Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-01-2016, 17:39   #81
LAndrzej
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: mondeo mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"

Witam wszystkich,
Już pojawiałem się w tym temacie wcześniej, chyba na 4 stronie. Obserwując wszystkie wpisy mam wrażenie, że temat występuje w różnych przypadkach. Proszę jednak nie mieszać komunikatu "akumulator rozładowany" gdy mamy do czynienia z akumulatorem zużytym, niedoładowanym lub z różnych przyczyn słabym. Teoretycznie żywotność akumulatora kwasowego to 4 lata. Owszem zdarza się, że wytrzymuje 5-6 lat (może i dłużej), ale to nie ma wpływu na wyświetlany komunikat. Temat ćwiczę z przerwami już od początku po zakupie razem z ASO. Nie ma sensu wracać do tego co słyszałem w ASO bo to się powtarza również w niektórych postach. U mnie komunikat powtarza się gdy tylko zostawiam włączone radio (bez silnika) po ok. 1-2 min. Gdy zostawiam np. światła ten komunikat nie pojawia się. A więc jest on związany tylko z radiem. Wykonałem szereg pomiarów woltomierzem cyfrowym. Nigdy nie miałem wskazań poniżej 12,4v. Ale nawet przy wskazaniach 12,6 12,8v a nawet przy 12,9v (zaraz po naładowaniu) komunikat wyskakiwał i radio wyłączało się. (Zrozumiałe jeśli komputer odczytuje komunikat jako błąd). Wierzę, że są różne przypadki, o których czytam w postach, tylko dlaczego w innych samochodach innych producentów takie przypadki nie występują, nawet w fordach są one różne. Nie potrafię sobie również przypomnieć aby w innych autach nie można było słuchać radia na postoju (przynajmniej przez godzinę). Nie zgadzam się więc ze stwierdzeniami - ten typ tak ma. Jest to ewidentny błąd po stronie producenta. Pod innymi względami chwalę sobie ten samochód. Jeżdżę fordami już od sierry (1989). Zero kłopotów - tylko te eksploatacyjne, benzyna, olej filtry, klocki itp. Muszę jeszcze dodać, że w tzw. międzyczasie zmieniłem radio z Sony na multimedialne, akumulator, bo firmowy padł właśnie po czterech latach, żarówki na led-owe. Nic się nie zmieniło jeśli chodzi o komunikat. Sprawdzałem również błędy przy pomocy programu forscan. Jak dla mnie jest to przypadłość związana z błędem producenta jeśli chodzi o współpracę radia z komputerem pokładowym. Głupie stwierdzenia ASO - tak musi być, jeździć i obserwować to zwykłe pozbywanie się natręta, bo nie wiedzą co jest grane.
Wszystkim mającym kłopoty z tym komunikatem i uważającym, że tak nie musi być, jak również innym czytającym życzę sukcesów w Nowym Roku.

LAndrzej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2016, 23:55   #82
gucio75
ford::beginner

Model: S-max
Silnik: 2.0 240hp

W moim s-maxie winnym był pendrive z muzyką. Niestety w moim aucie po wyłączeniu silnika nie następowało odloczenie pendriva . To samo z kamerą samochodowa podloczona pod gniazdo zapalniczki działała i była ładowana po mimo wyłączenia auta.
gucio75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2016, 07:37   #83
tomaj35
ford::average

Imię: Tomasz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 143KM bez DPF
Rocznik: 2007
Domyślnie

Ja wcześniej miałem takie komunikaty jak chwilę stałem na postojówkach z wyłączonym silnikiem a po wymianie akumulatora na nowy komunikatów brak. Przyczyn takiego komunikatu może być dużo, można też trafić na nowy akumulator z niższym napięciem (zwarcie na płytach, lub leżak magazynowy). Znajomy opowiadał mi przypadek że klient przyjechał do serwisu z nowym akumulatorem i po kodzie doszli że akumulator miał 9 lat 😨.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowane przez tomaj35 ; 25-01-2016 o 08:20
tomaj35 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2016, 13:18   #84
smiechu
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: S-max mk2/Fiesta mk7 FL
Silnik: TDCi 2.0 210KM/Duratec 1.25 82KM
Rocznik: 2017/2013

Cześć,

Komunikat "akumulator rozładowany" pojawia mi się notorycznie po włączaniu radia na kilka minut (CD6000 mp3) przy wyłączonym silniku (radio wyłącza się samo po ok 5 minutach z tą informacja na Convers+).
Akumulator ma 2 lata (wymieniony w 2013 w ASO).

Auto używane dwa razy w tygodniu, raz miasto 2x15 km i drugi raz trasa min 2x150 km.
Sprawdzam woltomierzem napięcie aku po tygodniowym postoju - nigdy nie spadło poniżej 11,7 V (teoretycznie takie napięcie oznacza aku do wymiany). 12,8 V po zgaszeniu silnika.

W ubiegłym tygodniu byłem na przeglądzie w ASO - autko skończyło w listopadzie 4 lata, przegląd po 120kkm.
Poprosiłem o sprawdzenie akumulatora i ew. jego wymianę (jest właśnie promocja w ASO na wymianę aku - szczegóły w linku poniżej i tutaj, akumulator do s-maxa 2.0 TDCI 640 zł normalnie, teraz 520 zł z wymianą):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Serwisant stwierdził, ża aku nieco niedoładowany ale sprawny - twierdzi, że sprawdzają akumulatory specjalnym testerem i że sam woltomierz to za mało - nie dyskutowałem.

Wygląda na to że włączone radyjko skutecznie zabija akumulator i może to celowe działanie R&D Forda.

Szwagier w 3 letnim C-maxie 1.6 ecoboost kilka razy rozładował aku do zera przy pakowaniu na wakacje (otwarte drzwi, podniesiona klapa i włączone radio Sony na 1,5h). Przy próbie uruchomienia dyskoteka na tablicy rozdzielczej i rozrusznik nawet nie zakręcił).

Mam jeszcze Fiestę 1,25 Pb z fabrycznym radiem Forda - tutaj radio przy wyłączonym silniku działa bez problemów (testowałem max 2h), komunikaty o rozładowanym aku nie pojawiają się.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Promocja Ford serwis akumulatory 201601.jpg (54.1 KB, 101 wyświetleń)

Był: S-max mk1 FL 2011 TDCi 2.0 140KM, Focus mk1 FL 2003 Zetec-SE 1.6 100KM
smiechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2016, 13:25   #85
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał gucio75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To samo z kamerą samochodowa podloczona pod gniazdo zapalniczki działała i była ładowana po mimo wyłączenia auta.
Oczywiscie ze dziala. Gniazgo zapalniczki jest zasilane jeszcze przez ok 15min po wylaczeniu auta. No i podobno to mozna zmienic przestawieniem bezpiecznika - ale nie sprawdzalem.
Zapalniczka w bagazniku jest jednak zasilana zawsze.

Cytat:
Napisał smiechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wygląda na to że włączone radyjko skutecznie zabija akumulator i może to celowe działanie R&D Forda.
Tzn jakie to ma byc to celowe dzialanie? Ze radio powoduje specjalne zwarcie do masy? A jaki by mial miec w tym Ford interes?
Radio jak kazdy odbiornik bierze energie. A tej energi potrzebuje tym wiecej im glosniej sie slucha. Chcac wysterowac 8+ glosnikow xx-watowych wymaga juz sporego poboru pradu. Reszta zalezy od sprawnosci aku

A 11.7V to juz malo. I o ile jednorazowy przypadek mozna by usprawiedliwic, to notoryczne spadanie do takiej wartosci wskazuje jednoznacznie na AKU. Tym bardziej juz te 15km powinno uzupelnic aku o energie zwydatkowana na uruchomienie silnika (nie mowiac o 150km)

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 25-01-2016 o 13:30
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-01-2016, 13:47   #86
smiechu

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tzn jakie to ma byc to celowe dzialanie? Ze radio powoduje specjalne zwarcie do masy? A jaki by mial miec w tym Ford interes?
Źle mnie zrozumiałeś :-) - "celowe" w pozytywnym znaczeniu, wyłącza radio by chronić akumulator.

Stary 25-01-2016, 15:01   #87
MaXyM

aha.. a to tak. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przypuszczam ze w wielu modelach Forda takiego systemu nie ma. Nigdy nie zauwazylem tego w FF1 ani FF2. Mozliwe ze i w Fiescie tez takiego zabezpieczenia nie ma.
Stary 25-01-2016, 15:12   #88
smiechu

W moim starym FF1 radio też grało do woli przy zgaszonym silniku.

Podejrzewam, że za dużo elektroniki na stand-by pracuje przy wyłączonym silniku w lepiej wyposażonych modelach i aku nie wyrabia.

Ciekawe czy komputer odłącza co może jak napięcie spadnie poniżej jakiegoś progu, bo nawet po 2 tygodniach postoju na mrozie woltomierz poniżej 11,7V nie wskazywał (a z 12,5V do 11,7V spada w ciągu tygodnia).
Teoretycznie po wyłączeniu silnika powinien działać tylko alarm i czujnik od systemu bezkluczykowego.

Stary 25-01-2016, 15:14   #89
MaXyM

...po wylaczeniu silnika i odczekaniu pewnego czasu.
Nie sadze aby po tym czasie cos wiecej bylo zasilane.
Stary 25-01-2016, 16:58   #90
woro_woro
ford::professional

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Domyślnie

Mialem ostatnio przygodę z rozładowanym aku. Przestawiłem auto pod schody, spakowałem walizy, zapakowałem rodzinę i ... Nic. Tylko bendiks cyka. Sprawdzam na teście zegarów - 11,4V. Pol h pod prostownikiem i odpalił od strzała.

Czyli jest jakies progowe napięcie po przekroczeniu którego nawet nie kręci. Co ciekawe, wszystko inne świeci, nawet lampy w lusterkach w dzień.
woro_woro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania