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 27-07-2011, 20:11   #85
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

kosteg jeżeli np. na tabliczce znamionowej jest napisane że czynnika ma być 600g to ile według Ciebie trzeba dać ? Bo chyba nikt nie dodaje czynnika z sufitu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2011, 23:52   #86
kosteg

bylem swiadkiem ostatnio jak w firmie zajmujacej sie oponami i felgami na 'sezon' zostala postawiona "autmatyczna" maszynka do klimy. czekajac na walke z moimi kolami widzialem jak poprzedzajacy mnie klient poprosil gdy zobaczyl nowosc w ofercie o dobicie klimy. wierz mi ze "serwisant" ledwo wiedzial jak sie wlacza toto - szukal chyba z 10min gdzie podlacza sie oba przewody i zastanawial sie czemu jest czerwony i niebieski. nawet nie szukal info w aucie (a trafil mu sie smart nie bedacy raczej u nas powszednim gosciem jakiegokolwiek warsztatu). uzupelnij jakas tam ilosc. nie sciagajac najperw wszystkiego z auta w celu weryfikacji stosunku ilosci srodka smarnego do czynnika chlodzacego - czegos co chyba jakoscia czy stopniem zuzycia czynnika jest nazywane. warsztatow nieprofesjonalnych zajmujacych sie klima okazjonalnie jest duzo i twierdze ze przybywa ich z dnia na dzien, rownie szybko jak aut z klima. chec szybkiego zarobienia na nie do konca klientowi znanym temacie (ilu posiadaczy okresowo serwisuje klime, jaki jest stopien swiadomosci uzytkownikow?) oraz nie zawsze wykwalifikowany personel czesto nie wroza nic dobrego. tylko nie pisz prosze ze demonizuje. taka niestety smutna prawda
Stary 29-07-2011, 07:49   #87
jvc
Feel The Difference

Nie piszę że demonizujesz i zapewne w wielu przypadkach jest tak jak mówisz.
Zabrałem głos w temacie bo u nas w firmie (tak tak w wulkanizacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) też od jakiegoś miesiąca napełniamy klimę, niestety ceny usług są na takim poziomie że poza "sezonem" ciężko przeżyć. Generalnie "automatyczna" maszynka działa w ten sposób że wpisujemy dane samochodu , baza jest góra dwa lata do tyłu ,więc praktycznie mamy wszystkie samochody jakie jeżdżą bo te na gwarancji raczej jeżdżą do ASO , najpierw ściąga czynnik który mamy wraz ze starym olejem , następnie próżnia ,napełnienie klimy wraz z olejem (oleju dodaje tyle co ściągnął + 10g ) Tutaj trzeba uważać bo jeżeli nie mieliśmy nic czynnika w układzie i oleju to 10g które doda to za mało, następnie dodaje 5g UV i tyle, tak działa automat. Oczywiście każdą z operacji można przeprowadzić "ręcznie" w dowolnej konfiguracji.
Samo przeszkolenie trwa 1 dzień i dostaje się podstawowe wiadomości, niestety dopiero praktyka pozwala nabrać doświadczenia, wiadomo najpierw uczyliśmy się na naszych samochodach, początki są trudne w każdej branży... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Patrząc z drugiej strony , ja w pobliżu znam jeden dobry serwis klimy ,który kompleksowo zajmuje się klimatyzacją od lat i mam do nich wielki szacunek, tylko że tak jak piszesz klimatyzacja w samochodach to już standard i przybywa ich w masakrycznym tempie i jeżeli trafi się problem u takiego fachowca trzeba czekać na termin 2 tygodnie , to myślę że takie zakłady robiące podstawowy przegląd z dobiciem, ozonowaniem itp.. są jak najbardziej potrzebne.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Ostatnio edytowane przez jvc ; 29-07-2011 o 07:51
Stary 29-07-2011, 21:31   #88
kosteg

w zwiazku z powyzszym tylko napisalem ze w przypadku opisanego problemu warto sprawdzic czy wsio jest ok w renomowanym serwisie. nie mam nic przeciw poszerzaniu oferty o chodliwa usluge tylko jesli idzie ona razem z wiedza. wspomniany pan nie wybieral z menu danych pojazdu, wlaczyl wozek, podpial przewody i nacisnal jeden przycisk. zapewne uruchomil ostatnio uzywany program - watpie aby przybywal tam smart za smartem...

[edit] jako ciekawostka - wiecie ze smart ma kola mocowane na 3 sruby Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kosteg ; 29-07-2011 o 21:35
Stary 29-07-2011, 21:40   #89
jvc
Feel The Difference

taa i zwykle z przodu inne i z tyłu inne, dodatkowo niektóre mają śruby nietypowe na klucz 15 chyba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 03-08-2015, 22:31   #90
pablolinda
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: MONDEO MK3
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: 2003

Odświeżę trochę temat bo zauważyłem że i mnie dopadł efekt muła przy ruszaniu jakiś czas temu a wydaje się mi ze kiedyś tego nie miałem a na pewno przed regeneracją ukłdu cr. Choć może wtedy mniej jeździłem z klima i bardziej na trasie a teraz w mieście bardziej to odczuwam szczególnie przy ruszaniu z pod świateł. Czy ktoś oda czasu tego postu znalazł przyczynę zamulania dodam że mam po liftingu więc już chyba niema żadnego rezystora przy chłodnicy o czym czytałem że były prze liftem który mógłby być przyczyną problemu.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania