Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-12-2015, 18:04   #1591
goodi
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM
Rocznik: 2016
Domyślnie

PowerShift masz tylko w 3 opcjach diesla. Z benzyny ta skrzynia wypadła na dobre. Został tylko zwykły 6 biegowy automat lub manual.

goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2015, 18:13   #1592
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Przejedź się benzyną z automatem i bedziesz miał porównanie ja jeździłem z DSG i wybrałem mk5 z hydrokinetykiem .

Bump: lewarek jest taki sam i jak kolega wyżej pisał w dieslach mk5 jest powerschift a w benzynach 6 biegowy hydrokinetyk i nie musisz się przyglądać

Bump: Może koledzy mnie uświadomią ile poduch mamy w mk5 ???? bo nie mogę się doczytać oczywiście to nie znaczy że się chcę wyspać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2015, 18:38   #1593
goodi

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM
Rocznik: 2016
Domyślnie

W aktualnym MK4 mam PS, testowym eSiem jeździłem w hydrokinetyku. Różnicy przy spokojnej jeździe nie zauważyłem. Nie wiem, jak się zachowuje skrzynia hydrokinetyczna przy ostrzejszym szaleństwie, ale nie oszukujmy się - żadnym automatem nie pojedziesz rajdowo. Z PS nie miałem u siebie najmniejszego problemu, z wyjątkiem właśnie ostrzejszego wyprzedzania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2015, 19:03   #1594
Lisciuu

Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Czyli ten hydrokinetyk to to samo co w Focusie 1.5 130km ?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2015, 21:35   #1595
biner

Tego nie wiem,co do wyprzedzania to powiem szczerze ze zbiera się dobrze pedal w dechę i leci,raz mi się zdarzyło ze lekko się zamyslil ale tak przelaczam na s i śmiga jak nalezy
Stary 22-12-2015, 21:51   #1596
pioli
ford::amateur

Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5 EB

Cytat:
Napisał biner Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tego nie wiem,co do wyprzedzania to powiem szczerze ze zbiera się dobrze pedal w dechę i leci,raz mi się zdarzyło ze lekko się zamyslil ale tak przelaczam na s i śmiga jak nalezy
I dokładnie wcześniej o tym pisałem, niby masz automat a ciągle z tyłu głowy trzeba myśleć że czasem trzeba go do czego zmusić manualnie... Bardzo szkoda że nie można już kupić manuala w 2l benzynie... Automat który ciągle trzeba do czegoś zachęcać z czasem irytuje...
pioli jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2015, 23:39   #1597
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Mojego PwerShifta do niczego zachęcać nie muszę. Od jakiegoś czasu używam tylko trybu S i sam bym szybciej biegu nie zmienił. Nie wiem po co te manetki przy tej skrzyni

Ostatnio edytowane przez jvc ; 23-12-2015 o 08:12 Powód: Podwójny wpis można przecież edytować samemu !
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2015, 00:29   #1598
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

Mnie przez chwilę kusił Q50. Odczuwalna (dla mnie) jakość jest wyższa niż MKV co mnie boliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jednak w Q50 czułem się trochę jak w Focusie. Chodzi o ilość miejsca i tez takie ogólne odczucie z pozycji kierowcy. Czuje się że Q50 jest węższy. To mi akurat przeszkadzało. W MKV czuć, że prowadzi się kawał fury. Ja jeździłem Q50 z jasnym środkiem i mega mi się podobał. Jest to pewnie mało praktyczne (szybko się brudzi) ale wygląda super. W MKV przy jasnej tapicerce skórzanej, to jasne są tylko siedzenia i troszkę poszycia drzwi. Reszta jest chamsko czarna. (nawet w VIGNALE). Co do jazdy to testowałem w Q50 silnik 2.0t. Szału nie zrobił. Było też dość głośno. Tutaj MKV wygrywa. No i cena..........Infi dają symboliczne rabaty. Pamiętam, że Q50 w zbliżonej konfiguracji do Mondka to około 30 tyś drożej biorąc pod uwagę ceny do wyjazdu.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-12-2015, 09:46   #1599
biner

i wszystko w temacie 30 k droższy i szału nie ma.
Stary 23-12-2015, 10:51   #1600
Lisciuu

No ja się zdecydowałem na q50. I jakoś szał jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania