Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-02-2016, 16:58   #1971
Voldemord
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 1.5 EB 160KM AT
Rocznik: 03.2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odważny jesteś, nie kupił bym koloru w ciemno. Mi się na zdjęciach podobał czarny a magnetic grey nie bardzo. W salonie odwróciło mi się zupełnie. Magnetic to mój zdecydowany faworyt a czarny wg mnie zamula sylwetkę i gubi charakter linii. Srebrny też bardzo mi się nie podobał a im częściej go widzę na mieście, tym bardziej do mnie przemawia. Całe auto wydaje się wìększe. Jeśli guard w słońcu wpada w zielony to mi kojaży się taki z autami zarejestrowanymi na niemiecką bundeswerę. Mi się to nie podoba, jak samochód leśnika. Zdjęciom z netu b6m nie ufał.

No i statystyka, gdyby to był ładny/porządany kolor, to razem z tectonic byłby częściej spotykany a chociażby do obejrzenia w salonie..
No właśnie z Magnetic'iem jest ten problem, że na mieście widać tylko ten kolor. Mi też się najpierw marzył Magnetic, ale okazało się, że to najczęściej wybierany kolor dla Mondeo. Kilka kolorów rzeczywiście gubi linię nadwozia i nie widać tych wszystkich przetłoczeń. Dlatego wybrałem biały, wg mnie najbardziej podkreśla przetłoczenia i sylwetkę auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Voldemord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2016, 17:16   #1972
_vinci_

Imię: Jarek
Model: MONDEO MK V
Silnik: EcoBoost 1,5 160KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał Voldemord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie z Magnetic'iem jest ten problem, że na mieście widać tylko ten kolor. Mi też się najpierw marzył Magnetic, ale okazało się, że to najczęściej wybierany kolor dla Mondeo. Kilka kolorów rzeczywiście gubi linię nadwozia i nie widać tych wszystkich przetłoczeń. Dlatego wybrałem biały, wg mnie najbardziej podkreśla przetłoczenia i sylwetkę auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mi się biały nigdy nie podobał, aż do czasu gdy zobaczyłem białe MK5. Do tego świetnie kontrastuje z przyciemnianymi szybami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlatego też wybrałem taki kolor. Do tego przez ostatnie 6 lat jeździłem czarnym i już mi się zwyczajanie znudził. Podoba mi się też RubyRed.
Teraz tylko pozostaje mieć nadzieję, że nie będzie źle z utrzymaniem białego potwora.
_vinci_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2016, 17:21   #1973
Touch'n'go

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , włsaśnie oddałem po 2 latach eksploatacji białe auto i poczułem ulgę. Jedyny moment kiedy to auto wyglądało dobrze to wyjazd z myjni. Robaki, kurz, odpyski po kamieniach...dramat. Chyba, że jeździsz tylko po mieście, zdala od robót drogowych i masz parking podziemny (nie parkujesz pod drzewami), to wydłużysz okresy między myjniami. Mimo wypucowania dalej wyglądał jak przeciętny samochód służbowy. Biały w pierwszej chwili kojaży się z autem firmowym. Czasem białe auto sportowe się trafi i moooże wygląda dobrze... no co kto lubi, ja już nigdy nie wezmę świadomie z własnego wyboru białego, głównie przez udrękę z utrzymaniem auta w czystości. Z tych które miałem (białe, czarne, srebrne i czerwone), srebrne i czerwone były najpraktyczniejsze, wszystkie kolory "pomiędzy" będą praktyczniejsze.

Magnetica nie wieźmiesz nawet jeśli Ci się podoba, bo jest dużo takich na mieście?

Ja najczęściej w Warszawie widuję ruby red (obłędny!), czarne i srebrne. Czasem białe - wygląda całkiem całkiem pod warunkiem dużych felg.

Ja, jeśli firma się zgodzi, zamówię ruby red, jeśli nie to magnetic albo srebrny.

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 19-02-2016 o 17:29
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2016, 18:05   #1974
cattani75
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium, Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 2.0 EB, 1.0 EB
Rocznik: 2016, 2019

Tutaj macie różne kolorki (i niespodziankę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), niestety w różnym słońcu. Ja w końcu wybrałem czarny, bo uznałem go za bezpieczny - po 7 latach nie znudził mi się czarny MK4, to MK5 też nie. Rozważałem biały, tectonic, magnetic i guard, ale brakło mi odwagi. :-)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
cattani75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2016, 18:53   #1975
Voldemord

Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 1.5 EB 160KM AT
Rocznik: 03.2016

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - ile klientów, tyle gustów. Każdemu z nas podoba się co innego. I bardzo dobrze, inaczej życie byłoby monotonne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - dzięki za zdjęcia, przejrzałem wszystkie - i nadal najbardziej podoba mi się biały. No może poza tą niespodzianką, ten mustang z pasami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. cud, miód i orzeszki... @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - widziałem Twoje zdjęcia z innego tematu - też dopisałem do zestawu przyciemniane szyby Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Voldemord ; 19-02-2016 o 18:55
Voldemord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2016, 20:09   #1976
olek.tbg

a magnetic to się nie zmienił ? Kojarzę , że jak byłem w salonie i pytałem o magnetic grey to sprzedawca powiedział, że teraz ma trochę inną barwę niż na początku produkcji. Obecny/poprzedni wpadał w odpowiednim świetle trochę z złotą/brązową barwę, nie do końca wiem jak to opisać, ale w salonie było to widoczne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ja mam Ruby Red i bardzo sobie chwalę, myślałem że gorzej będzie na nim widać kurz ale nie jest źle. Gdyby nie to,że auto brałem z placu, to byłby magnetic
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2016, 22:15   #1977
Jester83
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1.5 ecoboost

Moim faworytem również był magnetic, ale kiedy zobaczyłem jadącego białego w wersji titanium moje plany w niedługim czasie zostały zweryfikowane.
Dodatkowym atutem będzie to, że w tym roku zawiezie mojego syna do USC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jester83 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-02-2016, 23:49   #1978
goodi
ford::advanced

Imię: Michał
Model: Mondeo Vignale
Silnik: 2.0 EB 240KM

Jester83, może chcesz drugiego białego do kolumny weselnej? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
goodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2016, 00:23   #1979
qlszef

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał tomsiw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qlszef - a co z Twoją hybrydą? Chyba na dniach powinieneś ją odbierać?
Powinienem......ale zamiast ruby red to przywieźli mi czarnyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. także czekam kolejne 2 miesiące!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: Dziś zrobiłem mały test. W Chorzowie stoi Vignale a w Rybniku zwykły MK5 z białą skórą. Dwa razy pojechałem do jednego i drugiego. Nie odczułem żadnej różnicy w fotelu. Vignale w którym dziś siedziałem nie miał opcji masażu więc nie ma możliwości ustawienia fotela w zakresie większym niż zwykły MK5. Przypominam, że zwykły MK5 także może mieć opcję masażu w pakiecie Luxury Seat. Jak wsiadałem do zwykłego MK5 dało się wyczuć zapach skóry. Oczywiście nie taki intensywny jak np w S-Classe bo tam jest jej więcej. Można zatem sądzić, że skóra w zwykłym MK5 nie jest aż tak tandetna. Vignale ma (wg zapewnień sprzedaców) 100% prawdziwej skóry. Być może skóra ze zwykłego MK5 jest bardziej plastikowa ale nie odczułem różnicy w dotyku pomiędzy nim a Vignale. W programie Vignale jest opcja dodatkowej usługi pielęgnacji wnętrza. W salonie w Warszawie dowiedziałem się, że to koszt 135zł brutto. Nie jest powalająca kwota, można by przeżyć raz na miesiąc. Jednak......jeśli ktoś nie ma w pobliżu salonu Ford Store to może mieć problem z tą usługą. O ile każdy salon Forda musi honorować darmowe mycie dla Vignale, to już usługi czyszczenia wnętrza nie wykonają nawet za opłatą, ponieważ tylko w salonie Ford Store są odpowiednio przeszkolone osoby, które wykonują ową pielęgnację skóry Vignale. Takie stanowisko przedstawiła mi osoba zajmująca się Vignale. Co do samej myjni, oraz usługi door-to-door to sam do końca przekonany nie jestem. Nikt mi nie zagwarantuje, że po moje auto nie przyjedzie praktykant ubrany w ładny garnitur a później mój Vignale będzie najszybszym autem w mieście na odcinku dom-salon. Oczywiście, mogę pojechać samemu. Reklamowana usługa OneCall - na razie nie działa. Generalnie jest zasada, że salony Ford Store mają specjalnych ludzi, którzy zajmują się Vignale. Tak samo jak przy produkcji, jest na przeglądzie sprawdzanych wiele elementów więcej niż na zwykłym przeglądzie. Wniosek, że w zwykłem slonie Ford, nie ma tych odpowiednio przeszkolonych pracowników serwisu. A co jeśli ktoś ma powiedzmy 300 kilometrów do najbliższego Ford Store? W chwili kiedy się okazało, że mój zamówiony MK5 przyjechał niezgodny z zamówieniem to zacząłem myśleć nad Vignale. Nadal się nad tym zastanawiam, chociażby dlatego że przemawiają do mnie grubsze szyby, skóra na desce rozdzielczej i aktywna redukcja szumów, choć podobno to ostanie w zwykłej hybrydzie jest także zastosowane. BIGOUT (chyba) pisał, że po wejściu do Vignale poczuł się przytulnie itp......zgoda, ale gdyby udało mu się namierzyć zwykłego MK5 z białą skórą także poczułby się dobrzeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Na chwilę obecną jeszcze nie podjąłem decyzji bo tak jak wspomniałem Vignale trochę mnie kusi ale napaliłem się na Ruby Red a tego Vignale nie ma oraz zwykły MK5 pozostawi u mnie w kieszeni około 25 tyś. Tak jak ktoś napisał, pomiędzy maksymalnie wyposażonym MK5 a Vignale dużego przeskoku ceny nie ma to jednak poza wyżej wymienionymi cechami nie potrafię dostrzec wyższości Vignale nad MK5. Może dla kogoś pikowana skórka faktycznie robi dużą różnicę to ok, jest to też argumentGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Inna sprawa, z mojego osobistego punktu widzenia mój MK5 ma przyjechać około 25 kwietnia a Vignale byłby później a mnie się już nie chce czekaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump: goodi - z tą jakością i spasowaniem to życzę Ci jak najlepiej ale widziałem już dwa Vignale, w których klapka schowka przed pasażerem miała takie same szpary jak zwykły MK5Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2016, 07:49   #1980
pedroso
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: MkV
Silnik: 2.0 203KM ecoboost
Rocznik: 2015

Ta babcia ma większe pojęcie o co chodzi w motoryzacji niż dział marketingowy forda wprowadzając taki pseudo prestiż jak vigniale:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
pedroso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania