Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-02-2016, 21:40   #61
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: 1.8 TDDi - gaśnie podczas jazdy

Ja doleję z 200ml i później nie zamierzam przez jakiś czas, zobaczę co będzie. U góry był post o dobrym doborze ilości mixola do paliwa, żeby przyniosło to tylko pozytywne skutki. Zastosuję się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ludzie leją i jeżdżą, więc nic złego nie powinno się dziać.

Xperia Z1 tap tap

Stary 12-02-2016, 21:41   #62
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Nic się nie zasyfi. Jak miałem tdci to tuż po zakupie co 100km sprężynka. Latem przez 5 tys km mixol i później przez 100 tysięcy zero sprężynek. A silnik był jak nówka. Więc na w to wierze
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-02-2016, 22:40   #63
Uziu

Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005

tddi ciezko jest zaszkodzic dodatkami, chyba ze wlejesz wody ze stawu z zabami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2016, 23:16   #64
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Witajcie. Zrobiłem trasę ponad 700km i zamówiłem sobie olej do dwusuwów Liqi Moly 1052 czyli ten niby najlepszy testowany przed dojczów, półsyntetyczny. Wlałem przed trasą na 50l około 200ml tego cudeńka i powiem szczerze że faktycznie silnik zauważalnie pracuje jakby bardziej miękko, bardziej kulturalnie, kopcić nigdy nie kopcił więc tu różnicy żadnej, co do spalania raczej też nie bo miałem około 6,3l/100 przy praktycznie non stop włączonej klimie (nawiew przedniej szyby) i bez zwracania uwagi na ecodriving (autostrada często kusiła by jechać więcej niż 140km/h). Najwięcej wrażeń to akustyka, dźwięk silnika, dźwięk odpalania itd, duża różnica na plus, no i sam fakt tego że pompa wtryskowa jest dobrze smarowana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ciekawe czy ma to jakieś swoje minusy, mam nadzieję że nie... To dopiero moje 700km na tym preparacie. Może wypowie się ktoś kto na tym śmiga tysiące km. Mam nadzieję że nie zasyfi mi to wtrysków ani kolektora skoro auta na tym jeżdżące mają lepszą jakość spalin. Jeśli okaże się to nie niszczące dla silnika kupię tego więcej. Ba, nawet teściu mnie pytał czy mógłby to wlać do swojego 1.9 TDi na pompowtryskach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2016, 23:33   #65
krzysiekj1990
ford::advanced

Model: Mk3
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2002

Ten mixol to jest bardziej szansa na to by sprzedać samochód stosowany najczęściej przez handlarzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Albo aby uzbierać kaske na pompe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pompa jest smarowana paliwem a jeśli jest tłok w pompie przytarty to tylko przedłuży troche moment klęknięcia pompy na amen.
krzysiekj1990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2016, 00:00   #66
zmulim
FCP member

Nie bardzo się zrozumieliśmy. Moja pompa jest po kompletnej regeneracji i działa aż miło. Bardziej chodzi mi teraz o profilaktykę i dbanie o jej lepsze smarowanie, bo jak wiesz obecne paliwa ON są mocno odsiarczone, wręcz mówi się że stają się przez to suche a sporo producentów stosuje twardsze metale w pompach. Niemcy tak jak było napisane w poprzednich postach testowali preparat Liqi Moly 1052 i miało to dobre efekty. Mixol to mixol a to o czym piszę jest jakościowo lepsze. Pytam dlatego kogoś kto już narobił trochę kilometrów i to stosuje. Ja piszę o swoich odczuciach gdzie akustyka auta uległa znacznej poprawie. Więc jeśli handlarze stosują to do ożywienia i sprzedania trupa, to dlaczego nie może byc stosowane przez zwykłego Kowalskiego? Twoja teza absolutnie nie wyklucza tej możliwości, wręcz potwierdza to co inni wyżej piszą, czyli lepsze smarowanie pompy. Co do przytartego tłoka w pompie - chyba chodzi Ci o nastawnik albo elektrozaworki... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-02-2016, 02:01   #67
Uziu

ja mixol leje juz spory czas, ale nie zawsze, przewaznie w zime razem z benzyna i depresatorem jak mrozy nadaja duze, latem rzadziej, i do tddi i do tdi , leje srednio tak na oko 50-100 ml na 20-25 litrow ropy, na caly bak w sumie tez nie leje wiecej jak 100-150 ml tego oleju, co do smarowania pompy to pompa sie "cieszy" jak najbardziej, ale przesada z tym mixolem w druga strone to tez nie dobrze bo moga sie zapiec koncowki wtryskiwaczy, a jak sie zapieka to wiadomo ze juz takiego rozpylania nie bedzie itp itd... wiec nie ma tez co przesadzac i lac duzo tego oleju.
Stary 22-02-2016, 10:24   #68
zmulim
FCP member

Dzięki za info Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja zalałem jakieś 200ml na cały bak i go wyjeździłem, potem znów do pełna i znów około 200ml i auto wyraźnie lepiej pracuje. Mówisz że mogą się zapiec końcówki wtrysków ale to chyba z tego co czytałem to faktycznie przy Mixolu bo to olej mineralny i zostawia jednak trochę syfu podczas spalania. Nie wiem jak to sie ma do tego oleju który mam ja, bo celowo właśnie kupiłem Liqui Moly 1052 bo to półsyntetyk i to polecany nawet do common rail i układów z DPF, podobno nie syfi silnika, wręcz przeciwnie. Może ktoś to stosuje i się wypowie? Czyli mówisz żeby mimo wszystko nie lać tego za często? Jakie interwały radzisz zimą a jakie latem?
Stary 22-02-2016, 10:43   #69
maciej_b
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024

Panowie, ja zrobiłem już ok 70-80 tys km na mieszance ON+miksol (z pewnymi przerwami łącznie ok. 10 tys km).
Nie ma zauważalnych dolegliwości od strony wtrysków tzn. nie kopci, zapala dobrze, spalanie przyzwoite. Jak one wyglądają to nie wiem, nie ruszam ich skoro nie ma ku temu przesłanek. Ale jak na tak duży przebieg to ma się silnik dobrze.
Fakt, przynajmniej miksol może zostawiać nagar na kocówkach wtrysków. Jak inne oleje, pewnie też (coś musi zostać ze spalenia ich).
Ostatnio zalewałem ok 0,5 l/zbiornik. Teraz mam zamiar zalać nie więcej niż 0,3l.
Stary 22-02-2016, 14:20   #70
Uziu

tak jak piszecie, wiele zalezy tez od oleju, mineral na pewno zostawi wiecej nagaru jak polsyntetyk czy pelen syntetyk, co do zlewania to zalezy tez na jakim paliwie jezdzicie, jak bardzo jest suche, ale mysle ze te 100 ml na bak to mozna co kazde tankowanie zapodac i nic nie powinno sie dziac.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania