![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-09-2013
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 ON 109 KM
Rocznik: 2008
|
Witam, dziś odpaliłem moje autko po nocy - stał pod wiatą na dworze - i przyznam że wtedy nie zwróciłem od razu uwagi na to czy ta kontrolka nie zgasła po uruchomieniu auta, ale po 20 minutach jazdy właśnie rzuciła mi się w oczy, wszystkiego jeździłem maks 30 min i nie zgasła, dodam że wskazówka od temperatury silnika nie podniosła się przez ten czas jazdy ani na chwilę (za krótko auto jeździło?), a w zeszłym roku wymieniany był termostat...
Proszę o pomoc. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
|
podpinasz adapter ODBII i zczytujesz kody.
Cała magia własnie polega na odczytaniu kodów. Koszt najprostszego adaptera ODB2 podłączonego do laptopa to jakieś 20 zł? Można również zakupić niewiele drożej podstawowy adapter ODB2 z komunikacją bluetooth i zczytać kody za pomocą aplikacji na telefonie. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
No ciekawa opcja, zastanowię się nad tym ale póki co nie dysponuje tym sprzętem....
Pojeździłem jeszcze autem z godzinę. Taka jazda ze stawaniem do sklepu a więc z gaszeniem go i odpalaniem na nowo. I tak za trzecim razem chyba kiedy go odpaliłem lampka zgasła, a po paru chwilach wskazówka od temperatury zaczęła się podnosić i tak kończąc jazdę pod domem była już ponad pierwszą z tych ćwiartek na podziałce... Co mogło być przyczyną? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
|
Nie wiem.. wesprze mnie ktoś tutaj że ciężko wywróżyć bez kodów błędów?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Zatem sprawdź wtyczkę od czujnika temp płynu chłodniczego.
Tapnięte z Szajsunga MkIV
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus Mk1FL
Silnik: 1.8 TDCI 115km
Rocznik: 2002
|
Bardzo możliwe, że czujnik temperatury wariuje - może to być po stronie samego czujnika lub instalacji elektrycznej. Popytaj na forum, może ktoś w Twojej okolicy ma interfejs i będzie skłonny "za czteropaka" odczytać Ci błędy z ECU
Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Hubert
Model: Ford Focus II FL
Silnik: 1,6 TDCI ECOnetic
|
Cytat:
A tak poza tym to u mnie silnik też w obecnym czasie nagrzewa się dość wolno i wskazówka nie skacze od razu ponad połowę podziałki. Jazda "miejska" (sklep, światła itp itd) nie nagrzeje tobie silnika. U mnie tak jest, za to jak jadę do pracy i ciągła trasa 50km poza miastem to nagrzewa się szybciej. Zima w końcu jest. Odczytaj błędy. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-06-2010
Model: Ford Focus MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM Powershift
|
Miałem to samo dzień przed sylwesterem. U mnie zatkal się EGR i padł termostat.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Egr był czyszczony na jesieni a termostat rok temu nowy zamontowany...
Tak zrobię, jak się to zdarzy raz jeszcze pojadę gdzieś żeby go podpięli i sprawdzi się co tam wyskakuje. Na tą chwilę jest spokój. Ta wskazówka nawet podczas jazdy w trasie nigdy to połowy podziałki nie dochodzi a w takim cyklu miejskim to rzeczywiście bardzo wolno się podnosi ale jeśli mówisz że też tak masz i może więcej też osób to nie jest to może nic "takiego"... Ta kontrolka wtedy świecąca się zmartwiła mnie. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|