![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-06-2012
Model: mONDEO
Silnik: 1.6
Rocznik: 1995
|
Witam posiadam transita 2.5 d z 92 roku i pojawił mi się problem braku prądu w kabinie : żadnego podświetlenia, nadmuchu, kierunkowskazów świateł , awaryjnych, kontrolki nie działają .
zauważyłem że brzęczy tylko czarny przekaźnik, kupiłem nowy ale dalej jest to samo gdy włączam awaryjne to nie świecą a przekaźnik brzęczy, Auto jest lawetą dodam ze pojawił sie od razu problem z wyciągarką przestałą wciagać i zaciął sie elektromagnez na rozruszniku ? czy to mogłobyć jakieś większe zwarcie instalacji? gdzie szukać teraz przyczyny i jak ją wyeliminować ? Dziękuje za pomoc i pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Opisałeś to tak, że nie wiadomo dokładnie co się dzieje.
Nie ma świateł - ale jakich? Postojowych? Głównych? Przekaźnik czarny - ale na której pozycji? Nie ma prądu w kabinie, a w komorze silnika jest? Czyli rozrusznik działa? Generalnie z tego co opisałeś, nie działają nie tylko obwody wiszące bezpośrednio na akumulatorze, ale także na stacyjce. Moim zdaniem jest problem z przewodem prądowym idącym od akumulatora do skrzynki bezpieczników, czerwony, dosyć gruby. Niektóre modele mają obrotowy wtyk pośredni (okrągły, duży, wielopinowy), mocowany niedaleko prawego reflektora tuż na chłodnicą, mógł się rozłączyć(lekko obrócić). Akumulator na pewno naładowany?
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 02-02-2016 o 16:13 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-06-2012
Model: mONDEO
Silnik: 1.6
Rocznik: 1995
|
caly samochód jeździ tylko nic się nie świeci : pozycyjne drogowe podświetlenie tablicy, kierunkowskazy awaryjne,prędkościomierz, paliwo temperatura do tego dochodzi wyciągarka .
Sytuacja miała miejsce przy wciąganiu samochodu na lawete (wyciągarka na prąd ) przestałą wciągac. ale samochód ciągle na odpalonym silniku pracował.. zgasiłem go i już nie odpalił wymieniłem akumulator na nowy odpalił ale pojawiły się objawy tak jak opisane wyżej.. przy czym rozrusznik zacięty nie ma zapłonu od razu na zapłonie zaczyna sie samoczynny rozruch.. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Na próbę zdejmij wsuwkę z elektrowłącznika rozrusznika - czy przestanie się samoczynnie włączać po włączeniu zapłonu. Jeżeli nadal będzie się włączał - rozrusznik do wyjęcia i sprawdzenia, czy to zaciął się elektrowłącznik, czy w samym rozruszniku jest feler.
Jeżeli przestanie - to albo przekaźnik padł, albo włącznik stacyjki... Przekaźnik rozrusznika jest na prawym nadkolu pod akumulatorem. Ale nadal nie kumam: Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 03-02-2016 o 13:23 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|