![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#311 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Michał
Model: S-Max Trend
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011
|
HLA mam i ja - tyle, że w S-Maxie przedliftowym. YAW sensor wymieniłem osobiście sam, bo odkręcić 4 śruby mocujące fotel, odchylić fotel i wykładzinę, odkręcić czujnik, odpiąć, a potem wpiąć nowy czujnik, przykręcić, zasłonić wykładzinę i przykręcić fotel czterema śrubami to potrafię jeszcze zrobić samodzielnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Natomiast pompę ABS zamontował mi fachowiec, który mi ją sprzedał. Funkcja Hill Launch Assist działa, ale to nie o nią mi chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Następny etap to ACC. |
|
|
|
|
|
#312 |
|
|
Małe pytanie w związku z działaniem HLA. Mam ustawioną opcję Auto, czyli jak jest wystarczająco mocno "pod górę" to HLA się aktywuje. Wg instrukcji Forda, powinno to działać w obie strony, tzn.
1) jak ruszam do przodu pod górę na jedynce, to HLA przytrzymuje hamulec przez 2s, abym mógł ruszyć bez stoczenia się do tyłu 2) jak przód auta jest skierowany w dół wzniesienia, a ja wrzucam wsteczny, żeby cofnąć pod górę, to HLA też powinno przytrzymać hamulec przez 2 sekundy, żebym mógł ruszyć do tyłu, bez staczania się w przód. U mnie działa prawidłowo tylko przypadek 1). W przypadku drugim system w ogóle ignoruje kierunek jazdy, tak jakby uznawał, że zawszę jadę pod górę do przodu. Dochodzi to absurdalnej sytuacji, że na zjeździe do garażu tyłem włącza mi się HLA i muszę czekać te 2s, żeby auto zaczęło mi jechać na wstecznym. A jak chcę wjechać do tyłu pod górę, to HLA w ogóle się nie włącza, a powinno. Czy można to jakoś poprawić? Czy brakuje jakiegoś czujnika, który rozpoznawałby zapięcie wstecznego, czy to tylko kwestia zaprogramowania? Czy ktoś z Was ma ten sam problem? Może w S-Maxie jest trochę więcej do zrobienia niż w Mondeo? Ostatnio edytowane przez buk07 ; 06-04-2016 o 09:09 Powód: Dodanie pytania |
|
|
|
|
|
#313 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-12-2013
Model: smax
Silnik: 2.0 EcoBoost 240 KM
Rocznik: 2014
|
Raz na bardzo stromym podjeździe/wyjeździe z garażu tyłem testowałem Twój przypadek nr 2: włączył mi się asystent, ale też mi się trochę potoczył do przodu (a chciałem ruszyć do tyłu), tak że w końcu ruszyłem z ręcznym.... Trochę mnie to zdziwiło i jeszcze raz spróbowałem - asystent się aktywował, puściłem hamulec i szybko dałem więcej gazu i ruszyłem bez potoczenia się do przodu. Generalnie mam też wrażenie że na wstecznym słabiej działa, albo inaczej: żeby ruszyć pod górę trzeba więcej gazu niż przy takim samym wzniesieniu jadąc do przodu...
|
|
|
|
|
|
#314 |
|
|
Nie, to nie tak jak u Ciebie.
U mnie działa zawsze, gdy auto stoi przodem w górę wniesienia - niezależnie od tego, czy wrzucam jedynkę (prawidłowo), czy wsteczny (bez sensu w tym przypadku). Gdy auto stoi przodem w dół wzniesienia HLA się nie włącza, co przy wrzuconej jedynce jest OK, ale przy wstecznym już nie jest ok. |
|
|
|
|
|
#315 |
|
ford::expert
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
hla sie wlacza przy wcisnietym hamulcu. Ma tez znaczenje sila naciski na hamulec. Sprobuj mocniej nacisnac
|
|
|
#316 |
|
|
Maxym, zgadza się. Włącza mi się zawsze przy wciśniętym hamulcu, gdy auto stoi przodem w górę wzniesienia (niezależnie od tego, czy mam wrzucone 1 czy R). Natomiast nie włącza mi się NIGDY, gdy auto stoi przodem w dół wzniesienia - nawet gdy wrzucam R. Wniosek - auto nie rozpoznaje, czy wrzuciłem R - w domyśle zawsze jadę do przodu. Pytanie: czy to kwestia do zaprogramowania, czy brakuje mi jakiegoś czujnika/wiązki?
|
|
|
|
|
|
#317 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-03-2015
Model: S-max
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2010
|
Witam
A ja mam taki problem: wymieniłem pompę na tą z końcówką FB, zaświecił się immo i mimo adaptacji, kalibracji czujników ni ch****y nie chce zgasnąć. Oczywiście rozrusznik ani drgnie. Idzie z tym coś zrobić czy tylko inicjalizacja. Jak na razie wróciłem do starej pompy i stoję w miejscu. Może ktoś pomoże? |
|
|
|
|
|
#318 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Rocznik: 2015
|
Z jakiej na jaką zmieniłeś,podaj proszę numery fordowski.Trzeba było pisać to bym popatrzył na żywo co i jak.
|
|
|
|
|
|
#319 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-03-2015
Model: S-max