Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-01-2016, 18:30   #1
Mateusz180

Domyślnie Weryfikacja Fusion przed zakupem 1.6 benzyna

Witam serdecznie i proszę o poradę ponieważ bardzo spodobał mi się Ford Fusion i chciałbym go kupić ale mam kilka wątpliwości. Fordzik jest z 2003 r 182 tys przebiegu, silnik 1.6 benzyna. Samochód który oglądałem miał następujące usterki:

1. po odpaleniu na zimnym silniku samochód trząsł się przez dłuższy czas (kilka minut), było to wyczuwalne siedząc za kierownicą w środku samochodu i również z tyłu

2. falujące obroty na zimnym silniku po przejechaniu się samochodem i rozgrzaniu objaw ten chyba ustąpił ale nie jestem pewien na 100%

3. metaliczne dzwonienie pojawiające się przy większej prędkości w sytuacji gdy samochód przyspieszał i w momencie odpuszczania gazu było słychać dzwonienie (problem jest dość powszechny chyba w tych samochodach z tego co czytam na forum ale tutaj wszyscy wypisują usterki dotyczące diesla a egzemplarz który oglądałem to 1,6 benzyna)

4. Usterki lakiernicze: sprzedający poinformował mnie że samochód jest bezwypadkowy ale był malowany lewy tylny błotnik i prawe tylne drzwi( lub odwrotnie) po sprawdzeniu bagażnika ukazały się problemy, udokumentowałem je na zdjęciach. To są okolice koła zapasowego duża łata po prawej stronie od koła oraz jedna mniejsza po lewej i coś dziwnego poniżej tej łaty.

5. Każda szybka w samochodzie miała ten sam numer, przednia szyba inny więc sprzedawca stwierdził że jest podgrzewana była jakoś inaczej montowana i dlatego ma inny numer (prosiłbym o info jak jest w waszych Fuzjach czy też mają inne nr szyby przedniej.

Prosiłbym o informację czy te wady dyskwalifikują zakup samochodu oraz ile mniej więcej mogłaby kosztować sama usługa naprawy tych wad ponieważ myślałem nad tym żeby kupić samochód i go naprawić. Sprzedawca chce za niego 9000 zł.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20160126_155035.jpg (17.1 KB, 65 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20160126_155041.jpg (33.3 KB, 68 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20160126_155025.jpg (38.7 KB, 68 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Mateusz180 ; 27-01-2016 o 18:36
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2016, 22:13   #2
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
Domyślnie Odp: Weryfikacja Fusion przed zakupem 1.6 benzyna

Najlepiej byłoby podesłać link do ogłoszenia. Te usterki nie wydają się być groźne. Co do bagażnika to tak to ma właśnie być, maty są fabryczne. Szyby mogą różnić się pod względem daty produkcji, w każdym razie fabrycznie ma znajdować się na nich nadruk Ford-Pilkington. Jeśli chodzi o drgawki silnika to może to być zabrudzona przepustnica czy awaria cewki, ale najlepiej byłoby podłączyć samochód pod komputer. Ostatnia przypadłość to "dzwonienie" - gdzie najbardziej słychać te dźwięki? Może katalizator ma popękany wkład?
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2016, 08:11   #3
cbrman
ford::average

Model: Ford Focus Kombi X100 | Ford Fusion FX Silver
Silnik: 1,6 | 1,4
Rocznik: 2003 | 2006

Cytat:
Napisał Mateusz180 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
5. Każda szybka w samochodzie miała ten sam numer, przednia szyba inny więc sprzedawca stwierdził że jest podgrzewana była jakoś inaczej montowana i dlatego ma inny numer (prosiłbym o info jak jest w waszych Fuzjach czy też mają inne nr szyby przedniej.
Jeżeli naprawdę jest podgrzewana przednia szyba to powinny być w niej zatopione pionowe druciki od podgrzewania oraz na środkowej konsoli powinien być włącznik jej podgrzewania.
cbrman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2016, 09:51   #4
Mateusz180

Przesyłam link do ogłoszenia: http://olx.pl/oferta/ford-fusion-kli...tml#a4d13e2b83

Czyli te dziwne łaty na zdjęciach które porobiłem w bagażniku to nie są ślady napraw ? Przednia szybka ma wtopione te druciki do podgrzewania i jest przycisk który to uruchamia. Odnośnie tego dzwonienia nie jestem w stanie określić z którego miejsca samochodu było to słychać jechałem tylko przez chwilę a jestem laikiem, sprzedający stwierdził że to tłumik i możliwe że faktycznie było to jakoś bardziej z tyłu. Przed zakupem oczywiście zaprowadzę samochód na przegląd chciałem tylko prosić o poradę i wstępne zdiagnozowanie tych problemów. Czyli na komputerze powinna wyjść przyczyna drgania samochodu jeśli dobrze rozumiem?Odniosłem wrażenie że to dzwonienie to magiczny problem fordów i nikt do końca nie wie jak to naprawić a nie chciałbym się wbić na minę i latać od jednego mechanika do drugiego i zmieniać części bez sensu.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2016, 14:30   #5
Foczka 23
ford::advanced

Imię: Wojciech
Model: Focus C-MAX
Silnik: Diesel 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Kolega z forum ma na sprzedaż może warto sie za interesowac niz pozniej jezdzic po mechanikach i wydawac kase. Ale oczywiście nie znam stanu jego auta ale skoro oglasza go na forum to mysle ze jest wart uwagi. Pozdrawiam
Foczka 23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2016, 14:41   #6
Usefull
FCP member

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008

łaty w bagażniku - jest ok , to jest fabryczne , miałem tak samo w fokusie mk2

poproś o nr VIN

Ford Fokus Mk4 HB 2,0 EcoBlue 150 KM 2020
Usefull jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2016, 09:11   #7
Tomos
ford::average

Imię: Paweł
Model: Ford Fusion Ambiente Silver X
Silnik: 1.4 80 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Łaty

Ja w swoim Fusion'ie też mam te łaty po prawej stronie. Więc jest jak najbardziej OK.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania