![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
Od jakichś dwóch tygodni momentami spod silnika wali biały dym i to nie jakiś tam dymek tylko kłęby gęstego białego dymu jakby się coś paliło no i zalatuje tak jakby nie spalonym dieslem. Nie wydaje mi się aby było to efektem dogrzewania silnika gdyż zegar wskazuje już optymalną temperaturę do jego pracy. Wypalanie Dpf? Też chyba nie bo dymiłoby się z tyłu a poza tym do tego potrzebna jest stała temp przez określony czas. Dym wali spod silnika i to przeważnie jak dojeżdżam i zatrzymuję się np. na światłach. Obcykałem silnik , żadnych wycieków nie zauważyłem a to właśnie wygląda tak jakby prysnął dieslem na gorący kolektor. Ciekawe , że zakopci , kilka sekund i po strachu aż do następnego razu. Miał ktoś podobny przypadek?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Stawiam,że masz dogrzewacz silnika firmy Eberspecher i to on jest za to winny.Jeśli to jego wina to trzeba sitko w nim wymienić.Może on kopcić zarówno przy starcie (mocno),podczas pracy(lżej),jak i również po zakończeniu swojej pracy,na przedmuchu(mocno).
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Stachu
Model: Kuga II 4x4
Silnik: 2,0 180 PowerShift
Rocznik: 2016
|
Podobne obiawy miałem przy niesprawnym webasto w audi. Podczas odpalania, zadymiło, oraz jak auto złapało właściwą temp. (wygasał piec) też dymiło. Gęsty, biały dym, o zapachu niedopalonej ropy.
Ostatnio edytowane przez Audi'ofil ; 28-02-2016 o 18:53 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI