Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-01-2016, 15:08   #1
Masiek79
ford::beginner

Imię: Masiek
Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Świecące kontrolki i niemożność odpalenia auta

Koledzy i koleżanki.

Rzadko pisuję na tym forum, choć jestem tu od lat. Powód prosty - bo rzadko kiedy mam problem z autem, do tej pory wszystko działało u mnie bezproblemowo ;-)

Od około 2 tygodni mam przedziwny problem z autem i nie wiem już gdzie szukać przyczyny...
Zaczęło się od tego, że auto któregoś dnia rano po przekręceniu stacyjki wyświetliło mi choinkę kontrolek a zamiast licznika kilometrów poziome kreseczki, do tego mrugała dioda na środku deski na górze od immobilizera. [patrz załączone zdjęcie!] I auta odpalić się nie dało :-( Odłączyłem aku, po podłączeniu dalej to samo. Odłączyłem kabelek plusowy od CB-Radia który miałem podłączony bezpośrednio pod klemę - problem zniknął jak ręką odjął, auto odpaliło i przez 2 dni było ok. Sądziłem, ze może radio robiło jakieś zwarcie.
Po 2 dniach w trakcie jazdy (!) podobnie zapaliły się przeróżne kontrolki, wskazówki prędkościomierza i obrotomierza opadły, auto straciło moc, ale dosłownie po sekundzie wszystko wróciło do normy, kontrolki znikły, wskazówki poszły w górę, auto odzyskało moc. Czyli jednak problemem nie było CB.
Następnego dnia było jeszcze gorzej, bo zaraz po odpaleniu auta, po może 20 sekundach, jeszcze na postoju, sytuacja się powtarza. Auto pracuje na wolnych obrotach, wskazówka obrotomierza wskazuje zero, auto nie reaguje na pedał przyspieszenia. Powciskałem coś (awaryjne, kierunki, światła) i problem zniknął, ale od tamtej pory dosłownie co parę minut się to powtarza, nie ma reguły kiedy auto powraca do normalnego działania, ledwo dojechałem do znajomego mechanika oddalonego o 1 km bo po drodze 5 razy zapalały się i gasły kontrolki i stawałem na środku drogi.
Mechanik podłączył komputer - brak błędów. Sugestia, aby auto dobrze rozgrzać w ogrzewanym garażu, bo - o czym nie pisałem - auto mam pod chmurką a sytuacja zaczęła się w dniach, kiedy w dzień było na plusie a w nocy temp. spadała sporo poniżej zera. Sugestia mechanika, że może gdzieś na jakimś złączu coś się skropliło z powietrza, potem zamarzło i robi zwarcie.
Wstawiłem auto na dobę do ciepłego garażu znajomego (20 stopni w garażu), do tego odpiąłem aku. Auto rzeczywiście przeschło, dojechałem do domu. Następnego dnia rano... auta już nie odpaliłem, znowu choinka i kreseczki zamiast licznika km. :-(

Co sugerujecie? Gdzie szukać przyczyny i jakie kolejne kroki podjąć?
Nie znalazłem podobnego problemu na forum.

Najdziwniejsze jest to, że komputer nie rejestruje żadnego błędu.
Na myśl przychodzi mi tylko:
- sprawdzenie masy (wszystkich możliwych punktów, rozkręcić, przeczyścić, przykręcić)
- sprawdzanie wszystkich kostek (rozłączenie, przedmuchanie jekieś i złączenie). Tylko brak styku gdzieś w kostce nie powinien być odnotowany jako jakiś błąd w kompie?
- może odłączyć immobilizer?

Auto stoi, nie mam czym do pracy jeździć, do tej pory z autem nie miałem ŻADNYCH problemów. Auto w opisie profilu widać jakie mam (1.6 TDCI, FFII, 2006).

Doradzicie coś? Udanie się do ASO to droga przyjemność i ostateczność i podejrzewam, że nic mi nie powiedzą bo żaden błąd się nie zapisuje.

https://www.dropbox.com/s/j390r2dqr1...5_iOS.jpg?dl=0
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg zmn_20160122_081002435_iOS.jpg (63.4 KB, 51 wyświetleń)

Montaż świateł dziennych / Montaż haka / Montaż CB w popielniczce - posty 5 i 6

Ostatnio edytowane przez Masiek79 ; 26-01-2016 o 16:05
Masiek79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2016, 15:34   #2
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
Domyślnie Odp: Problem z kontrolkami, niemożność odpalenia auta

Wpisz w forumowej szukajce "zimne luty" i wybierz pokaż posty. Sporo lektury, ale można naprawić samemu. Poczytaj tematy focusa, c-maxa. Jak nie pomoże poprawienie lutów na kostce zegarów, to wymiana.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2016, 15:53   #3
wojtekn
Moderator

Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał Masiek79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koledzy i koleżanki.

Rzadko pisuję na tym forum, choć jestem tu od lat. Powód prosty - bo rzadko kiedy mam problem z autem, do tej pory wszystko działało u mnie bezproblemowo ;-)

Od około 2 tygodni mam przedziwny problem z autem i nie wiem już gdzie szukać przyczyny...
Zaczęło się od tego, że auto któregoś dnia rano po przekręceniu stacyjki wyświetliło mi choinkę kontrolek a zamiast licznika kilometrów poziome kreseczki, do tego mrugała dioda na środku deski na górze od immobilizera. [patrz załączone zdjęcie!] I auta odpalić się nie dało :-( Odłączyłem aku, po podłączeniu dalej to samo. Odłączyłem kabelek plusowy od CB-Radia który miałem podłączony bezpośrednio pod klemę - problem zniknął jak ręką odjął, auto odpaliło i przez 2 dni było ok. Sądziłem, ze może radio robiło jakieś zwarcie.
Po 2 dniach w trakcie jazdy (!) podobnie zapaliły się przeróżne kontrolki, wskazówki prędkościomierza i obrotomierza opadły, auto straciło moc, ale dosłownie po sekundzie wszystko wróciło do normy, kontrolki znikły, wskazówki poszły w górę, auto odzyskało moc. Czyli jednak problemem nie było CB.
Następnego dnia było jeszcze gorzej, bo zaraz po odpaleniu auta, po może 20 sekundach, jeszcze na postoju, sytuacja się powtarza. Auto pracuje na wolnych obrotach, wskazówka obrotomierza wskazuje zero, auto nie reaguje na pedał przyspieszenia. Powciskałem coś (awaryjne, kierunki, światła) i problem zniknął, ale od tamtej pory dosłownie co parę minut się to powtarza, nie ma reguły kiedy auto powraca do normalnego działania, ledwo dojechałem do znajomego mechanika oddalonego o 1 km bo po drodze 5 razy zapalały się i gasły kontrolki i stawałem na środku drogi.
Mechanik podłączył komputer - brak błędów. Sugestia, aby auto dobrze rozgrzać w ogrzewanym garażu, bo - o czym nie pisałem - auto mam pod chmurką a sytuacja zaczęła się w dniach, kiedy w dzień było na plusie a w nocy temp. spadała sporo poniżej zera. Sugestia mechanika, że może gdzieś na jakimś złączu coś się skropliło z powietrza, potem zamarzło i robi zwarcie.
Wstawiłem auto na dobę do ciepłego garażu znajomego (20 stopni w garażu), do tego odpiąłem aku. Auto rzeczywiście przeschło, dojechałem do domu. Następnego dnia rano... auta już nie odpaliłem, znowu choinka i kreseczki zamiast licznika km. :-(

Co sugerujecie? Gdzie szukać przyczyny i jakie kolejne kroki podjąć?
Nie znalazłem podobnego problemu na forum.

Najdziwniejsze jest to, że komputer nie rejestruje żadnego błędu.
Na myśl przychodzi mi tylko:
- sprawdzenie masy (wszystkich możliwych punktów, rozkręcić, przeczyścić, przykręcić)
- sprawdzanie wszystkich kostek (rozłączenie, przedmuchanie jekieś i złączenie). Tylko brak styku gdzieś w kostce nie powinien być odnotowany jako jakiś błąd w kompie?
- może odłączyć immobilizer?

Auto stoi, nie mam czym do pracy jeździć, do tej pory z autem nie miałem ŻADNYCH problemów. Auto w opisie profilu widać jakie mam (1.6 TDCI, FFII, 2006).

Doradzicie coś? Udanie się do ASO to droga przyjemność i ostateczność i podejrzewam, że nic mi nie powiedzą bo żaden błąd się nie zapisuje.

https://www.dropbox.com/s/j390r2dqr1...5_iOS.jpg?dl=0
Proszę poprawić tytuł tematu.

Poradnik, czyli jak pisać zgodnie z zasadami panującymi na tym forum

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
wojtekn jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2016, 13:58   #4
Masiek79

Cytat:
Napisał radek70 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wpisz w forumowej szukajce "zimne luty" i wybierz pokaż posty. Sporo lektury, ale można naprawić samemu. Poczytaj tematy focusa, c-maxa. Jak nie pomoże poprawienie lutów na kostce zegarów, to wymiana.
Wielkie dzięki Radku za nakierowanie na potencjalne źródło problemu - tego oczekuję, nie koniecznie gotowej odpowiedzi którą śrubkę odkręcić i co zrobić, bo to można sobie potem znaleźć...

Rzeczywiście pogrzebałem, poczytałem, przekonałem się, że nie jestem odosobnionym przypadkiem, grzebiąc dalej znalazłem nawet posty z fotkami jak wyjąć licznik, jak go rozebrać i co polutować ;-) I przydało się, bo byłem umówiony na dziś do mechanika na wyjęcie licznika i w piątek miał jechać do jakiegoś speca do Białegostoku (40km ode mnie) do sprawdzenia i polutowania. A ja się uparłem, wczoraj poczytałem wszystko dokładnie i dziś... w ciągu 3 minut wyjąłem licznik, w ciągu kolejnych 30 min rozebrałem, następna godzina to ostrożne lutowanie wszystkich lutów gniazda i składanie licznika. Od razu licznik zamontowałem i... wszystko działa! Ale nie mówię "hop", będę się cieszył jeśli problem w ciągu tygodnia nie powróci, więc spokojnie...

U mnie pod lupą było widać jak co najmniej 4 pierwsze i 4 ostatnie piny gniazda były popękane, gniazdo trzymały tylko środkowe piny. Na pierwszych z brzegu pinach musiałem nawet dodać odrobinę cyny bo nie chciało zlutować a na pozostałych pomogło "dotknięcie" grotem lutownicy do cyny aby momentalnie się cała stopiła i zastygła na nowo. Przyznam szczerze, że pierwszy raz to robiłem i nie było żadnego z tym problemu. Fakt, że jest potrzebna lutownica z ostrym grotem oraz jakaś lupa bo bez tego ani rusz. Ale da się zrobić samodzielnie i oszczędzić min. 300-400 zł.

WAŻNE: trzeba koniecznie zaznaczyć ołówkiem wcześniej położenie wskazówek bo potem ciężko ustawić idealnie w tym samym miejscu, musiałem kilkukrotnie poprawiać. Ale miałem zaznaczone więc bez problemu. No i warto zadbać o to aby nie porysować tarcz - ja sobie wyciąłem w kartce szczelinę i wsunąłem pod wskazówki (patrz fotka).

A przy okazji, skoro miałem rozebrane zegary, to przeczyściłem styki ekraniku led bo były już całkowicie czarne oraz... dałem na tarczach zegarów swoje "logo" ;-) - tak też kiedyś zrobiłem w swoim poprzednim aucie ;-)

Kilka fotek poniżej, na których coś tam widać choć nie miałem dobrego aparatu, szczególnie krańcowe piny widać że brakowało cyny.

Polecam samodzielną próbę naprawy i... czekam na rozwój sytuacji czy problem nie wróci więc będę się cieszył za min. tydzień jak trochę pojeżdżę.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20160202_084116231_iOS.jpg (80.0 KB, 54 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20160202_091744658_iOS.jpg (93.2 KB, 59 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20160202_092800803_iOS.jpg (95.9 KB, 59 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20160202_092859193_iOS.jpg (104.5 KB, 59 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20160202_114101340_iOS.jpg (91.2 KB, 56 wyświetleń)

Stary 03-02-2016, 01:12   #5
radek70
ford::expert

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał Masiek79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wielkie dzięki Radku za nakierowanie na potencjalne źródło problemu
Cieszę się, że mogłem Ci pomóc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czasami wystarczy niewielki doping (dla ludzi dociekliwych), aby mieli satysfakcję ze swojego działania. Trzymam kciuki za Twoje zegary. Przynajmniej będziesz wiedział w czym tkwi problem.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2016, 23:52   #6
Masiek79

Domyślnie Odp: Świecące kontrolki i niemożność odpalenia auta

Dziś zrobiłem autem ponad 100 km, po asfalcie, sporo po bruku, auto w sumie gaszone i odpalane co najmniej 8 razy. Zero problemów ;-)

Stary 03-02-2016, 23:54   #7
kabar3
ford::average

Imię: Bartek
Model: Focus II; Mondeo V
Silnik: Duratec 2.0; Ecoboost 2.0
Rocznik: 2004; 2017

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a wrzuc linki do tych postow, ktore znalazles, ktore pomogly Ci w naprawie, tak dla potomnych.

trzymam kciuki!
kabar3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-02-2016, 10:49   #8
Masiek79

Cytat:
Napisał kabar3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a wrzuc linki do tych postow, ktore znalazles, ktore pomogly Ci w naprawie, tak dla potomnych.
Najważniejszy to oczywiście ten foto-tutorial na rosyjskiej stronie jak wyjąć i rozebrać na części pierwsze licznik:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
(tu z tłumaczeniem na EN: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] )

Jest też sporo tematów na elektrodzie.pl, jeden z nich to np.:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania