Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-03-2016, 11:48   #91
Frument80
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Stuki przy maks. skręcie - brak przyczyny!

Witam. Byłem dzisiaj u mechanika z Foczką i znalazłem takie stuki jak na przykładowym filmiku. Wręcz takie same. Pytanie moje jest takie czy to uszkodzony przegub zewnętrzny lub wewnętrzny czy coś innego? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Frument80 ; 14-03-2016 o 11:50
Frument80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2016, 12:11   #92
konraf
ford::average

Imię: Bartek
Model: Ford Focus MK2 kombi
Silnik: 1.8 TDCI 115KM

Wedlug mnie nie jest to od wewnętrznego. W Focus wewnętrzny jest zbudowany tak, że masz kielich i w nim siedzi przegub, na którego końcu jest krzyżak. Wyrabia się głównie kielich (prowadnice krzyżaka) i powstaje luz ale nie taki wzdłużny jak pokazałeś ale luz obrotowy (przy próbie kręcenia przegubem masz stuki przód-tył / obrotowe).
konraf jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2016, 13:24   #93
Frument80

Więc taki luz wzdłużny jest prawidłowy ? Przy obrocie nic nie stuka i luzu brak.
Stary 14-03-2016, 13:57   #94
Toni999
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004

Witam,
nie wiem co jest przyczyną stukania w twoim przypadku natomiast w załączonym filmiku który ponoć obrazuje twój problem przyczyna jest jasna a jest nią brak pierścienia osadczego który ustala półoś względem wewnętrznej części przegubu zewnętrznego dlatego że kompletna półoś jest tak pomyślana że półośka pozostaje w stałej pozycji względem przegubu zewnętrznego natomiast zmiany długości półosi wynikające z pracy zawieszenia i skręcania kół są kompensowane przez zmiany położenia krzyżaka w kielichu przegubu wewnętrznego, w tym konkretnym przypadku brak pierścienia ustalającego powoduje swobodne osiowe przemieszczanie się półosi i stukanie.
Toni999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2016, 17:21   #95
Frument80

Dzięki za podpowiedź, która naprowadziła mnie na trop usterki. Okazało się że śruba półosi czy piasty lub przegubu jak kto woli, całkiem lekko dała się dokręcić, efekt walenia młotem po nierównym podłożu przy skręcie z jednej strony ustał z drugiej lekkie stuki. Podejrzewam zmęczenie materiału i wydłużenie śruby ( tym bardziej że każdy taki stuk to działanie siły udarowej i efekt zwiększał się z czasem). Nowe 30zł /szt. więc zastanawiam się czy nie iść na całość i wymienić przegub. Muszę jeszcze sprawdzić czy stuki znikną jak dam dodatkową podkładkę pod śrubę. To oczywiście w ramach testu by wyeliminować usterkę pierścienia osadniczego na półośce. Temat obadam na weekendzie i efektem się podzielę dla potomnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-05-2016, 19:00   #96
Frument80

Chwilę mi zeszło ale po eksperymencie z podkładką stuki ustały i cicho jak makiem zasiał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. moja radość nie trwała długo bo pomogło na kilka dni i objawy wróciły. Śruba jak przypuszczałem wydłużyła się i nadaje się tylko do kosza. Jak kupie nowe to zrobię kilka fotek dla porównania szerokości i długości. Ta śruba to ewidentnie wybryk jakiegoś inżyniera z działu cięcia budżetu bo w mk3 i nowszych powrócili do nakrętki.
Stary 14-03-2017, 21:05   #97
donwisnia
ford::amateur

Model: Ford Focus Kombi
Silnik: 1.6 TDCI 109
Rocznik: 2008

w mojej foce stuka tuleja sanek - 2 zimy się męczyłem zanim wykryto ten luz, niepotrzebnie wymieniałem, gumy i łączniki stabilizatora, poduszki i łożyska amortyzatorów, nie dałem wiary mechanikowi jak zwalił na maglownicę
donwisnia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2017, 14:06   #98
robert26011988

Imię: Robert
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Mam u siebie identyczny problem. Wymieniłem amortyzatory, sprężyny, łożyska, odbojniki, gumy, tuleje wahacza, drążek kierowniczy, łącznik stabilizatora - oryginały Forda. (sprężyna była pęknięta a amor miał 50%) Przesmarowałem gumy stabilizatora. I okazało się że skrzeczy maglowanica... Pozdrawiam
robert26011988 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2017, 21:25   #99
RAFIXX
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: Focus mk2 kombi
Silnik: 1.6 TDCi Duratorq 109KM DPF-był
Rocznik: 2005 Ledwo dotarty 350tyśKM +

Amortyzatory lub łącznik stabilizatora , u mnie też stuka z obu stron a luzów nie ma wcale.
RAFIXX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-06-2017, 08:00   #100
dmg

Imię: Tomek
Model: focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2010

Podepnę się pod temat...przy ruszaniu 1 i jak przełączam na 2 bieg coś raz stuknie tak głucho, tylko raz. Nie ma znaczenia czy zakret czy prosta czy równy asfalt czy nie. Czuję delikatnie na pedale gazu te stuknięcie...pózniej już tego nie ma...ma ktoś jakiś pomysł???
dmg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania