Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-05-2016, 14:05   #3031
kruger
ford::advanced

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał Touch'n'go Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W którym ASO niedokręcili Wam filtrów? Mam nadzieję, że nie na Popularnej?
Nie na Popularnej. Jutro zobaczę jak ASO podejdzie do tego tematu, jak nie załatwią po męsku to napiszę gdzie.
Jeśli jednak faktycznie jest problem z samoodkręcającym się fitrem (też mi to przeszło przez głowę) to trzeba zacząć się bać. Niech się wykręci podczas wyprzedzania na przeciwległym pasie. Silnik traci moc bo spada ciśnienie oleju, olej zalewa klocki i tarcze a dalej wyobraźnia podsuwa czarny scenariusz...
W temacie klimatyzacji to u mnie wymiana softu nie pomogła za to czujnika już tak. Klima teraz nie dmucha jak szalona gorącym i zimnym powietrzem na przemian i nie zmienia co chwila nawiewów.

Ostatnio edytowane przez kruger ; 04-05-2016 o 14:08
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2016, 14:16   #3032
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

No tak ale powiedzcie dlaczego z pierwszego montażu nie odkręca sie ?.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-05-2016, 21:03   #3033
bartos1985
ford::average

Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCI 150 KM->204 KM (Heko)
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Gutek3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Doradca z Auto Watin Suchy Las k/Poznania w którym robiłem przegląd po 30 tys. powiedział mi że mondeo mają problem z odkręcającym się filtrem i ford pracuje nad problemem
Czy ktoś jeszcze spotkał się z takim wytłumaczeniem?
Zakładam, że jeśli jest z tym problem, to nie dotyczy on wszystkich silników w mk5? Nawiasem mówiąc, czy np. ten sam 2.0 tdci nie jest montowany w Kudze? Nie widać w internetach aby użytkownicy "nowych" Fordów narzekali wycieki oleju.
bartos1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2016, 08:52   #3034
siebek

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

Zauważcie, że problem dotyczy tylko tych co wymieniali już olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] miał przygodę z olejem zaraz po wymianie, @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] też niewiele przejechał.
Także problem może leży po stronie serwisantów, którzy nie dokręcają korków z odpowiednim momentem.
Stary 05-05-2016, 09:31   #3035
kruger

Model: Mondeo MK5 → Mondeo MK4
Silnik: EB 240KM, PowerShift
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zauważcie, że problem dotyczy tylko tych co wymieniali już olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] miał przygodę z olejem zaraz po wymianie, @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] też niewiele przejechał.
Także problem może leży po stronie serwisantów, którzy nie dokręcają korków z odpowiednim momentem.
Ja przejechałem ok 13 kkm po wymianie, @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z 8 kkm zanim się powykręcały. Co nie zmienia faktu, że były za słabo dokrecone i od drgań stało się co się stało.

Ostatnio edytowane przez kruger ; 05-05-2016 o 09:48
kruger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2016, 10:08   #3036
olek.tbg

Wracając do tematu ubytku płynów to z płynem hamulcowym było wszystko ok... Po prostu jest on tak przeźroczysty, że nawet z odległości kilkudziesięciu centymetrów wydawało mi się, że go nie ma...

Także fałszywy alarm i przepraszam Panowie za zamieszanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Za to do chłodnicy dolałem już 400ml.

I tu pytanie : jak to jest z tymi płynami ? Ja kupiłem koncentrat forda i rozrobiłem z wodą demineralizowaną.

Początkowo chciałem kupić płyn do chłodnicy w sklepie motoryzacyjnym , ale gość stwierdził, że "ten chyba będzie ok" i wybrał jakiś na chybił trafił z półki - stwierdziłem, że nie kupię. No to pytam znajomych - "byle ten sam kolor" . Lektura internetu - "kolor nie ma znaczenia" . Telefon z ciekawości do ASO - " chyba różowy będzie ok..."

Jak to w końcu jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2016, 11:24   #3037
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał kruger Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja przejechałem ok 13 kkm po wymianie, @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z 8 kkm zanim się powykręcały. Co nie zmienia faktu, że były za słabo dokrecone i od drgań stało się co się stało.
A może jest tak, że serwisy nie instalują filtrów z logo producenta ale dopuszczalne zamienniki? Ale liczą pewnie jak za części oryginalne

Bump:
Cytat:
Napisał olek.tbg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wracając do tematu ubytku płynów to z płynem hamulcowym było wszystko ok... Po prostu jest on tak przeźroczysty, że nawet z odległości kilkudziesięciu centymetrów wydawało mi się, że go nie ma...

Także fałszywy alarm i przepraszam Panowie za zamieszanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Za to do chłodnicy dolałem już 400ml.

I tu pytanie : jak to jest z tymi płynami ? Ja kupiłem koncentrat forda i rozrobiłem z wodą demineralizowaną.

Początkowo chciałem kupić płyn do chłodnicy w sklepie motoryzacyjnym , ale gość stwierdził, że "ten chyba będzie ok" i wybrał jakiś na chybił trafił z półki - stwierdziłem, że nie kupię. No to pytam znajomych - "byle ten sam kolor" . Lektura internetu - "kolor nie ma znaczenia" . Telefon z ciekawości do ASO - " chyba różowy będzie ok..."

Jak to w końcu jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mnie zawsze uczono, że ubytki płynu chłodzacego uzupełnia się woda demineralizowaną. Wytłumaczenie: ubytki płynu następują wskutek parowania, a paruje woda, natomiast pozostałe substancje pozostają i zatężają się. Kwestia, czy płyn po dodaniu wody nie jest za "cienki" - sprawdza się testerem, czy osiąga wymaganą temperaturę zamarzania. Jeśli nie, to całość płynu do wymiany. Oczywiście dotyczy to ubytku przez parowanie, ale rozumiem, że wycieków ani znaczącego wzrostu poziomu oleju nie zaobserwowano.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2016, 16:20   #3038
fordes

Imię: Jacek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012

Zwiększenie procentu roztworu nie zaszkodzi jeśli chodzi o małe ubytki, bo zawsze jest ryzyko że to nie parowanie. Twój sposób też jest dobry ale wymaga więcej czynności i testera.
fordes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2016, 17:26   #3039
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016

Pytanie czy 400 ml to mało ?
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2016, 23:02   #3040
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021

Ciekawe czy u mnie coś zacznie wyciekać. Kurde mam auto dwa tygodnie i już 1700km wskazuje licznik. Chyba, ktoś mi podkrada auto nocamiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie licząc na "kucharzy" z Forda założyłem swojego suba i wymieniłem wszystkie głośniki w drzwiach. Drzwi zostały dodatkowo wytłumione. Słuchajcie, fabrycznie drzwi od wewnątrz mają "wytłumienie" (celowo w cudzysłowiu) ze zwykłej folii. Taniocha okrutna. Ale pewnie inne marki robią tak samo. W każdym razie teraz jak odpalam swoją muzę to mogę godzinami w aucie siedziećGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Może stąd ten przebieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Tak czy inaczej, nadal wkurza mnie BLIS. Nie mruga! a przecież filmik forda mówi, że dioda z BLISa powinna zamrugać. W Focusie też mruga, to co w Mondeo tylko nie mruga? Ja wiem, że to pierdoła ale ma działać! Tym bardziej, że jestem przekonany co do tego, że po wyjeździe z salonu zauważyłem intensywne mruganie!
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania