![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Dziś rano wyjechałem normalnie autem z garażu. Po chwili wyszedłem z samochodu i wróciłem na chwile do garażu. W pewnej chwili zmienił się dźwięk silnika. Podszedłem do auta i zobaczyłem, że miga sprężynka. Dźwięk auta byl taki jakby pod kierowcą zrobila się dziura w tłumiku.
Przyjechałem 2km, nie było w ogóle mocy, ledwo przyspieszal. Wróciłem do domu i po kilkunastu minutach odpaliłem - sprężynka znikła i po ~30 sekundach coś "pstryklo" pod maską. Teraz jest niby wszystko okej. O co chodzi, co się mogło stać? |
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Odczytaj błąd. Obstawiam P132, sterownik turbiny.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Sprawdzone - to ten błąd - czyli sterownik.
Obok słychać jakby jakieś świstanie czy coś. PS. Po przejechaniu jeszcze kilkunastu kilometrów wszystko jest okej.. Ostatnio edytowane przez SphunaR ; 21-10-2015 o 15:44 |
|
|
|
#4 |
|
|
Byłem u mechanika i że sterownik do wymiany i chyba coś tam z turbem. I że to później trzeba ustawiać, "żeby ze sobą współgrało" i zawołał za to ~2000zł.
Nie dałoby się tego jakoś taniej zrobić czy coś? |
|
|
|
#5 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Omijaj szerokim łukiem tego mechanika/naciągacza. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Że ten sterownik do wymiany <jadę później się dowiedzieć co i jak> + regeneracja turbiny jest potrzebna.
A że sterownik jest elektroniczny, to że trzeba go jakoś regulować pod turbinę.. I że rozmawiał z gościem, który to robi i łącznie za ten sterownik i regenerację turbiny ostatecznie 1700zł. Za takie coś to dużo czy jak w Twojej odpowiedzi - zrezygnować? No i w takim razie czy mogę w takiej firmie robić sam sterownik, a gdzieś indziej podjechać do regeneracji turbiny? |
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Kolego , nie słuchaj mechaników , którzy na logo forda z góry obstawiają turbo do regeneracji. Po co nowy sterownik ?Jakie regulowanie pod turbinę?
Tutaj masz firmę która regeneruje sterowniki za 300 zł w 2-3 dni i dają na to rok gwarancji. ---- 661 488 848 , wrocław ( ja tam wysyłałem ) , nie mogę znaleźć na internecie Tam wyżej masz z allegro sterowniki, tyle że nie wiem czy z gwarancja czy bez. Proponuję od tego zacząć , założyć i jeździć. Jeżeli WTEDY będzie się coś działo z samochodem to trzeba poszukać dalej. Szkoda od razu na słowo mechanika , który dobrze zarobi na regeneracji , od razu to robić. Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 26-10-2015 o 13:17 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Okej, rozumiem, dziękuję za radę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko zastanawia mnie jeszcze ta jedna kwestia - że tak jak mówił - sterownik trzeba jakoś ustawić pod turbinę. Więc czy tak wysyłkowo to się da zrobić? Czy to 'ustawianie' jest potrzebne tylko wtedy gdy wymieniałoby się sterownik na nowy? I jeśli to nie będzie wtedy potrzebne - to tak zrobię - podeślę ten sterownik do zrobienia i tyle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
JA Ci nic nie każę tylko doradzam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. także nie musisz robić tak samo , może ktoś ci doradzi coślepszego. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A pierwsze słyszę o ustawianiu pod turbinę , nie wiem niech się fachowcy wypowiedzą. Może mechanik miał doświadczenia z innym autem ?
Mi sterownik po 3 dniach odesłali , zakręciłem go na swoje miejsce i wszystko było ok. Nawet mój przypadek nie był jedynym bo wiele osób już wymieniało sterowniki i nigdy nie wyczytałem aby coś tam się ustawiało. Mówię tutaj o tdci po lifcie czyli taki jak Twój . U mnie wtedy pokazywało P132 a lub b nie pamiętam już. Tu masz mój przypadek [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Do mojego ostatniego wpisu to trzeba dodać , że problem powrócił po kilku tys km i właśnie wtedy wysłałem do wrocławia i od tamtej pory było ok |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|