![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam serdecznie. Mam pytanie dotyczące paliwa które lejemy do auta.
Mam Forda Mondeo 2011 2.0l 163kW w diesel common rail, słyszałem żeby na pełny bak dolewać 0,5l oleju silnikowego przeznaczonego do mieszanki paliwowej np z Orlenu. Podobno lepiej smaruje wtryski. Przyznaje że trochę się obawiam takiego rozwiązania. Wiem że paliwo w Polsce nie jest najlepszej jakości. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam |
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008
|
skorzystaj z opcji szukaj i znajdziesz tam wiele na ten temat
|
|
|
#3 | |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Cytat:
Ludzie jeżdżą po 200-300 a nawet 400 tys i nic nie dolewają. Raz na jakiś czas niektórzy dolewają coś do czyszczenia wtrysków typu STP itp. Wedle uznania. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Słyszałem o jednym co sika do baku,dodatek kwasu moczowego polepsza regenerację DPF.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2009
Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
|
Citrovit przejechał swoim s-maxem z '10, też z tym silnikiem, 650.000km na paliwie z Tesco i nic się nie działo.
|
|
|
#6 |
|
Jeżdże Toyotą :-)
![]() Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017
|
Zamiast dolewać plynów do czyszczenia wtrysków STP lub podobnych lepiej zatankować na full bak paliwo typu Lotos Dynamic, albo Verva w popularnej w klientów stacji paliw.
Różnica na 50litrach na poziomie 10-15 groszy na litrze daje tyle samo co zakup płynu typu STP. A w trasie spalanie odrobinę mniejsze. Ja kiedyś kupiłem Nissana w mazucie (ON) który stał w komisie na placu prawie 7 miesięcy. Wtryski doprowadziłem do normalności tankując właśnie dynamic ale po kilkunastu tankowaniach. Teraz jest cichutko. Polecam przeliczyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|