Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-01-2016, 01:06   #101
kolopeter
ford::professional

Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
Domyślnie Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"

Aso nie ma jak tego sprawdzić,bo sprzęt diagnostyczny jest ograniczony do pewnych funkcji. Na wojenkeę to tylko z programistą forda a nie z biednym aso Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kolopeter jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2016, 01:34   #102
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

Dokladnie - ASO to umie serwisowac, ew umie naprawic.
Natomiast ASO nie ma wiedzy o niuansach w stylu: znajomosc kodu firmwareu czy kiedy i o czym dokladnie gadaja miedzy soba moduly.

To tak jakbys w serwisie komputerowym mial pretensje, ze serwisant wymieniajacy dysk twardy nie zna asemblera, czy protokolow szyn DMA.
Stary 08-02-2016, 22:20   #103
gucio75
ford::beginner

Model: S-max
Silnik: 2.0 240hp
Rocznik: 2011

Niestety tak jak pisałem wczesniej w moim samochodzie pendrive włożony w gniazdo usb powodował rozładowanie akumulatora . Sprawdzone - potwierdzone . Żona po raz drugi zapomniała wyjąć pendriva i ta sama historia.
gucio75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2016, 06:28   #104
Mario_Mario
ford::advanced

Imię: Mariusz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2007

Sam nie wiem,co jest z tymi Pamięciami przenośnymi. W poprzednim aucie,miałem system multimedialny zbudowany na bazie tabletu, przetwornicy napięcia itd. Wbrew opiniom,wszystko działało dobrze,dźwięk poprawny, Przetwornica z odpowiednim zapasem mocy. przy włączonym tablecie i jego obsłudze,wszystko było ok.Kiedy wyłączałem na noc,pozostawiając podłączony pendrive w ukrytym miejscu w schowku,to nad ranem zaobserwowałem zaskakująca rzecz...mianowicie,bateria rozładowywała mi się do połowy .Kiedy go zabierałem do domu,celem aktualizacji danych mp3, rano poziom baterii w tablecie był na 100%.
Stary 09-05-2016, 11:17   #105
logar4

Silnik: 1,6 EcoBoost

Witajcie, moje auto ma tak od 3 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak napisałem w pierwszym poście pierwszy raz zauważyłem to w sierpniu 2013 a teraz mamy już maj 2016... i jeszcze pewnie troch e z tym aku pojeżdżę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ma żydach innych problemów z prądem - tylko ten komunikat i wyłączenie zasilania radia po kilku minutach na postoju.

Tłumaczenie, że ten typ tak ma, to trochę żenujące jak na jeden z największych koncernów samochodowych a wymiana akumulatora po to by się go pozbyć (komunikatu) mimo, że aku jest sprawny i nadal dobrze działający też jest bez sensu.... (u mnie jak pisałem wg komputera aku wymaga wymiany już od .... 3 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Mogli by wymyślić coś lepszego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ale

Bump:
Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dokładnie - ASO to umie serwisować, ew umie naprawić.
Natomiast ASO nie ma wiedzy o niuansach w stylu: znajomość kodu firmwareu czy kiedy i o czym dokładnie gadają miedzy sobą moduły.

To tak jakbyś w serwisie komputerowym miał pretensje, ze serwisant wymieniający dysk twardy nie zna asemblera, czy protokołów szyn DMA.
W mojej opinii ASO (skoro problem jest powszechny) powinno to zgłosić do "centrali" (bo oni nie naprawiają softu inaczej nic poprzez wgranie nowej wersji - i zapewne to zrobili a teraz czekają na nowy soft) a tam ktoś powinien sprawdzić soft i przygotować odpowiednią poprawkę. To by było stosunkowo proste i nie drogie. Skoro tak nie zrobili to z dość dużym prawdopodobieństwem problem nie leży w samym sofcie ale w sposobie wykonania pomiaru. W mojej ocenie pewnie konieczna jest zarówno poprawka w sofcie jak i jakaś znacząca zmiana w układzie pomiarowym. Być może ta zmiana jest w obecnym układzie elektryczno/elektronicznym FORDA nie możliwa choćby dlatego, że zbyt droga i dlatego nic z tym nie robią w "starych" konstrukcjach.

Być może w najnowszych produktach (samochodach) to poprawili albo w ogóle zrezygnowali z takiego rozwiązania.
Pozostaje poczekać czy jacyś szczęśliwi posiadacze forda np z 2016 roku zgłoszą takie problemy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

sam jestem ciekaw.

Ostatnio edytowane przez logar4 ; 09-05-2016 o 11:39
logar4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2016, 12:44   #106
Palek_PL

Model: Smax
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał gucio75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety tak jak pisałem wczesniej w moim samochodzie pendrive włożony w gniazdo usb powodował rozładowanie akumulatora . Sprawdzone - potwierdzone . Żona po raz drugi zapomniała wyjąć pendriva i ta sama historia.
Dzieki za podsunięcie pomysłu. Nie wpadłem na to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam kamerke samochodowa zainstalowaną na fabrycznym nodule odcianajacym napiecie w gniazdach zapalniczek ponizej podanej wartości /12V/. Myślałem że to ona powoduje spadki napiecie bo włączona 24/24. A aku wiecznie rozładowany /11.5V/ mimo że ładowany przez noc. Muszę odpiąc USB , podładować znowu i zobaczymy...pzdr!
Palek_PL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2016, 13:48   #107
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

To ja mam lepiej (czyt gorzej).
W zimie (po swietach) wymienilem aku (na Varte Silver). Z komunikatem byl spokoj pare mies i wlasnie teraz powrocil. Jest cieplo, trasy robie 10-20km dziennie. A ten potrafi pokazac komunikator ze aku rozladowany.

Co ciekawe wyswietla ten komunikat juz jak otwieram drzwi. Wiec zanim uruchomie silnik to wchodze w tryb serwisowy. A ten zawsze pokazuje napiecie wieksze niz 12V (12.1 lub 12.2). Czasem wyswietlie po dluzszej trasie i relatywnie malej przerwie.

Zaczynam myslec, ze pomiar na ktory bazuje ten komunikator jest wykonywany kiedy indziej. Np. przy ostatnim startowaniu silnika. moze mierzy do jakiej wartosci napiecie spada i potem ostrzega przy kolejnym wejsciu do auta?

Musze jeszcze zmierzyc voltomierzem roznice miedzy tym co pokazuje tryb serwisowy a realnym napieciem. Ale podejrzewam tez ze AKU moze jakies trefne mi sie zdarzylo. W koncu to byla okazyjna cena Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-05-2016, 16:53   #108
mottom

Imię: Tomek
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał gucio75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tydzień temu uruchomiłem samochód i okazało się, że radio nie działa - stwierdziłem, że pewnie padł bezpiecznik. Wcześniej żaden komunikat o słabym akumulatorze nie pojawił się. Pokonałem trasę ~300 km, w trakcie kilkukrotnie uruchamiałem samochód i radio nie działało, a akumulator bez problemu kręcił rozrusznikiem.
Ostatnio podchodzę do samochodu, chce go otworzyć, a tu nic. Okazało się, że padł zupełnie akumulator (miałem włożoną w gniazdo zapalniczki ładowarkę). Pierwsza myśl - padł akumulator, ale zanim kupiłem nowy akumulator - przetestowałem stary i okazuje się, że z nim wszytko w porządku. Sprawdziłem pobór prądu- otwarty samochód - 3A, zamknięty na początku 0,15A i po 15 min spada do poniżej 0,00A (z włożoną ładowarką). No to nie ma ładowania w samochodzie - wyłączony silnik napięcie na akumulatorze 12,5V, włączony - 14,5V. Co o tym sądzicie? Ja stawiam na jakieś zabezpieczenie przed ładowaniem słabego akumulatora, albo komputer czasami zapomina odłączyć zasilanie.
mottom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2016, 17:42   #109
Mario_Mario

Imię: Mariusz
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2007

Trzeba wziąć poprawkę na klimatronik, zauważyłem, że po wyłączeniu silnika, zamknięciu auta, przez jakiś czas jeszcze "coś tam mieli" po czym ,po około 5 minutach słychać jakby zamknięcie klapy od obiegu powietrza z zewnątrz.
Stary 09-05-2016, 20:08   #110
mkris
ford::average

Imię: Mietek
Model: S-max
Silnik: 2.0TDCI 163KM

od niedawna jestem sam posiadaczem s-max'a i jest ten sam komunikat zaraz po wlaczeniu zaplonu i radia lub samego radia. Odpala bez problemu i w zime tez nie mial problemu. Lecz w moim przypadku ten komunikat jest uciazliwy bo przez niego nie moge wlaczyc webasto...
mkris jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania