Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-11-2015, 22:16   #1
Rezusik80
ford::amateur

Imię: Sewerino
Model: Duratec HE
Silnik: 2.0
Rocznik: 2002
Domyślnie jak się dostać do pompki w baku

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Witam.Szukałem ,szukałem i nie mogę znalezć.Proszę o pomoc .Padł mi transit 2.4z 2001roku. nie odpala.przeglądnołem wszystkie przekażniki,bezpieczniki,pompkę nad filtrem paliwowym w kom.silnika.Wpierw sądziłem ze wyskoczyło zabezpieczenie uderzeniowe w kabinie i odcieło dopływ paliwa.Ale nie.Zastanawia mnie tylko ta cisza po przekręceniu kluczyka powinno chyba być słychać pompe w baku jak się nie mylę.bo zawór star stop słychać. Chcąc się dostać do niej zmarnowałem kilka godzin i nadal nie mam pojęcia jak ją podejśc .Rozdarłem obićia na pace z myślą iz jest dostęp od srodka przez podłogę,jednak brak.Proszę o pomoc .jak sie dostac do niej.

Rezusik80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2015, 23:08   #2
bksfuo
ford::advanced

Imię: Michał
Model: mk5, mk6, master,LT46,canter
Silnik: 2.5d;2.0;1.9 ;2,2; 2,8; 2,8
Rocznik: 1997, 2003, 2005, 2005, 1997,2003
Domyślnie Odp: jak się dostać do pompki w baku

Większość Transitów 2000-2006 nie posiadała pompki wstępnej. Podłącz się pod pod komputer sczytaj błędy w tym 2.4 padał sterownik na pompie wtryskowej.

Ostatnio edytowane przez bksfuo ; 28-11-2015 o 23:11
bksfuo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2015, 00:47   #3
Rezusik80

czyli z naprawy domowym sposobem nici.Lecz oglądając bak i porównując schematy wygląda na to ze pompka jest.Po drugie wczesniej było słychać w tylniej częsci zasysanie.Ale nic.dziekuje za pomoc.Jutro będe czarował jakiegoś magika
Stary 29-11-2015, 13:37   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Tylko jeden Transit Mk6 2,4 125KM (jedyny z pompą VP44) przez pierwsze dwa lata miał pompkę podającą paliwo, zlokalizowaną na filtrze paliwa w komorze silnika. Potem także i w tym modelu zrezygnowano z tej pompki. Pompy wtryskowe Boscha VP30 i VP44 mają wewnątrz własną pompkę łopatkową i zasysają paliwo ze zbiornika bez zewnętrznej pompki podającej.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-11-2015 o 13:42
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2015, 21:20   #5
Rezusik80

hmm. wszystko się zgadza ten to wersja 125konna. z pompką na filtrze. Czekam aż przyjdą świece żarowe z polski i wtedy wykonam test elektroniki. Szczęscie w nieszczęsciu bo mam już dostęp do pompy bo musiałem wyjąc świece,kopciło kabel.Ktoś kiedyś wymienił dwie no i padły(chyba).Najgorsze ze jestem za granicą i wszystko organoleptycznie sprawdzam.odezwię sie jak zamontuje swiece.i podepne kompa.
Stary 29-11-2015, 21:36   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Rezusik80 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
organoleptycznie sprawdzam.odezwię sie jak zamontuje swiece.i podepne kompa.
Koniecznie użyj białej pasty ceramicznej na gwint świec przy ich montażu. Zabezpieczysz je w ten sposób przed zapieczeniem.
Może być np ta: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
ale jest mnóstwo innych dobrych producentów tej pasty.

Świece nie są krytycznym elementem dla poprawnej pracy silnika, jeżeli planujesz niedługo powrót do Polski, to zaczekaj z wymianą, bo tam zapłacisz kilka razy więcej. Po prostu wyjmij przekaźnik świec (R2 w skrzynce w komorze silnika), jeszcze nie ma dużych mrozów, jeżeli silnik ma prawidłowy spręż, odpalać będzie bez żadnego problemu. Wymiana świec może być problematyczna, może się jakaś zapiec i urwać (nikomu nie życzę...). Lepiej to zrobić w Polsce w dobrym zakładzie.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 29-11-2015 o 21:46
Stary 12-12-2015, 17:59   #7
Rezusik80

ok.Więc. Swiece zakręcone,stacyjka poskładana .No i wydarłem ten sterownik pompy.Oczywiscie wszystko ma jakiś sens.").Wydarłem swiece i mam prosciej bo już mam pompe na wieszchu. Hmmm prawie. Widze że ten silnik to zmora.Dostęp okropny.Tak czy inazej znalazłem winnego tranzystora.Noga jedna ogklejona.Wiem że to jest skutkiem awari pompy,lecz chce go odpalic za wszelkoą cenę. Podejmę się reanimacji.Tylko się zastanawiam bo czytałem już gdzieś na forum ,ktoś miał z tym problem ,jak wystawię ten tranzystor na zewnątrz pompy wraz z radiatorem czy on odpali. No nic mam tydzien na poskładanie go. Tez zastanawiam sie czy nie warto pojezdzić po złomowiskach i poszukać takiej elektroniki w innych złomach. Ma ktoś jakiś pomysł.
Stary 12-12-2015, 19:37   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Poczytaj może [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] post #8
Stary 05-01-2016, 18:27   #9
Rezusik80

Sterownik wsadzony.wszystko poskładane.I nie pali.Nadal kopci kabel od swiec,pomimo ze są nowe.Więc krece przy wyciagnietym przekazniku.Moje jeszcze jedno pytanie czy trzeba odpowietrzać moze?. Kręce, krece i nic .A i dziwne bo czasem słysze pompkę nad filtrem cały czas pracująca, a czasem tylko jak koncze krecic.
Stary 05-01-2016, 19:48   #10
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Skoro mówimy o silniku 2,4 125KM, to masz pompę VP44. Tę pompę trzeba odpowietrzyć w specjalny sposób pod ciśnieniem, nie powinno się nią kręcić kiedy jest zapowietrzona. Pompa VP 30 jest samoodpowietrząjąca (słabsze wersje Transita), twoja nie.

Przeczytaj koniecznie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tam w instrukcji masz wszystko wyjaśnione...

Jeżeli sterownik jest twój stary - nie trzeba kodować, nowy - nie trzeba kodować, inna używka - trzeba kodować.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 23-01-2016 o 10:13
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania